Zdrowe grillowanie
Kuchnia Polecane Super babka radzi

Zdrowe grillowanie

Dania z grilla przez większość z nas są postrzegane jako zdrowe, dietetyczne i bezpieczne. Dziś jednak naukowcy i lekarze przestrzegają przed jego toksycznym i potencjalnie rakotwórczym działaniem.

Podczas grillowania jesteśmy narażenia na takie związki jak:

– wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)

– heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA)

– dioksyny

– akryloamid

– nitrozoaminy.

 

Dlatego zarówno kobiety w ciąży jak i dzieci powinny być szczególnie ostrożne! Zdrowe grillowanie to nie wybór to konieczność.

 

W jaki więc sposób cieszyć się rodzinnym grillowaniem na łonie natury, zachowując przy tym zdrowie i nie narażając siebie i naszych pociech na potencjalnie rakotwórcze związki ?

Oto 5 prostych i sprawdzonych sposobów na zdrowszego grilla!

 

1. Zrezygnuj z grilla węglowego!

Możesz w ogóle zrezygnować z rozpalania tradycyjnego grilla węglowego i wybrać grill elektryczny lub gazowy. Te metody grillowania uchodzą za najzdrowsze, ponieważ w czasie ich użytkowania nie są wytwarzane żadne związki rakotwórcze.
Więc jeśli rzeczywiście jesteś miłośnikiem grillowania, warto zainwestować w grill gazowy lub elektryczny!

 

Co jeśli nie masz dostępu do grilla elektrycznego lub gazowego? Oto kilka wskazówek.

 

Używaj tylko węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych. Żywica z szyszek i drewna iglastego w wysokich temperaturach wytwarza szkodliwe toksyny. Nie spalaj w palenisku papieru, dykty, opakowań po zapałkach czy papierosach. Nie pal fragmentów lakierowanego drewna – wszystkie spalane związki chemiczne unoszą się do atmosfery, przechodząc najpierw przez jedzenie, które położysz na ruszcie. Z tego samego względu nie używaj chemicznych podpałek.

Aby uchronić się przed szkodliwymi związkami, lepiej wcześniej rozpalić węgiel i rozpocząć grillowanie w chwili, gdy ogień nie będzie już widoczny, a pozostanie tylko żar. Chcąc utrzymać wyższą temperaturę wewnątrz grilla, można stosować specjalne pokrywy do nakrywania rusztu.

Wyczyść dokładnie ruszt przed położeniem jakiegokolwiek pożywienia. Zrezygnuj z podpałki, która podczas spalania generuje duże ilości sadzy i szkodliwych substancji. Co więcej, w żadnym wypadku nie dolewaj podpałki podczas grillowania potraw. A jeśli już koniecznie musisz jej użyć podczas rozpalania, odczekaj odpowiednio dłuższą chwilę przed umieszczeniem żywności nad paleniskiem.

 

2. Zastąp tacki aluminiowe tymi ze stali lub żeliwa.

Naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia wykazali, że folia aluminiowa jest bardzo szkodliwa i toksyczna dla naszego organizmu. Co więcej, podgrzewanie jej i jedzenie pokarmów, które miały z nią kontakt sprzyja magazynowaniu się aluminium w naszych kościach i mózgu.

Lepiej zaopatrzyć się na przykład w tacki ze stali lub żeliwa. Nadają się one do wielokrotnego użytku, co przy okazji są rozwiązaniem bardziej ekologicznym.

Kiedy grillujemy jedzenie na tacce, zabezpieczamy żywność przed szkodliwymi związkami z palącego się tłuszczu. Przy okazji chronimy też mięso przed płomieniami, które mogłyby je spalić.

 

W Polsce dalej jednak panuje przeświadczenie, że grillowanie na tackach aluminiowych jest zdrowe, ponieważ zabezpieczają przed skapywaniem tłuszczu na rozgrzany węgiel, który wtedy wydziela toksyczne substancje.

