Zdrowe grillowanie
Kuchnia Polecane Super babka radzi

Zdrowe grillowanie

Dania z grilla przez większość z nas są postrzegane jako zdrowe, dietetyczne i bezpieczne. Dziś jednak naukowcy i lekarze przestrzegają przed jego toksycznym i potencjalnie rakotwórczym działaniem.

Podczas grillowania jesteśmy narażenia na takie związki jak:

– wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)

– heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA)

– dioksyny

– akryloamid

– nitrozoaminy.

 

Dlatego zarówno kobiety w ciąży jak i dzieci powinny być szczególnie ostrożne! Zdrowe grillowanie to nie wybór to konieczność.

 

W jaki więc sposób cieszyć się rodzinnym grillowaniem na łonie natury, zachowując przy tym zdrowie i nie narażając siebie i naszych pociech na potencjalnie rakotwórcze związki ?

Oto 5 prostych i sprawdzonych sposobów na zdrowszego grilla!

 

1. Zrezygnuj z grilla węglowego!

Możesz w ogóle zrezygnować z rozpalania tradycyjnego grilla węglowego i wybrać grill elektryczny lub gazowy. Te metody grillowania uchodzą za najzdrowsze, ponieważ w czasie ich użytkowania nie są wytwarzane żadne związki rakotwórcze.
Więc jeśli rzeczywiście jesteś miłośnikiem grillowania, warto zainwestować w grill gazowy lub elektryczny!

 

Co jeśli nie masz dostępu do grilla elektrycznego lub gazowego? Oto kilka wskazówek.

 

Używaj tylko węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych. Żywica z szyszek i drewna iglastego w wysokich temperaturach wytwarza szkodliwe toksyny. Nie spalaj w palenisku papieru, dykty, opakowań po zapałkach czy papierosach. Nie pal fragmentów lakierowanego drewna – wszystkie spalane związki chemiczne unoszą się do atmosfery, przechodząc najpierw przez jedzenie, które położysz na ruszcie. Z tego samego względu nie używaj chemicznych podpałek.

Aby uchronić się przed szkodliwymi związkami, lepiej wcześniej rozpalić węgiel i rozpocząć grillowanie w chwili, gdy ogień nie będzie już widoczny, a pozostanie tylko żar. Chcąc utrzymać wyższą temperaturę wewnątrz grilla, można stosować specjalne pokrywy do nakrywania rusztu.

Wyczyść dokładnie ruszt przed położeniem jakiegokolwiek pożywienia. Zrezygnuj z podpałki, która podczas spalania generuje duże ilości sadzy i szkodliwych substancji. Co więcej, w żadnym wypadku nie dolewaj podpałki podczas grillowania potraw. A jeśli już koniecznie musisz jej użyć podczas rozpalania, odczekaj odpowiednio dłuższą chwilę przed umieszczeniem żywności nad paleniskiem.

 

2. Zastąp tacki aluminiowe tymi ze stali lub żeliwa.

Naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia wykazali, że folia aluminiowa jest bardzo szkodliwa i toksyczna dla naszego organizmu. Co więcej, podgrzewanie jej i jedzenie pokarmów, które miały z nią kontakt sprzyja magazynowaniu się aluminium w naszych kościach i mózgu.

Lepiej zaopatrzyć się na przykład w tacki ze stali lub żeliwa. Nadają się one do wielokrotnego użytku, co przy okazji są rozwiązaniem bardziej ekologicznym.

Kiedy grillujemy jedzenie na tacce, zabezpieczamy żywność przed szkodliwymi związkami z palącego się tłuszczu. Przy okazji chronimy też mięso przed płomieniami, które mogłyby je spalić.

 

W Polsce dalej jednak panuje przeświadczenie, że grillowanie na tackach aluminiowych jest zdrowe, ponieważ zabezpieczają przed skapywaniem tłuszczu na rozgrzany węgiel, który wtedy wydziela toksyczne substancje.

