JAK NIE ZMARNOWAĆ JEDZENIA W ŚWIĘTA
Kuchnia Nowości

JAK NIE ZMARNOWAĆ JEDZENIA W ŚWIĘTA

Czy wiesz, że wyrzucając żywność marnujesz nie tylko pieniądze, ale także ogromne ilości wody energii potrzebnych do jej produkcji, transportu, przechowywania i przygotowania? Miesięcznie wyrzucamy około 4 kg produktów żywnościowych. W okresie Bożego Narodzenia bijemy prawdziwe rekordy i marnujemy ich 3 razy więcej niż zazwyczaj. Na śmietniku ląduje nie tylko pieczywo, ale także wędlina, mięso, warzywa i owoce. Sprawdź, co zrobić, aby w te święta było inaczej.

Święta to czas spokoju ale w przedświątecznym pędzie bardzo łatwo się zagubić, zwłaszcza gdy w sklepach tyle pokus i promocji. Kuszeni pięknymi zapachami i opakowaniami, kupujemy niemal wszystko, co znajdziemy na sklepowych półkach. Szczęśliwi wracamy do domów obładowani siatami po pachy. Później pichcimy i wymyślamy coraz to nowsze dania, bo może wpadnie sąsiadka z dzieciakami, bo odwiedzi nas ciocia z wujkiem, bo wpadnie ktoś jeszcze. Na nich wszystkich chcemy zrobić jak najlepsze wrażenie. W pocie czoła pracujemy na tytuł perfekcyjnej pani domu i nawet przez myśl nam wtedy nie przejdzie, że połowa tego trudu i tak wyląduje w koszu. Jak co roku. Więc po co to wszystko? Nagle nie staniesz się gorszą panią domu, jeśli twój stół nie będzie uginał się pod ciężarem smakołyków i zamiast 12 potraw zaserwujesz ich mniej. Jak nie dać się zwariować, a przede wszystkim jak nie zmarnować jedzenia w te święta? To łatwiejsze niż ci się wydaje. Zastosuj metodę 4P, a na pewno się uda. Planuj – przechowuj – przetwarzaj – podziel się.

Dobry plan to podstawa!

Zanim wybierzesz się na zakupy koniecznie przemyśl, jakie potrawy chcesz zrobić na święta, następnie poszukaj przepisy i zobacz, co musisz kupić, aby je zrealizować. Dotyczy to zarówno potraw wigilijnych, jak również wypieków i dań serwowanych w pierwszy oraz drugi dzień świąt. Sporządź dokładną listę i sztywno się jej trzymaj. W ten sposób unikniesz wrzucania do sklepowego koszyka wszystkiego co popadnie. Wcześniej nie zapomnij sprawdzić domowej spiżarni, czy aby na pewno nie dysponujesz zapasem maku, cukru, mąki, przyprawy do piernika, itp. Nie kupuj na zapas, bo to właśnie przez to „na zapas” marnuje się najwięcej jedzenia. Święta to tylko dwa dni. Później sklepy będą czynne normalnie, więc jeśli czegoś zabraknie, będziesz mogła dokupić. Pamiętaj też, aby dokładnie sprawdzić termin ważności poszczególnych produktów, zwłaszcza żywności oferowanej w promocji.

Sprytne kupowanie, czyli jakie?

Przede wszystkim na spokojnie i nie na ostatnią chwilę. W momencie, kiedy mamy już gotową listę niezbędnych produktów, warto podzielić ją na dwie części. Jedna niech obejmuje produkty z dłuższą datą ważności, a więc te, które można kupić nawet tydzień przed świętami, a druga – żywność, którą należy kupić tuż przed samymi świętami, czyli jakieś 1-2 dni przed wigilią. Na pierwszej liście powinny królować mrożonki, oleje, produkty suche, a więc mąki, makaron, suszone grzyby oraz produkty konserwowe w puszkach, jak np. kukurydza czy zielony groszek. Druga lista to produkty typu warzywa i owoce, mięso oraz ryby. W ten sposób wszystko będzie świeże, a ty unikniesz marnowania żywności.

