Pomidor – zdrowy, czerwony owoc, który został warzywem. Tradycyjnie pomidor nazywany jest warzywem, ale botanicy nazywają go warzywem o jadalnych owocach. Tak czy inaczej pomidory, zarówno te prosto z krzaczka jak i np. w postaci passaty w kartoniku, mają doskonały smak i równie dobre właściwości.
Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych
Są bogatym źródłem wielu witamin i składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ochrona przed promieniowaniem UV Ochrona skóry przed promieniowaniem UV jest dziś niezbędna.
Okazuje się, że znakomite działanie ochronne ma likopen, który neutralizuje działanie promieni słonecznych. Likopen to naturalny, czerwony barwnik występujący w pomidorach, który – jako antyutleniacz – zapobiega zawałom serca i miażdżycy. Składnik ten ma też działanie przeciwnowotworowe.
Jeden pomidor, talerz zupy pomidorowej lub szklanka soku z pomidorów zapewniają wystarczającą dzienną dawkę likopenu dla organizmu. Warto dodać, że w przetworach z pomidorów (np. w przecierze czy passacie) znajduje się 2-3 razy więcej likopenu niż w świeżych pomidorach.
Witaminy Pomidory są bogate w witaminę C, wzmacniającą organizm, zapewniającą właściwe dotlenienie naczyń krwionośnych i przyspieszającą gojenie się ran. Beta-karoten neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, witaminy A i E ujędrniają skórę, witamina K – zapobiega zakrzepom krwi.
Witaminy z grupy B, obecne w pomidorach, mają dobroczynny wpływ na układ nerwowy a witamina PP pozytywnie wpływa na metabolizm cukru we krwi. Składniki mineralne Potas, będący składnikiem pomidorów, wspomaga proces dotleniania mózgu. Dzięki temu poprawia się koncentracja, zmniejsza napięcie mięśniowe i stres. Pomidory są również cennym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, cynku oraz sodu.
Dieta Pomidory są niezastąpione dla tych, którzy chcą zadbać o swoją figurę – przy niskiej zawartości kalorycznej posiadają jednocześnie wiele składników odżywczych.
Każdy, kto stosuje dietę, może sobie zatem pozwolić na aromatyczną zupę krem z pomidorów, gruboziarnisty makaron z pomidorowym sosem czy inne danie w stylu śródziemnomorskim z pomidorami w roli głównej.
Bogate w błonnik
Dodatkowo, zawartość błonnika zapewni właściwe trawienie. Okazuje się również, że zgodnie z zaleceniami ekspertów żywieniowych, na podstawie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej rekomendowanej przez Instytut Żywności i Żywienia, zupa pomidorowa lub sok pomidorowy mogą stanowić jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, które powinniśmy spożywać każdego dnia.
Zdrową i smaczną zupę pomidorową można w prosty i szybki sposób przygotować np. z passaty z pomidorów w kartoniku. Przepis na pomidorową zupę krem dla 2 osób: dwa kartoniki passaty pomidorowej 250g szklanka bulionu warzywnego bazylia sól pieprz prażone nasiona słonecznika (lub inne ulubione) gęsta śmietana oliwa Passatę wlać do garnka, dolać szklankę buliony warzywnego, doprowadzić do wrzenia. Listki bazylii oderwać od łodyżek, łodyżki wrzucić do gotującej się zupy. Gotować 5 minut.
Listki bazylii posiekać. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z posiekaną bazylią, prażonymi nasionami słonecznika, kilkoma kroplami oliwy i łyżką gęstej śmietany. Smacznego! Pomidory są pełne zdrowia, jednak alergicy, chorzy na dnę moczanową i na RZS, osoby ze skłonnością do zgagi i karmiące mamy, powinni uważać na te warzywa.
W okresie od jesieni do lata, kiedy aromatyczne i świeże pomidory gruntowe nie są osiągalne, dostępne są pomidory w kartonikach, które nie tracą swoich właściwości zdrowotnych ani smakowych. Dokonując wyboru, warto zastanowić się nad produktami zapakowanymi w bezpieczne opakowania, które dodatkowo nie szkodzą środowisku.
W ostatnich latach dużo mówi się o opakowaniach kartonowych, które podlegają pełnemu recyklingowi i skutecznie chronią żywność przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych: powietrzem, wilgocią i światłem. Dzięki specjalnej, wielowarstwowej budowie kartonu wykorzystywanego do opakowań spożywczych, produkty nie muszą zawierać konserwantów.
Pomidory wykorzystywane do przygotowania passaty są wyłącznie pasteryzowane, czyli podgrzewane, schładzane i pakowane do sterylnych opakowań kartonowych. Dzięki temu, bez stosowania konserwantów, pomidory w kartonikach zachowują świeżość i wysoką jakość odżywczą przez kilka miesięcy, zachowując jednocześnie walory smakowe.