Dotyczy to jednak wyłącznie grilli węglowych, ponieważ w grillach gazowych nie ma rozgrzanego węgla i ognia. Są jedynie rozgrzane aromatyzery, więc używanie tacki w celu zabezpieczenia przed rakotwórczym węglem nie ma najmniejszego sensu.

 

3. Długie smażenie „na węgielek” vs. szybkie i krótkie smażenie. Co zdrowsze?

Częsty błąd, który popełnia wielu grillujących, to zbyt długie trzymanie kiełbas na ruszcie i wypiekanie ich na „skwarkę”. Gdy tłuszcz kapie na rozgrzany węgiel, wszystkie szkodliwe związki lotne, w tym na przykład wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, unoszą się w górę i „lądują” na tym, co grillujemy. Jeśli już chcemy grillować kiełbasę, róbmy to nie za długo – tak, żeby się nie spaliła!

Zbadano, że po zjedzeniu 200 gramów kiełbasy z grilla organizm pochłania 42 mikrogramy benzoapirenu. Dla porównania: po wypaleniu 20 papierosów do organizmu dostaje się ich zaledwie 0,4 mikrograma. Wyliczenie jest proste: jedna mała kiełbaska z grilla dostarcza 100 razy więcej substancji rakotwórczej niż paczka papierosów!

 

4. Piwo? W marynacie, a nie w kuflu!

Koniecznie marynujcie mięsa – nie chodzi bowiem tylko o walory smakowe! Używane w marynacie przyprawy (czosnek, bazylia, rozmaryn, cebula) dzięki zawartych w nich antyoksydantach, zmniejszają wydzielanie się rakotwórczych związków.

Naukowcy z Uniwersytetu w Porto przeprowadzili badania dotyczące marynowania mięsa w… piwie! Marynata z ciemnego piwa zmniejsza występowanie związków rakotwórczych o 53 procent, a potraktowanie mięsa klasycznym jasnym pełnym – o 13 procent.

 

Według raportu Journal of Agricultural and Food Chemistry, marynaty zawierające oliwę z oliwek, sok z cytryny i czosnek, zmniejszają poziom HCA w kurczaku o 90%, tak samo jak marynowanie steków w czerwonym winie przez około 6 godzin.

 

5. Wykorzystajmy grillowanie jako okazję do zdrowego spędzenia czasu na świeżym powietrzu.

Obok potraw grillowanych warto zadbać o dodatkową porcję warzyw i owoców. Dziennie zaleca się zjadać około 400 g warzyw , mogą być przyrządzane w formie grillowanej jak również sałatek i słupków warzywnych . Takie podejście spowodują, że nasze menu będzie bardziej urozmaicone ,kolorowe, jak również̇ bogatsze w witaminy i składniki mineralne.

Wybierając mięsa pamiętajmy aby kupować chude i dobrej jakości mięso . Najlepszym wyborem będzie indyk , dobrej jakości kiełbaska oraz ryby.

Polecamy również sery – najlepiej owcze i kozie – taki oscypek z grilla, palce lizać. W sklepach dostępny jest też coraz częściej ser halloumi, przysmak, którym zajadają się na Południu.

Niezapomniany również o nawodnieniu . Z badan Instytutu wynika, że pijemy za mało, a to duży błąd. Zaleca się co najmniej 2 litry wody na dzień, a gdy jest ciepło, nawet więcej.

https://www.health.ny.gov/publications/3199.pdf

https://www.cdc.gov/foodsafety/communication/bbq-iq.html

www. wszystkojedzeniu.pl

grillowanie_pzh.pdf ( Narodowy Związek Publicznego Zdrowia )

1 butelka piwa : 0,5 piwa jasnego :245 kcal

1 butelka piwa ciemnego: 340 kcal

1 kiełbasa 100 g : 300 kcal

kiełbaska indyka: 155 kcal

indyk: 84 kcal

 

Może Cię również zainteresować

Jak przechowywać żywność?

Poradnik wakacyjny podróżującego samolotem

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Jak założyć profil zaufany?

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

Jak wybrać szkołę jazdy

Program „EKOSYSTEM Twojego domu” zamów i otrzymaj PREZENT!

Wpływ twardej wody na włosy

Jak smog wpływa na włosy?

