Wigilia bez smażonego karpia? Tak, to możliwe! Świąteczne spotkanie przy wspólnym stole wcale nie musi być okraszone rybami i mięsnymi potrawami, aby było udane i smaczne. Wegańskie potrawy mogą być równie piękne i kuszące co te tradycyjne. Sprawdź, co powinno znaleźć się na wegańskim stole świątecznym, aby twoi goście zjedli wszystko ze smakiem.
Weganizm to nie kolejna moda. To styl życia, któremu poddaje się coraz więcej osób. Powodów jest tyle, co ludzi. Ale nie o tym będziemy tu dziś rozprawiać. Jeśli myślisz, że Boże Narodzenie nie może być wegańskie, a jeśli nawet podejmiesz się wyzwania i spróbujesz przygotować wege święta, to i tak będzie nudno i bez wyrazu, od razu mówię: nic z tych rzeczy! W dzisiejszych czasach mamy tyle zamienników tradycyjnych produktów, że bez problemu możemy zaszaleć w kuchni i stworzyć finezyjne, wegańskie dania – również świąteczne. Czasami wystarczą małe zmiany i Boże Narodzenie może być nie tylko roślinne, ale także pyszne.
Nie ma sałatki bez majonezu
Jarzynowe sałatki uwielbiają gościć na świątecznych stołach. Każdy z nas ma na nie swój własny patent, ale jeden składnik jest zazwyczaj wspólny. To majonez. Dzięki niemu sałatka nabiera charakteru i odpowiedniego smaku. Klasyczny majonez odpada, jeśli chodzi o kuchnię wegańską. Co więc zrobić? Oczywiście możemy kupić gotowy wege majonez lub przygotować własny. To nie takie trudne. Wystarczy wymieszać 50 ml mleka sojowego z octem winnym, 100 ml olejem rzepakowym lub słonecznikowym, 1 łyżeczką musztardą i solą. Całość doprawić pieprzem i gotowe. Sól może być zwykła, ale ideałem jest sól kala namak, która ze względu na lekko jajeczny posmak sprawia, że trudno odróżnić majonez wege od tego tradycyjnego.
Co zamiast jajek?
Większość świątecznych wypieków ma w swoim składzie jajka, które weganie wykluczają ze swojej diety. Co więc robić? Możliwości jest kilka. Jajka możemy zastąpić siemieniem lnianym, musem z dyni lub musem jabłkowym. Ale to nie wszystko! Poniżej lista produktów, które stanowią świetną alternatywę dla jaj.
Nasiona chia
Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, po połączeniu z wodą zwiększają swoją objętość i tworzą „glut”, który świetnie zagęszcza wypieki i nadaje im właściwej konsystencji.
Woda z ciecierzycy
Popularnym zamiennikiem jajek jest woda z ciecierzycy. Mało kto wie, że jej skład przypomina kurze białko i co ciekawe, bez problemu można ją ubić na sztywną pianę i np. upiec fajną bezę z owocami.
Banany
Banany to świetny składnik ciast. Nie dość, że zapewnia im odpowiednią konsystencję to na dodatek gwarantuje wspaniały smak i aromat. Oczywiście najpierw trzeba rozgnieść banana, a dopiero później dodać do niego wszystkie sypkie składniki. W ten sposób upieczesz fajne świąteczne ciasta i muffiny bez jajek.
Awokado
Kolejnym odkryciem kuchni wegańskiej jest awokado. Dzięki kremowej konsystencji skutecznie łączy wszystkie składniki. Szczególnie dobrze sprawdza się w czekoladowych ciastach i deserach. Co ciekawe, awokado zastąpi nie tylko jajka, ale również masło!
Mąka z wodą
Mąka w połączeniu z wodą tworzy gęstą masę podobną do białka jajka. Taki miks szczególnie dobrze sprawdzi się w wypiekach, które powinny mieć delikatną konsystencję. Tutaj nada się każda mąka: ziemniaczana, sojowa, owsiana, itp.
Barszcz wigilijny? Proszę bardzo!
