Wigilijne menu
Centrum kobiecości Polecane

Wigilijne menu

Wciąż szukasz przepisów na wigilijne menu? Sprawdź pomysły na popularne i mniej oczywiste dania wigilijne, które specjalnie dla czytelniczek Superbabki udostępnił i przygotował Szef Kuchni  Łukasz Dziemianowicz z Restauracji „Słony”

Zainspiruj się i przygotuj smaczne Święta menu dla całej rodziny!

Listę przepisów na dania wigilijne otwierają zupy:

Barszcz czerwony wigilijny.

Obrane, starte na tarce buraki, grzybki zalać zimną wodą (lub wywarem) i gotować na średnim ogniu pół godziny. Przecedzić. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać zakwas, przekrojoną w poprzek główkę czosnku, jabłko pokrojone na ćwiartki, sól, pieprz. Nie gotować! Ogrzewać jeszcze 10-15 minut. źródło smakizycia.pl

Po aromatycznych zupach, czas na danie główne, czyli rybę.

Są regiony Polski, które są „karpiowe”, choćby słynące z karpia lubelskie. Można kupić tam karpia wcześniej i go zamrozić. Wydaje nam się, że najlepszy jest świeży karp – ale to nie jest cała prawda. Świeżej ryby  potrzebujemy wyłącznie, by przyrządzić karpia po żydowsku. Dziś mało kto potrafi dobrze zrobić to danie. Jeśli zdecydujecie się karpia po żydowsku kupić, przyglądajcie się uważnie temu, co Wam proponują. Ten prawdziwy, klasyczny, musi być z rodzynkami, migdałami, cebulą, marchewką i w naturalnej, nie „żelatynowej” galarecie. Dlaczego potrzeba jest świeża ryba? W karpiu po żydowsku najważniejsza jest bowiem zaprawiona octem rybia krew, dodana później na gorąco do sosu z migdałami, rodzynkami, czerwonym winem i odrobiną suchego, tartego piernika. Jest to danie nieprawdopodobnie pracochłonne, dlatego ja na Wigilię preferuję karpiowe faworki, do których dodaję kogel-mogel ze świeżo utartym chrzanem i wszyscy są zachwyceni. Bardzo lubię też karpia w galarecie, do którego przygotowuję farsz ze zmielonego mięsa karpia z zeszkloną na maśle cebulą w równych proporcjach. Dodaję do tego uprażone w piecu migdały, namoczoną chałkę, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej i całe mnóstwo rodzynek. Tworzy się z tego masa podobna do mielonych kotletów, którą następnie delikatnie mieszam na lodzie, żeby nie wytrącił się tłuszcz. Do tego dodaję jedno żółtko i pianę z białka. źródło smakizycia.pl

Dania wigilijne, które muszą pojawić się na świątecznym stole, to oczywiście …

Pierogi z kapustą i grzybami

Kapustę odsączyć, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody. Uprzednio namoczone grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem dodać do gotującej się kapusty, chwilę razem gotować i odstawić do wystygnięcia. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na maśle i połączyć z kapustą i grzybami. Doprawić solą i pieprzem i olejem lnianym. Przesianą i posoloną mąkę połączyć z wodą i zagnieść ciasto. Na rozwałkowane ciasto układamy kulki farszu, szklanką wycinamy pierogi, sklejamy je i gotujemy we wrzątku. Ugotowane pierogi polewamy pokrojoną w kostkę i usmażoną na oleju cebulą. źródło smakizycia.pl

I na koniec czas na … deser

Mak niebieski gotować ok. 40 min. na wolnym ogniu – aż ziarenka będą miękkie, i dadzą się rozetrzeć w placach. Odcedzić mak, wystudzić, zemleć przez maszynkę z sitkiem do maku. Do zmielonego maku dodać: skórkę pomarańczową, miód pszczeli wielokwiatowy, jajka, laskę wanilii, masło klarowane, cynamon mielony, esencję makową i zmielone orzechy włoskie. Rozwałkować placek ciasta drożdżowego. Nałożyć mak i rozprowadzić po cieście. Zwinąć makowiec. Zawinąć w papier do pieczenia, bądź upiec w foremce. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 40 minut. Po wystygnięciu polać lukrem i posypać bakaliami. źródło smakizycia.pl

W poszukiwaniu dania doskonałego, tworzę nowe pomysły przy użyciu starych, tradycyjnych technik. Dzięki temu potrafię przygotować jedno danie na wiele sposobów. W Słonym znajdziecie Państwo proste i znane potrawy, które zachowują swój autentyczny smak. Cenię sobie kuchnię regionalną, stąd obecność w Słonym doskonałych kiełbas z dziczyzny, parzonych codziennie są na miejscu. Regionalne akcenty królują również wśród dobrze już znanych i cenionych przez naszych Gości sznytek. Niezwykle atrakcyjnie prezentuje się również specjalna karta śledziowa, w której znajdziemy m.in. śledzia w cherry, lubczyku, czy w towarzystwie pieczonego ziemniaka i kwaśnej śmietany, na którego w okresie świątecznym serdecznie Państwa zapraszam – Szef Kuchni  Łukasz Dziemianowicz, Restauracja Słony
Smacznych Świat!

Może Cię również zainteresować

Odpocznij i ciesz się chwilą

Co na ścianę w kuchni?

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

Praktyczna łazienka

Wpływ twardej wody na włosy

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Mieć ciastko i zjeść ciastko – jak nie przytyć w Święta?

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Co jeść między treningami?

Ściana z cegły we wnętrzu

Jak urządzić domowe biuro

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

5 mitów na temat soków w kartonie

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

Wianek na stół Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

Forum Świadomych Kobiet

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

OZE – skuteczny sposób na walkę ze smogiem

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

Wielkanocne ozdoby

Czy mieszka z Tobą SUPERPIES?

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Jak pomóc dziecku w rozstaniu z rodzicami podczas wakacji?

Dom jaśnie oświetlony

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Lody mogą być zdrowe

Natasza Kotarska z architektem Przemysławem Rogulą o zdrowych domach

Superbabka rules

Poszukaj idealnej stylizacji świątecznej we własnej szafie

Program „EKOSYSTEM Twojego domu” zamów i otrzymaj PREZENT!

Ciepła woda w wersji eko

Ślub – poradnik i check-lista

Jak zaprojektować gościnny dom

Twoja skóra nie lubi twardej wody

5 oznak twardej wody w kuchni

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

Piernikowy zawrót głowy

Modne i praktyczne meble ogrodowe

Najczęściej powtarzane mity na temat uzdatniania wody

Dlaczego warto jeść śniadania?

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

Wiosenna pielęgnacja róż

Sylwetka wakacyjna. Skuteczny plan treningowy

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

Sposoby na nowoczesną łazienkę

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody

Sylwetka malarki Tamary Łempickiej

6 powodów, dla których warto ogrzewać dom pompą ciepła

Viessmann oraz Portal Superbabka.pl Partnerami 4. Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

Białko w diecie wegetariańskiej

Jak smog wpływa na włosy?

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

W kobietach siła! Portal Superbabka.pl partnerem Forum Kobiet

Jak wykorzystać sezon na truskawki?

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”