SKORUPKI JAJEK
ugotowanych lub surowych to bogactwo wapnia. Wystarczy je pokruszyć lub zmielić i zalać wodą lub pomieszać z ziemią i gotowe. Twoje kwiaty będą Ci wdzięczne.
FUSY z KAWY I HERBATY
doskonale sprawdzą się jako nawóz jeśli masz w swoim ogrodzie rośliny, które lubią kwaśną glebę.. Ponadto fusy wzbogacają ziemię w składniki pokarmowe, zwiększają pojemność wodną i pomagają pozbyć się muszek, które często latają wokół kwiatów.
POPIÓŁ DRZEWNY
zawierający wiele wartościowych składników takich jak potas, fosfor, wapń, magnez. Za taki nawóz Wasze truskawki i pomidory podziękują Wam pysznymi dojrzałymi owocami.
SKÓRKA Z BANANA
również stanowi bogactwo potasu szczególnie potrzebne roślinom kwitnącym. Są dwa sposoby przygotowania nawozu z banana. Można skórkę z banana wysuszyć, zmielić na proszek i połączyć z ziemią. Można również pokroić ją w kostkę i zalać gorącą wodą. Po 24 h można wykorzystać tę wodę do podlewania kwiatów.
WYWAR z WROTYCZA i POKRZYWY lub ZIOŁOWA GNOJÓWKA
jako środek stosowany do nawozów oraz do zwalczania i odstraszania szkodników owadzich, bogaty w potas i azot. Wywar z dwóch roślin gotujemy w 1l wody przez pół godziny. Po ostudzeniu wywar należy odcedzić i można używać go do kwiatów. Ziołową gnojówkę natomiast uzyskuje się z 1 kg liści i 10 litrów wody. Mieszankę pozostawia się na kilka tygodni do całkowitego sfermentowania i gdy roztwór stanie się wyrazisty, można użyć go do nawozu lub oprysku roślin.