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Sylwetka wakacyjna. Skuteczny plan treningowy

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

CSR CZYLI BIZNES ODPOWIEDZIALNY SPOŁECZNIE

Jak zaprojektować gościnny dom

Designerskie kotły kondensacyjne – innowacyjne ogrzewanie domu

Jak wybrać oczyszczacz powietrza do domu?

Ślub – poradnik i check-lista

Kupno samochodu sprowadzonego z Niemiec – zwróćcie uwagę na tablice

Modne i praktyczne meble ogrodowe

Jaki samochód dla kobiety – duży czy mały? Cz. 1

Jak pomóc dziecku w rozstaniu z rodzicami podczas wakacji?

Piernikowy zawrót głowy

Natasza Kotarska z architektem Przemysławem Rogulą o zdrowych domach

5 oznak twardej wody w kuchni

Dom jaśnie oświetlony

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

5 mitów na temat soków w kartonie

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Jak wykorzystać sezon na truskawki?

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

Twoja skóra nie lubi twardej wody

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

Viessmann oraz Portal Superbabka.pl Partnerami 4. Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Co na ścianę w kuchni?

Czy mieszka z Tobą SUPERPIES?

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

Jak udrożnić odpływ zlewozmywaka?

Jak pielęgnować świeżo wylany beton w upalne dni?

Sposoby na nowoczesną łazienkę

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

Superbabka rules

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

Jak kupować materiały budowlane na dom?

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Najczęściej powtarzane mity na temat uzdatniania wody

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

Odpocznij i ciesz się chwilą

Jak spakować się na tygodniowe wakacje do bagażu podręcznego

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

trendalarm

Trend alarm – kolor szary

Białko w diecie wegetariańskiej

SLOW LIFE- ZACZNIJ ŻYĆ UWAŻNIE

Zdrowe mleko w dobrym opakowaniu – bezpieczne dla całej rodziny

Trend jesieni- OVERSIZE

Wpływ smogu na zdrowie naszych dzieci

Jak urządzić domowe biuro

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci

Second hand – sposób na smart shopping

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

Przyszła mamo, nie bój się dentysty!

II edycja Forum Kobiet „Mój Zdrowy Dom” już za nami!

Jak zrobić dobry hummus

Zdrowa dieta, od czego zacząć

Ściana z cegły we wnętrzu

Ciepła woda w wersji eko

Formalności po uzyskaniu pozwolenia na budowę

4 sprawdzone sposoby na jesienną chandrę

Lody mogą być zdrowe

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

Zdrowe zakupy – jak nie dać się zwariować

Jaki samochód dla kobiety – duży czy mały? Cz. 2

6 powodów, dla których warto ogrzewać dom pompą ciepła

Forum Świadomych Kobiet

Dokąd na wakacje jesienią. Pięć propozycji dla odważnych dziewczyn

OZE – skuteczny sposób na walkę ze smogiem

ŚMIECI – I CO DALEJ?

Jak prać ekonomicznie i mądrze

Czym jest profil zaufany?

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

Pielęgnacja zero waste – szczotkowanie ciała

Jak naprawić złamaną klamkę?

Dieta bezglutenowa – moda, czy konieczność?

Dlaczego warto jeść śniadania?

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

Regeneracja skóry po lecie. Pytamy eksperta, jakie zabiegi warto wykonać jesienią!

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

Styl Boho we wnętrzach

Kiedy możemy pić kranówkę

Poradnik wakacyjny – na co zwrócić uwagę wybierając sie na urlop?

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

Wiosenna pielęgnacja róż

Wigilijne menu

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

EKOLOGICZNE PREZENTY POD CHOINKĘ

Na cenzurowanym- FAST FASHION

Projekt domu na zamówienie

Praktyczna łazienka

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

Co jeść między treningami?

Wianek na stół Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

znaki zodiaku

Znaki Zodiaku – jaka jesteś?

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

Sprzedaż domu – wymagane dokumenty

Zioła w kuchni

Mieć ciastko i zjeść ciastko – jak nie przytyć w Święta?

Wielkanocne ozdoby