Tradycje wigilijne są dwie. Jedni serwują czerwony barszcz, drudzy – zupę grzybową. Planując wege święta tak naprawdę można zaserwować obie zupy. Z reguły barszcz jest daniem postnym, a więc nie ma w nim mięsa, co bardzo ułatwia sprawę. Wystarczy tylko pamiętać o warzywnym wywarze i po prostu nie zabielać zupy śmietaną. W ten sposób otrzymamy zupę nie tylko w 100% roślinną, ale również lekką i zdrową.
Co zamiast wędlin?
Tutaj sprawa również jest prosta. Nawet największych łakomczuchów zadowoli pasztet z soczewicy lub ciecierzycy oraz wszelkiego rodzaju hummusy. Można też pokusić się o przyrządzenie pasty z oliwek i słonecznika lub z roślin strączkowych. Każda z tych propozycji idealnie sprawdzi się jako dodatek do chleba, zamiast tradycyjnej wędliny.
Co zamiast ryb?
Weganie nie jedzą ryb, dlatego szykując święta w wege stylu należy poszukać godnego zamiennika. Świetną opcją są boczniaki a’la śledź lub seleryba – smażone plastry selera w panierce. Można też pokusić się o przygotowanie wegańskiej ryby tofu. Wystarczy kupić kostki naturalnego tofu, przyprawić je sosem sojowym i przyprawą do ryb, a następnie usmażyć w panierce z alg nori, bułki tartej oraz mąki z ciecierzycy. Fajną propozycją są też kotlety z tofu panierowane i smażone na oleju kokosowym. Palce lizać!
Bez pierogów ani rusz
Jeśli chodzi o pierogi to wege wigilia nie różni się od tej tradycyjnej. Ciasto bez problemu przygotujemy bez jajek, tylko z mąki, wody i odrobiny soli. Moja babcia od zawsze mawiała, że jajko dodaje ciastu twardości i nie należy go stosować. Więc po problemie. Z kolei farsz może być taki, jak na klasyczną wigilię – z samych grzybów lub z grzybów i kapusty. Trzeba tylko pamiętać, żeby do podsmażania grzybów nie używać masła, a oleju, np. rzepakowego.
Świąteczne wege pierniczki
A teraz najważniejsze – pierniczki! No przecież nie ma Bożego Narodzenia bez cudownie aromatycznych, korzennych pierników. Z nich również nie musimy rezygnować przygotowując wegańskie święta. Ja takie wege pierniczki piekę już od kilku lat. Na dodatek moje są w wersji bez glutenu. Smakują obłędnie i co ważne, smakują również przeciwnikom wege wynalazków a to jest duży komplement. Poniżej znajdziesz przepis na moje ulubione pierniczki last minute. One nie mają być miękkie, więc nie muszą leżakować i czekać na swój moment.
Składniki:
– 3,5 szklanki mąki gryczanej
– 1 szklanka syropu klonowego lub z agawy (fajne zamienniki miodu)
– 0,25 szklanki oleju
– 0,25 szklanki wody
– 2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej takie bez mąki pszennej w składzie)
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
Wykonanie:
W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki. W drugiej mieszamy wszystkie składniki mokre. Następnie do składników mokrych dodajemy suche. Mieszamy i zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy. Wycinamy pierniczki. Pieczemy w 160 stopniach przez około 13 minut. Warto sprawdzać, bo czasami (w zależności od piekarnika) pierniczki mogą być gotowe już wcześniej.
Inne wegańskie, świąteczne słodkości
Czego jeszcze nie może zabraknąć na świątecznym stole? Fajną propozycją jest wegańska kutia na bazie suchego maku i kaszy jaglanej z dodatkiem syropu klonowego. Zamiast pszenicy mamy kaszę co czyni danie idealne dla osób glutenfree. Zamiast miodu używamy syropu klonowego. Zamiast mleka krowiego, które gości w przepisach na kutię – możemy użyć roślinnego. Jeśli chodzi o ciasta, to wegańską odmianą sernika może być jagielnik (mój osobisty faworyt) lub tofurnik.