Nie marnuj – zamroź

Przed świętami: zostaw to na święta. Tuż po – jedz, bo się zmarnuje. Która z nas tego nie zna? Prawda jest taka, że mimo wszystkich misternych planów może zdarzyć się tak, że czegoś zrobimy za dużo. Aby nie zmarnować świątecznych smakołyków warto je zamrozić. Mrożenie to doskonałe rozwiązanie na uratowanie żywności przed zmarnowaniem. A prawda jest taka, że wiele potraw można przechowywać w ten właśnie sposób. Na czele listy znajduje się bigos, który zamrożony i nawet wielokrotnie podgrzewany nie traci na smaku, a wręcz przeciwnie – tylko zyskuje! Mrozić możemy także świąteczne pasztety i mięsa, a nawet sosy. Mięso w sosie może być zamrożone nawet przez 3 miesiące. Podobnie ryba – również ta usmażona. Wcześniej jednak dobrze jest podzielić potrawy na porcje i sięgać po nie w miarę potrzeby.

Jedzeniowy recykling? Czemu nie!

Kolejną fajną opcją na „ocalenie” jedzenia jest recykling. Chodzi o to, że pozostałości po poszczególnych daniach można z powodzeniem zamienić w nowy przysmak. Mięsa i ryby mogą nam posłużyć jako baza do zapiekanek, wytrawnych omletów lub past do pieczywa. Pieczeń możemy zjeść z chlebem. Wędlinę możemy dodać do jajecznych babeczek i mieć fajne śniadanie. Jeśli po świętach zostaną nam warzywa to albo je zamrozimy i później wykorzystamy do przygotowania zupy lub wegetariańskiego pasztetu, albo zrobimy z nich zapiekankę na ciepło. Śledzik będzie jak znalazł jako składnik nowej sałatki, a z bigosu można zrobić kulebiak. Jeśli wszystko dobrze zaplanujemy i zagospodarujemy to z resztek będziemy mieć jeszcze śniadania, obiady i kolacje na cały najbliższy tydzień po świętach.

Zamiast wyrzucać – podziel się jedzeniem

Piękną inicjatywą jest dzielenie się żywnością. Nadmiar potraw można przekazać tym, którzy w święta nie mieli tyle szczęścia co my i nie zasiedli przy suto zastawionym stole. Pomyśl, może ktoś obok ciebie (np. samotny sąsiad) ucieszy się z ciepłego posiłku lub ze smakiem zje domowe ciasto. Zapakuj co możesz w pojemniki i wręcz komuś, kto tego potrzebuje. Jeśli mieszkasz w większym mieście, poszukaj jadłodzielni dla bezdomnych, która bardzo chętnie przyjmie świąteczne przysmaki. Możesz też poszukać banku żywności lub organizacji, która zbiera żywność dla swoich podopiecznych, osób ubogich, których nie stać na posiłki. Tego typu miejsca chętnie przyjmują takie potrawy jak bigos, pierogi, sałatki, a także pieczywo, ciasta i produkty o dłuższym terminie ważności.

Może Cię również zainteresować

Jak zrobić dobry hummus

kot w domu

Kot w domu

Smog – jak z nim walczyć

Jak przechowywać żywność?

Pies – superprzyjaciel człowieka

Jak wybrać kocioł grzewczy?

Pierwsza komunia: prezent praktyczny i w dobrym stylu

Zdrowe grillowanie

Z czego zbudować eko dom?

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

CSR CZYLI BIZNES ODPOWIEDZIALNY SPOŁECZNIE

Piernikowy zawrót głowy

Wszystko co powinieneś wiedzieć decydując się na kredyt i zakup mieszkania

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

Wegańskie Boże Narodzenie

Dom przyjazny zwierzętom

Pies przyjaciel człowieka

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Wpływ księżyca na nasze życie? Czy jest duży?

Jak spakować się na tygodniowe wakacje do bagażu podręcznego

Zdrowa dieta, od czego zacząć

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

Zioła w kuchni