Zdrowe grillowanie
Polecane Super babka radzi

Zdrowe grillowanie

Dania z grilla przez większość z nas są postrzegane jako zdrowe, dietetyczne i bezpieczne. Dziś jednak naukowcy i lekarze przestrzegają przed jego toksycznym i potencjalnie rakotwórczym działaniem.

Podczas grillowania jesteśmy narażenia na takie związki jak:

– wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)

– heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA)

– dioksyny

– akryloamid

– nitrozoaminy.

 

Dlatego zarówno kobiety w ciąży jak i dzieci powinny być szczególnie ostrożne! Zdrowe grillowanie to nie wybór to konieczność.

 

W jaki więc sposób cieszyć się rodzinnym grillowaniem na łonie natury, zachowując przy tym zdrowie i nie narażając siebie i naszych pociech na potencjalnie rakotwórcze związki ?

Oto 5 prostych i sprawdzonych sposobów na zdrowszego grilla!

 

1. Zrezygnuj z grilla węglowego!

Możesz w ogóle zrezygnować z rozpalania tradycyjnego grilla węglowego i wybrać grill elektryczny lub gazowy. Te metody grillowania uchodzą za najzdrowsze, ponieważ w czasie ich użytkowania nie są wytwarzane żadne związki rakotwórcze.
Więc jeśli rzeczywiście jesteś miłośnikiem grillowania, warto zainwestować w grill gazowy lub elektryczny!

 

Co jeśli nie masz dostępu do grilla elektrycznego lub gazowego? Oto kilka wskazówek.

 

Używaj tylko węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych. Żywica z szyszek i drewna iglastego w wysokich temperaturach wytwarza szkodliwe toksyny. Nie spalaj w palenisku papieru, dykty, opakowań po zapałkach czy papierosach. Nie pal fragmentów lakierowanego drewna – wszystkie spalane związki chemiczne unoszą się do atmosfery, przechodząc najpierw przez jedzenie, które położysz na ruszcie. Z tego samego względu nie używaj chemicznych podpałek.

Aby uchronić się przed szkodliwymi związkami, lepiej wcześniej rozpalić węgiel i rozpocząć grillowanie w chwili, gdy ogień nie będzie już widoczny, a pozostanie tylko żar. Chcąc utrzymać wyższą temperaturę wewnątrz grilla, można stosować specjalne pokrywy do nakrywania rusztu.

Wyczyść dokładnie ruszt przed położeniem jakiegokolwiek pożywienia. Zrezygnuj z podpałki, która podczas spalania generuje duże ilości sadzy i szkodliwych substancji. Co więcej, w żadnym wypadku nie dolewaj podpałki podczas grillowania potraw. A jeśli już koniecznie musisz jej użyć podczas rozpalania, odczekaj odpowiednio dłuższą chwilę przed umieszczeniem żywności nad paleniskiem.

 

2. Zastąp tacki aluminiowe tymi ze stali lub żeliwa.

Naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia wykazali, że folia aluminiowa jest bardzo szkodliwa i toksyczna dla naszego organizmu. Co więcej, podgrzewanie jej i jedzenie pokarmów, które miały z nią kontakt sprzyja magazynowaniu się aluminium w naszych kościach i mózgu.

Lepiej zaopatrzyć się na przykład w tacki ze stali lub żeliwa. Nadają się one do wielokrotnego użytku, co przy okazji są rozwiązaniem bardziej ekologicznym.

Kiedy grillujemy jedzenie na tacce, zabezpieczamy żywność przed szkodliwymi związkami z palącego się tłuszczu. Przy okazji chronimy też mięso przed płomieniami, które mogłyby je spalić.

 

W Polsce dalej jednak panuje przeświadczenie, że grillowanie na tackach aluminiowych jest zdrowe, ponieważ zabezpieczają przed skapywaniem tłuszczu na rozgrzany węgiel, który wtedy wydziela toksyczne substancje.

Dotyczy to jednak wyłącznie grilli węglowych, ponieważ w grillach gazowych nie ma rozgrzanego węgla i ognia. Są jedynie rozgrzane aromatyzery, więc używanie tacki w celu zabezpieczenia przed rakotwórczym węglem nie ma najmniejszego sensu.

 

3. Długie smażenie „na węgielek” vs. szybkie i krótkie smażenie. Co zdrowsze?

Częsty błąd, który popełnia wielu grillujących, to zbyt długie trzymanie kiełbas na ruszcie i wypiekanie ich na „skwarkę”. Gdy tłuszcz kapie na rozgrzany węgiel, wszystkie szkodliwe związki lotne, w tym na przykład wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, unoszą się w górę i „lądują” na tym, co grillujemy. Jeśli już chcemy grillować kiełbasę, róbmy to nie za długo – tak, żeby się nie spaliła!

Zbadano, że po zjedzeniu 200 gramów kiełbasy z grilla organizm pochłania 42 mikrogramy benzoapirenu. Dla porównania: po wypaleniu 20 papierosów do organizmu dostaje się ich zaledwie 0,4 mikrograma. Wyliczenie jest proste: jedna mała kiełbaska z grilla dostarcza 100 razy więcej substancji rakotwórczej niż paczka papierosów!

 

4. Piwo? W marynacie, a nie w kuflu!

Koniecznie marynujcie mięsa – nie chodzi bowiem tylko o walory smakowe! Używane w marynacie przyprawy (czosnek, bazylia, rozmaryn, cebula) dzięki zawartych w nich antyoksydantach, zmniejszają wydzielanie się rakotwórczych związków.

