Zioła w kuchni
Kuchnia Zdrowie, moda i uroda

Zioła w kuchni

Są nieodłącznym elementem wielu kuchni świata. Nadają potrawom aromat, podkreślają smak mięs, ryb czy serów. Niektóre zapomniane w czasach PRL-u, teraz odzyskują zasłużoną popularność.

Co używali w tradycyjnej kuchni polskiej ?

Zioła w kuchni. Ziołami używanymi w tradycyjnej polskiej kuchni były: majeranek, lebiodka (dzikie oregano), liść laurowy, ziele angielskie, koperek, jałowiec, gorczyca, pieprz ziołowy, lubczyk. Z zamorskich krain przywędrowały do nas przyprawy korzenne, jak cynamon, wanilia, gałka muszkatołowa czy imbir. I wbrew pozorom, przyprawy te były używane powszechnie na polskich stołach w wiekach XVI-XIX.

Wraz z nastaniem ery wielkich odkryć geograficznych przywędrowały do Polski także różne gatunki papryki, pomidory i ziemniaki – bez których nie potrafimy wyobrazić sobie kuchni polskiej. Ziemniaki sprowadził do nas podobno król Jan III Sobieski, sadząc je następnie w ogrodzie pałacu królewskiego w Wilanowie. Kawa również przywędrowała do Polski w czasach wiktorii wiedeńskiej. Wraz z odkrywaniem przez Polaków nowych zamorskich smaków, polska kuchnia wzbogacała się o nieznane wcześniej potrawy. Zioła znacznie podnosiły wówczas możliwość spożywania wszelkiej ilość ciężkich mięs bez konieczności uspokajania potem żołądka przez długie godziny.

Ostatnio w naszych kuchniach spotkać możemy coraz częściej używane kiedyś przez nasze prababcie zapomniane zioła, np. lebiodkę (dzikie oregano) czy lubczyk. Lebiodka rośnie pospolicie na polskich łąkach w miejscach piaszczystych, pięknie kwitnąc latem na fioletowo i przyciągając pszczoły. Może być stosowana w kuchni włoskiej (pizze, pasty, passaty) i przy wszelkiego rodzaju mięsach. Z kolei lubczyk może zastąpić na naszych stołach maggi – posiada bowiem składnik znany jako umami, czyli chiński piąty smak. Jest doskonały do rosołów, zup, wzbogaca doskonale smak potraw, wzmacniając wszystkie aromaty. Rośnie dobrze w każdej glebie i można go sadzić nawet na balkonie czy w ogródku. Jest rośliną wieloletnią, podobnie jak lebiodka.

Może Cię również zainteresować

sposoby na stres

Stres – jak go pokonać?

komosa zbożowa

Czym jest komosa ryżowa (quinoa)? Jeden z najzdrowszych produktów na świecie

Ekologiczny styl życia – 7 kroków do celu

Regeneracja skóry po lecie. Pytamy eksperta, jakie zabiegi warto wykonać jesienią!

Kiedy możemy pić kranówkę

7 objawów niedoboru witaminy D

Jak przechowywać żywność?

Jak przechowywać żywność?

Pielęgnacja zero waste – szczotkowanie ciała

Na cenzurowanym- FAST FASHION

BEZSENNOŚĆ – jak z nią walczyć?

niedobór witaminy D

Wiosenne przesilenie? A może po prostu niedobór witaminy D?

Wpływ smogu na zdrowie naszych dzieci

Jak zjadać więcej błonnika, czyli 7 skutecznych sposobów na wprowadzenie go do diety

walentynki jak i gdzie spedzic

Walentynki – jak i gdzie spędzić dzień zakochanych

Aktywność fizyczna na powietrzu a smog.

Aktywność fizyczna na powietrzu a smog

Second hand – sposób na smart shopping

Woda – źródło zdrowia. Cz.2

trendalarm

Trend alarm – kolor szary

Olejek arganowy

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Białko w diecie wegetariańskiej

wybielanie zębów

Wybielanie zębów – nie rób tego w domu!

Dieta bezglutenowa – moda, czy konieczność?

właściwości kawy

Kawa i jej zastosowanie cz.1

4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Dlaczego skóra jest sucha?

Twoja skóra nie lubi twardej wody

morsowanie superbabka.pl

Morsowanie. Morsem być – zalety lodowatych kąpieli.

Zdrowe grillowanie

Zdrowa dieta, od czego zacząć

jak radzic sobie ze stresem

Zapanuj nad stresem

Co jeść między treningami?

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

Kawa i jej zastosowanie cz.2

Trzy nawyki, które pomagają zachować szczupłą sylwetkę

Mama w formie. Trzy nawyki, które pomagają zachować szczupłą sylwetkę

Wiosenna odnowa, czyli 10 lat mniej bez skalpela

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

działanie glinki zielonej

Glinka, ratunek dla kobiecej cery

Brak wody= brak człowieka

Woda – źródło zdrowia. Cz.1

Jak walczyć z opryszczką

Wegańskie Boże Narodzenie

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

Wpływ twardej wody na włosy

witamina c

Zadbaj o swoje zdrowie na zimę

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

dobry hummus

Jak zrobić dobry hummus

JAK NIE ZMARNOWAĆ JEDZENIA W ŚWIĘTA