Dotyczy to jednak wyłącznie grilli węglowych, ponieważ w grillach gazowych nie ma rozgrzanego węgla i ognia. Są jedynie rozgrzane aromatyzery, więc używanie tacki w celu zabezpieczenia przed rakotwórczym węglem nie ma najmniejszego sensu.

 

3. Długie smażenie „na węgielek” vs. szybkie i krótkie smażenie. Co zdrowsze?

Częsty błąd, który popełnia wielu grillujących, to zbyt długie trzymanie kiełbas na ruszcie i wypiekanie ich na „skwarkę”. Gdy tłuszcz kapie na rozgrzany węgiel, wszystkie szkodliwe związki lotne, w tym na przykład wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, unoszą się w górę i „lądują” na tym, co grillujemy. Jeśli już chcemy grillować kiełbasę, róbmy to nie za długo – tak, żeby się nie spaliła!

Zbadano, że po zjedzeniu 200 gramów kiełbasy z grilla organizm pochłania 42 mikrogramy benzoapirenu. Dla porównania: po wypaleniu 20 papierosów do organizmu dostaje się ich zaledwie 0,4 mikrograma. Wyliczenie jest proste: jedna mała kiełbaska z grilla dostarcza 100 razy więcej substancji rakotwórczej niż paczka papierosów!

 

4. Piwo? W marynacie, a nie w kuflu!

Koniecznie marynujcie mięsa – nie chodzi bowiem tylko o walory smakowe! Używane w marynacie przyprawy (czosnek, bazylia, rozmaryn, cebula) dzięki zawartych w nich antyoksydantach, zmniejszają wydzielanie się rakotwórczych związków.

Naukowcy z Uniwersytetu w Porto przeprowadzili badania dotyczące marynowania mięsa w… piwie! Marynata z ciemnego piwa zmniejsza występowanie związków rakotwórczych o 53 procent, a potraktowanie mięsa klasycznym jasnym pełnym – o 13 procent.

 

Według raportu Journal of Agricultural and Food Chemistry, marynaty zawierające oliwę z oliwek, sok z cytryny i czosnek, zmniejszają poziom HCA w kurczaku o 90%, tak samo jak marynowanie steków w czerwonym winie przez około 6 godzin.

 

5. Wykorzystajmy grillowanie jako okazję do zdrowego spędzenia czasu na świeżym powietrzu.

Obok potraw grillowanych warto zadbać o dodatkową porcję warzyw i owoców. Dziennie zaleca się zjadać około 400 g warzyw , mogą być przyrządzane w formie grillowanej jak również sałatek i słupków warzywnych . Takie podejście spowodują, że nasze menu będzie bardziej urozmaicone ,kolorowe, jak również̇ bogatsze w witaminy i składniki mineralne.

Wybierając mięsa pamiętajmy aby kupować chude i dobrej jakości mięso . Najlepszym wyborem będzie indyk , dobrej jakości kiełbaska oraz ryby.

Polecamy również sery – najlepiej owcze i kozie – taki oscypek z grilla, palce lizać. W sklepach dostępny jest też coraz częściej ser halloumi, przysmak, którym zajadają się na Południu.

Niezapomniany również o nawodnieniu . Z badan Instytutu wynika, że pijemy za mało, a to duży błąd. Zaleca się co najmniej 2 litry wody na dzień, a gdy jest ciepło, nawet więcej.

https://www.health.ny.gov/publications/3199.pdf

https://www.cdc.gov/foodsafety/communication/bbq-iq.html

www. wszystkojedzeniu.pl

grillowanie_pzh.pdf ( Narodowy Związek Publicznego Zdrowia )

1 butelka piwa : 0,5 piwa jasnego :245 kcal

1 butelka piwa ciemnego: 340 kcal

1 kiełbasa 100 g : 300 kcal

kiełbaska indyka: 155 kcal

indyk: 84 kcal

 

Może Cię również zainteresować

Ściana z cegły we wnętrzu

Sylwetka wakacyjna. Skuteczny plan treningowy

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

Ciepła woda w wersji eko

znaki zodiaku

Znaki Zodiaku – jaka jesteś?

