Jak zrobić dobry hummus
Kuchnia Zdrowie, moda i uroda

Jak zrobić dobry hummus

Hummus jest potrawą pochodzącą z Bliskiego Wschodu, z krajów leżących w regionie Morza Śródziemnego. W krajach swojego pochodzenia hummus jest niezwykle popularny jako pasta do pieczywa oraz przekąska.

Z powodzeniem można go zastosować także w naszej kuchni – jest nie tylko smaczny i na pewno będzie smakować całej rodzinie, ale także jako doskonałe źródło białka i błonnika, dzięki czemu przyczyni się do urozmaicenia naszej diety. Dobry hummus jest także idealną potrawą dla wegan i wegetarian, ponieważ dostarcza organizmowi składników potrzebnych do uzupełnienia zmniejszonej ilości białka w diecie bezmięsnej.

Według legend krajów Lewantu recepturę tej potrawy opracował sam sułtan Saladyn w czasach wypraw krzyżowych. Z kolei współcześnie o palmę pierwszeństwa jako potrawy narodowej walczą o niego Liban i Izrael.

Składniki

Do przygotowania hummusu niezbędna jest ciecierzyca nazywana również cieciorką, chociaż w krajach bliskowschodnich używa się także innych roślin strączkowych, m.in. bobu lub grochu. Niezbędna jest także dobra oliwa extra vergine z pierwszego tłoczenia oraz tahini, czyli pasta z uprażonego sezamu, zmiksowana z oliwą, ale można też wykorzystać uprażony na suchej patelni sezam, następnie ostudzony i zmielony. We wszystkich przepisach na hummus występuje zawsze czosnek oraz sok z cytryny. Do hummusu bardzo dobrze pasują wschodnie przyprawy: kmin rzymski, czyli kumin, dający niezwykły aromat, bałkańska czubryca czy gruzińska adżika (pasta z pikantną papryką).

Przygotowanie hummusu jest bardzo proste. Ciecierzycę gotujemy do momentu, kiedy jej ziarna będą miękkie, studzimy i blendujemy. Można użyć gotowej ciecierzycy z puszki (bez gotowania). Następnie dodajemy poszczególne składniki: oliwę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól, przyprawy. Możemy poeksperymentować we własnym zakresie ze smakiem hummusu, dodając bazylię, tymianek, paprykę wędzoną ostrą lub słodką, ocet balsamiczny. Wszystko zależy od naszej fantazji i naszego smaku… Smacznego!

dobry hummus

Może Cię również zainteresować

BEZSENNOŚĆ – jak z nią walczyć?

twarda woda

Wpływ twardej wody na włosy

jak radzic sobie ze stresem

Zapanuj nad stresem

Wpływ smogu na zdrowie naszych dzieci

JAK NIE ZMARNOWAĆ JEDZENIA W ŚWIĘTA

Zdrowe grillowanie

Woda – źródło zdrowia. Cz.2

Olejek arganowy

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Aktywność fizyczna na powietrzu a smog.

Aktywność fizyczna na powietrzu a smog

Kiedy możemy pić kranówkę

Trzy nawyki, które pomagają zachować szczupłą sylwetkę

Mama w formie. Trzy nawyki, które pomagają zachować szczupłą sylwetkę

Jak zjadać więcej błonnika, czyli 7 skutecznych sposobów na wprowadzenie go do diety

trendalarm

Trend alarm – kolor szary

4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Co jeść między treningami?

Dieta bezglutenowa – moda, czy konieczność?

Regeneracja skóry po lecie. Pytamy eksperta, jakie zabiegi warto wykonać jesienią!

Kawa i jej zastosowanie cz.2

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

sposoby na stres

Stres – jak go pokonać?

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

Brak wody= brak człowieka

Woda – źródło zdrowia. Cz.1

Światowy Dzień Serca

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

walentynki jak i gdzie spedzic

Walentynki – jak i gdzie spędzić dzień zakochanych

właściwości kawy

Kawa i jej zastosowanie cz.1

Dlaczego skóra jest sucha?

Twoja skóra nie lubi twardej wody

Zioła w kuchni

Jak walczyć z opryszczką

Wiosenna odnowa, czyli 10 lat mniej bez skalpela

7 objawów niedoboru witaminy D

Jak przechowywać żywność?

Jak przechowywać żywność?

Zdrowa dieta, od czego zacząć

Na cenzurowanym- FAST FASHION

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

witamina c

Zadbaj o swoje zdrowie na zimę

Wegańskie Boże Narodzenie

wybielanie zębów

Wybielanie zębów – nie rób tego w domu!

Second hand – sposób na smart shopping

działanie glinki zielonej

Glinka, ratunek dla kobiecej cery

komosa zbożowa

Czym jest komosa ryżowa (quinoa)? Jeden z najzdrowszych produktów na świecie

Ekologiczny styl życia – 7 kroków do celu

niedobór witaminy D

Wiosenne przesilenie? A może po prostu niedobór witaminy D?

morsowanie superbabka.pl

Morsowanie. Morsem być – zalety lodowatych kąpieli.

białko w diecie

Białko w diecie wegetariańskiej

Pielęgnacja zero waste – szczotkowanie ciała

zakazy

Czy aktualne zakazy i obostrzenia są zgodne z konstytucją?