Naukowcy z Uniwersytetu w Porto przeprowadzili badania dotyczące marynowania mięsa w… piwie! Marynata z ciemnego piwa zmniejsza występowanie związków rakotwórczych o 53 procent, a potraktowanie mięsa klasycznym jasnym pełnym – o 13 procent.

 

Według raportu Journal of Agricultural and Food Chemistry, marynaty zawierające oliwę z oliwek, sok z cytryny i czosnek, zmniejszają poziom HCA w kurczaku o 90%, tak samo jak marynowanie steków w czerwonym winie przez około 6 godzin.

 

5. Wykorzystajmy grillowanie jako okazję do zdrowego spędzenia czasu na świeżym powietrzu.

Obok potraw grillowanych warto zadbać o dodatkową porcję warzyw i owoców. Dziennie zaleca się zjadać około 400 g warzyw , mogą być przyrządzane w formie grillowanej jak również sałatek i słupków warzywnych . Takie podejście spowodują, że nasze menu będzie bardziej urozmaicone ,kolorowe, jak również̇ bogatsze w witaminy i składniki mineralne.

Wybierając mięsa pamiętajmy aby kupować chude i dobrej jakości mięso . Najlepszym wyborem będzie indyk , dobrej jakości kiełbaska oraz ryby.

Polecamy również sery – najlepiej owcze i kozie – taki oscypek z grilla, palce lizać. W sklepach dostępny jest też coraz częściej ser halloumi, przysmak, którym zajadają się na Południu.

Niezapomniany również o nawodnieniu . Z badan Instytutu wynika, że pijemy za mało, a to duży błąd. Zaleca się co najmniej 2 litry wody na dzień, a gdy jest ciepło, nawet więcej.

https://www.health.ny.gov/publications/3199.pdf

https://www.cdc.gov/foodsafety/communication/bbq-iq.html

www. wszystkojedzeniu.pl

grillowanie_pzh.pdf ( Narodowy Związek Publicznego Zdrowia )

1 butelka piwa : 0,5 piwa jasnego :245 kcal

1 butelka piwa ciemnego: 340 kcal

1 kiełbasa 100 g : 300 kcal

kiełbaska indyka: 155 kcal

indyk: 84 kcal

 

Może Cię również zainteresować

Ślub – poradnik i check-lista

Lody mogą być zdrowe

Jaki samochód dla kobiety – duży czy mały? Cz. 1

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

Sylwetka wakacyjna. Skuteczny plan treningowy

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu

Modne i praktyczne meble ogrodowe

Superbabka rules

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

6 powodów, dla których warto ogrzewać dom pompą ciepła

5 mitów na temat soków w kartonie

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

Jak urządzić domowe biuro

Praktyczna łazienka

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

Poradnik wakacyjny podróżującego samolotem

Jak smog wpływa na włosy?

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Viessmann oraz Portal Superbabka.pl Partnerami 4. Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Zdrowe mleko w dobrym opakowaniu – bezpieczne dla całej rodziny

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

Jak założyć profil zaufany?

Ściana z cegły we wnętrzu

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

OZE – skuteczny sposób na walkę ze smogiem

Program „EKOSYSTEM Twojego domu” zamów i otrzymaj PREZENT!

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody

Kupno samochodu sprowadzonego z Niemiec – zwróćcie uwagę na tablice

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Natasza Kotarska z architektem Przemysławem Rogulą o zdrowych domach

Projekt domu na zamówienie

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Jak pomóc dziecku w rozstaniu z rodzicami podczas wakacji?

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

Przyszła mamo, nie bój się dentysty!

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

Odpocznij i ciesz się chwilą

Czy mieszka z Tobą SUPERPIES?

Jaki samochód dla kobiety – duży czy mały? Cz. 2

Jak prać ekonomicznie i mądrze

Wielkanocne ozdoby

Jak kupować materiały budowlane na dom?

Najczęściej powtarzane mity na temat uzdatniania wody

Mieć ciastko i zjeść ciastko – jak nie przytyć w Święta?

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci

Wpływ twardej wody na włosy

Wianek na stół Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

Wiosenna pielęgnacja róż

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych

znaki zodiaku

Znaki Zodiaku – jaka jesteś?

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

Ciepła woda w wersji eko

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

Forum Świadomych Kobiet

Sprzedaż domu – wymagane dokumenty

Jak udrożnić odpływ zlewozmywaka?

Poradnik wakacyjny – na co zwrócić uwagę wybierając sie na urlop?

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

Co na ścianę w kuchni?

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

Piernikowy zawrót głowy

Dom jaśnie oświetlony

Jak wybrać szkołę jazdy

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

Jak pielęgnować świeżo wylany beton w upalne dni?

Formalności po uzyskaniu pozwolenia na budowę

5 oznak twardej wody w kuchni

Dokąd na wakacje jesienią. Pięć propozycji dla odważnych dziewczyn

Białko w diecie wegetariańskiej

Co jeść między treningami?

Styl Boho we wnętrzach

Jak zaprojektować gościnny dom

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

Sposoby na nowoczesną łazienkę

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

Dlaczego warto jeść śniadania?

Wigilijne menu

Jak naprawić złamaną klamkę?

Czym jest profil zaufany?

Jak wykorzystać sezon na truskawki?

Twoja skóra nie lubi twardej wody