Zdrowa dieta, od czego zacząć

Wpływ smogu na zdrowie naszych dzieci

Poradnik wakacyjny podróżującego samolotem

Jaki samochód dla kobiety – duży czy mały? Cz. 1

Jak urządzić domowe biuro

5 mitów na temat soków w kartonie

Sprzedaż domu – wymagane dokumenty

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

Jak spakować się na tygodniowe wakacje do bagażu podręcznego

Jak przechowywać żywność?

Jak założyć profil zaufany?

Jak udrożnić odpływ zlewozmywaka?

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

Twoja skóra nie lubi twardej wody

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

Dom jaśnie oświetlony

Jak zaprojektować gościnny dom

Wiosenna pielęgnacja róż

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

Program „EKOSYSTEM Twojego domu” zamów i otrzymaj PREZENT!

Second hand – sposób na smart shopping

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody

Czym jest profil zaufany?

Dlaczego warto jeść śniadania?

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

Piernikowy zawrót głowy

Projekt domu na zamówienie

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

Białko w diecie wegetariańskiej

Ślub – poradnik i check-lista

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Jak smog wpływa na włosy?

Najczęściej powtarzane mity na temat uzdatniania wody

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Forum Świadomych Kobiet

Co na ścianę w kuchni?

Jak wykorzystać sezon na truskawki?

6 powodów, dla których warto ogrzewać dom pompą ciepła

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

Lody mogą być zdrowe

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

Co jeść między treningami?

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

Styl Boho we wnętrzach

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

Wigilijne menu

Viessmann oraz Portal Superbabka.pl Partnerami 4. Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Jak wybrać oczyszczacz powietrza do domu?

Jak prać ekonomicznie i mądrze

Sposoby na nowoczesną łazienkę

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Odpocznij i ciesz się chwilą

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci

OZE – skuteczny sposób na walkę ze smogiem

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

Modne i praktyczne meble ogrodowe

Przyszła mamo, nie bój się dentysty!

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

Zdrowe zakupy – jak nie dać się zwariować

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

Praktyczna łazienka

II edycja Forum Kobiet „Mój Zdrowy Dom” już za nami!

Superbabka rules

Mieć ciastko i zjeść ciastko – jak nie przytyć w Święta?

Wielkanocne ozdoby

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Poradnik wakacyjny – na co zwrócić uwagę wybierając sie na urlop?

Formalności po uzyskaniu pozwolenia na budowę

Jak zrobić dobry hummus

SLOW LIFE- ZACZNIJ ŻYĆ UWAŻNIE

ŚMIECI – I CO DALEJ?

Jak wybrać szkołę jazdy

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Czy mieszka z Tobą SUPERPIES?

Jak pielęgnować świeżo wylany beton w upalne dni?

Jak kupować materiały budowlane na dom?

Natasza Kotarska z architektem Przemysławem Rogulą o zdrowych domach

Dokąd na wakacje jesienią. Pięć propozycji dla odważnych dziewczyn

Kupno samochodu sprowadzonego z Niemiec – zwróćcie uwagę na tablice

Jak pomóc dziecku w rozstaniu z rodzicami podczas wakacji?

Jaki samochód dla kobiety – duży czy mały? Cz. 2

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

Zdrowe mleko w dobrym opakowaniu – bezpieczne dla całej rodziny

5 oznak twardej wody w kuchni

Zioła w kuchni

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Wpływ twardej wody na włosy

Jak naprawić złamaną klamkę?

Wianek na stół Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

Trend jesieni- OVERSIZE

Regeneracja skóry po lecie. Pytamy eksperta, jakie zabiegi warto wykonać jesienią!

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych