Ziemniaki na talerzu to postrach większości kobiet, które dbają o sylwetkę lub właśnie przeszły na dietę. Żyjemy w przekonaniu, że ziemniaki są niezdrowe, nie zawierają i nie dostarczają organizmowi składników odżywczych, są przyczyną dodatkowych kilogramów, a czasem nawet nadwagi. Czy aby na pewno? Jakie są fakty i mity dotyczące ziemniaków?
Ziemniaki królują na naszych stołach od zawsze. Kiedyś stanowiły tradycyjny dodatek do każdego obiadu pod wieloma postaciami. Dziś unikamy ich jak ognia. Mają swoich zwolenników i przeciwników. Wyjaśnijmy zatem dlaczego warto jeść ziemniaki i w jaki sposób je przygotowywać, aby nie stały się przyczyną dodatkowych kilogramów i niezdrowych kalorii.
Ziemniaki to źródło witamin!
Przede wszystkim powiedzmy wprost! Ziemniaki zawierają mnóstwo wartościowych witamin, potrzebnych organizmowi w codziennym funkcjonowaniu. Te warzywa to źródło wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, cynku, miedzi, witaminy C i witamin z grupy B. Mało? A więc czytaj dalej 😉 Ziemniaki zawierają dużo mniej węglowodanów niż makaron, ryż czy rośliny strączkowe. Tylko trzeba je umiejętnie przygotować, aby zachowały swoje odżywcze wartości i drastycznie nie zmieniły kaloryczności.
Ponadto ziemniaki to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który usprawnia perystaltykę jelit, a więc pozytywnie wpływa na trawienie. Wysoka zawartość wcześniej wspomnianego potasu reguluję pracę serca i obniża ciśnienie tętnicze. A spożycie około 200–300 gram ziemniaków, pokrywa prawie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Przepisy na zdrowe ziemniaki.
Jak konsumować ziemniaki, aby służyły naszemu zdrowiu? Odpowiedź jest bardzo prosta. Najlepszy sposób na przyrządzenie tego warzywa jest gotowanie. Wówczas ziemniaki tracą najmniej składników odżywczych. Można również gotować je na parze lub w małej ilości wody. Dobrym sposobem jest również pieczenie ziemniaków ze skórką. Pamiętaj, że skórka ziemniaka zawiera znaczną część błonnika i minerałów, dlatego nie rezygnuj z ziemniaków w mundurkach. A jeśli mimo wszystko chcemy pozbyć się skórki, to obierajmy ziemniaki bardzo cieniutko i gotujmy je w małej ilości wody.
Ziemniaki zawierają również skrobię tzw. oporną. Co to znaczy? Pewna część skrobi nie podlega działaniom enzymów trawiennych i w niezmienionej formie trafia do jelita grubego, stając się pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych. Pod wpływem ochładzania potraw, które zawierają skrobię, jej część staje się nieprzyswajalna dla organizmu, a co za tym idzie nie stanowi źródła energii i staje się mniej kaloryczna. Dlatego warto po ugotowaniu ziemniaków, przestudzić je, a dopiero potem konsumować.
W jakiej formie unikać ziemniaków?
Wysoko przetworzone produkty ziemniaczane to żywność, której zdecydowanie należy unikać. Wszelkie fast foody oraz przekąski typu chipsy oraz prażynki, a także dostępne w sklepach spożywczych mrożonki typu frytki, kulki ziemniaczane, pyzy faszerowane zamieniają nasze zdrowe ziemniaki w produkt wysokokaloryczny, pozbawiony odżywczych składników i minerałów.
Podczas smażenia w ziemniaku zmniejsza się zawartość wody, a zwiększa wchłanianie tłuszczu, co sprawia, że ziemniak traci na wartości. Należy też zwracać uwagę w towarzystwie jakich składników nasze ziemniaki lądują na talerzu. Pamiętajmy, aby unikać tłustych, ciężkostrawnych sosów, które możemy zastąpić zdrową sałatką. A do puree ziemniaczanego zamiast masła i śmietany, możemy dodać troszkę napoju owsianego lub ryżowego, co sprawi, że danie będzie mniej kaloryczne, a na pewno bardzo smaczne.
Dodatkowe zalety ziemniaka.
Ziemniak odgrywa nie tylko dobrą rolę w kuchni, ale również w kosmetyce. Surowy ziemniak jako źródło witaminy C rewelacyjnie sprawdzi się w walce z podkrążonymi oczyma. Wystarczy zetrzeć surowy ziemniak na tarce, nanieść surową pastę z ziemniaka na chusteczkę i przyłożyć kompres pod oczy na około 20 minut. Ziemniak pobudzi krążenie i zmniejszy rozszerzenie naczyń krwionośnych wokół oczu.
Jeśli za długo przebywałaś na słońcu i masz na twarzy przebarwienia słoneczne, nie martw się! Ziemniak rozwiąże Twoje problemy. Podobnie, jak w przypadku kompresu pod oczy, zetrzyj ziemniak na tarce, dodaj do niego również starty ogórek zielony i 1 łyżkę octu jabłkowego. Tak przygotowana miksturę dobrze wymieszaj i nałóż na twarz w formie maseczki na około 20 min. Następnie spłucz ciepłą wodą i gotowe!
Ziemniak równie dobrze wpływa na zmęczoną twarz, powoduje jej rozjaśnienie i świetnie tonizuje skórę. Do tego zabiegu niezmiennie potrzebujesz startego na tarce ziemniaka oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Wymieszaj oba składniki i nałóż na twarz w formie maseczki. Pozostaw na 20 min. i spłucz ciepłą wodą. Zabieg ten najlepiej stosować na noc.
Młoda twarz skłonna do zmian trądzikowych lub do wyprysków również powinna przyjrzeć się bliżej działaniu ziemniaka, który usunie z twarzy toksyny i głęboko oczyści skórę. Przed pójściem spać wymasuj dokładnie twarz kolistymi ruchami kawałkiem surowego ziemniaka i pozostaw sok, który pozostanie na skórze na całą noc. Rano dokładnie umyj twarz i nanieś krem, którego używasz na co dzień. Powtórz zabieg każdego wieczoru, a zapewniam Cię, że odczujesz różnicę.
Zaskoczona? Jeden ziemniak, a tyle właściwości! Mam nadzieję, że przekonałam Cię do korzystania ze zdrowotnych właściwości, których ziemniak niewątpliwie ma cały ogrom. Odrzuć wszystkie mity dotyczące tego warzywa i śmiało zmierzaj do kuchni!