Jak wykorzystać sezon na truskawki?
Polecane Super babka radzi

Jak wykorzystać sezon na truskawki?

Sezon na truskawki w pełni! Podjadane prosto z kobiałki, ze śmietaną i makaronem, a może na owocowej tarcie? Możliwości ich przyrządzenia jest bez liku. Wielu z nas korzysta z okazji i zajada się nimi z apetytem, zdając sobie jednocześnie sprawę, że ten słodki urodzaj nie potrwa zbyt długo.

Zdradzamy kilka sposobów na przyrządzenie tego pysznego owocu i zachowanie jego smaku na długo po zakończeniu lata! Mało kto wie, że biologiczna nazwa truskawki to… „poziomka ananasowa”. Ta apetyczna bylina dla wielu jest nierozerwalnym symbolem początku lata, kiedy to mocne promienie słoneczne nadają jej tego charakterystycznego, słodkiego smaku. Chociaż najczęściej podawana jest w deserowej wersji, nie brakuje również przepisów na np. polędwiczki wieprzowe w truskawkowym sosie balsamicznym.

Sezon na truskawki – tort stracciatella

Wraz z marką Delecta podpowiadamy jak w pełni wykorzystać sezon na te apetyczne owoce. Tort stracciatella z mini piegami, owocami i kremem kakaowym Ciasto: 1 opakowanie biszkoptu Delecta 4 jaja 80 ml wody Krem: 200 ml śmietanki 30% 350 ml mleka 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie kremu tortowego waniliowego Delecta 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta Poncz: sok z 1 cytryny 3 łyżeczki cukru 50 ml wódki 70 ml wody Dekoracja: 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta 1 opakowanie kolorowych mini piegów Decorada Delecta truskawki, maliny, orzechy Tort, który z powodzeniem można określić mianem „rogu obfitości”. Czego tu nie ma! Truskawki, maliny, kolorowe piegi, bakalie i… pyszny krem stacciatella! Na początku wysmarowujemy masłem tortownicę i posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). W misce miksujemy mieszanką do biszkoptu, z wodą i jajkami. Krem przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty. Przygotowujemy poncz, łącząc w miseczce sok z cytryny, 70 ml gorącej wody, wódkę i cukier. Całość mieszamy do rozpuszczenia. Zawartość torebki z kremem miksujemy z 350 ml mleka. Gotowy krem dzielimy na 2 części – do jednej dodajemy płatki czekoladowe, drugą – odkładamy. Schłodzoną śmietanę – kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodajemy kakao oraz drugą połowę kremu waniliowego i ponownie mieszamy. Ponczem nasączamy każdy z blatów biszkoptu i przekładamy je kremem kakaowym. Wierzch ciasta pokrywamy kremem „stracciatella”, dekorujemy drażami oraz owocami. Nic, tylko się częstować!

Sezon na truskawki – ptysie z kremem truskawkowym

Ptysie z kremem truskawkowym Ciasto: 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta 250 ml wody 125 g margaryny 4–5 jaj (w zależności od wielkości) Nadzienie: 500 ml mleka 200 g masła lub margaryny 3 łyżki serka mascarpone 400 g truskawek 3 łyżki żelatyny Delecta Dekoracja: 1 opakowanie posypki o smaku owocowym Decorada Delecta Ptysie to deser, który pokoleniu lat 80. i 90. kojarzy się ze wspomnieniami ze szkoły i zakupami w sklepiku. Dlaczego więc nie przygotować go dla młodszej generacji? Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220ºC (bez termoobiegu). Zagotowujemy wodę z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i chwilę gotujemy, rozcierając masę. Następnie studzimy. Do chłodnej masy wbijamy kolejno jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut. Przygotowaną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy z ciasta większe kleksy (o średnicy około 4-5 cm) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Zawartość torebki z kremem mieszamy z 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy będzie się gotować, wlewamy rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudzamy. Ugotowaną masę miksujemy. Nadal miksując, dodajemy porcjami miękki tłuszcz. Truskawki myjemy w zimnej wodzie, czyścimy z szypułek i miksujemy blenderem na gładki mus. Rozpuszczoną żelatynę cienkim strumieniem wlewamy do owoców i ponownie miksujemy. Wystudzony krem mieszamy z serkiem mascarpone, aż składniki się połączą. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy truskawki. Gotową masę odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Upieczone ptysie kroimy na pół, przekładamy kremem i dekorujemy posypką o smaku owocowym. Ptysie to jeden ze smaków dzieciństwa – krem truskawkowy zamiast śmietankowego również sprawdzi się idealnie i zasmakuje wszystkim łasuchom!

Sezon na truskawki – galaretkowe babeczki owocowe

Galaretkowe babeczki owocowe Składniki: 1 opakowanie galaretki deserowej przezroczystej smak agrestu i winogron Delecta 325 ml wrzącej wody 2 banany kilka truskawek To nieoczywiste połączenie galaretki i babeczek idealnie sprawdzi się podczas upalnych, letnich dni! Na początku galaretkę rozpuszczamy w 325 ml wrzącej wody. Banany i truskawki obieramy, kroimy na plasterki i umieszczamy na dnie foremek do babeczek. Wlewamy do nich galaretkę i odstawiamy do przestygnięcia. Wkładamy przestudzoną galaretkę do lodówki na 1 godzinę. Pozostałe truskawki myjemy i kroimy na cząstki, po czym wykładamy na gotową galaretkową babeczkę. Taka babeczka to idealny pomysł na szybki, lekki deser w przypadku niespodziewanej wizyty gości. Zaskoczcie ich truskawkowo!

Ci, którzy chcieliby delektować się smakiem truskawek przez cały rok, powinni zamrozić je lub sięgnąć po środki żelujące, umożliwiające przygotowanie konfitury. Wbrew pozorom, to nic trudnego. Cukier żelujący bądź Dżemix Delecta znacznie przyspieszają proces powstawania pysznych dżemów i konfitur, nadając im gęstą konsystencję oraz soczysty kolor, który przetrwa całą zimę. Pektyna, która ma właściwości żelujące, jednocześnie skraca gotowanie, dzięki czemu owoce zachowują więcej swoich wartości zdrowotnych. Dostępny wariant niskosłodzony (3:1) z pewnością znajdzie zwolenników wśród tych, którzy chcą ograniczyć ilość cukru w codziennej diecie. Dzięki samodzielnie przygotowanym przetworom, będzie można zajadać się pysznymi rogalikami z konfiturą czy zapachem świeżo upieczonego ciasta z truskawkami podczas długich, jesiennych i zimowych wieczorów.

Może Cię również zainteresować

Odpocznij i ciesz się chwilą

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

Przyszła mamo, nie bój się dentysty!

Co jeść między treningami?

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Twoja skóra nie lubi twardej wody

znaki zodiaku

Znaki Zodiaku – jaka jesteś?

Jak prać ekonomicznie i mądrze

Sposoby na nowoczesną łazienkę

Zdrowe grillowanie

5 mitów na temat soków w kartonie

OZE – skuteczny sposób na walkę ze smogiem

Jak wybrać szkołę jazdy

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Dokąd na wakacje jesienią. Pięć propozycji dla odważnych dziewczyn

Jak zaprojektować gościnny dom

SLOW LIFE- ZACZNIJ ŻYĆ UWAŻNIE

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

Poradnik wakacyjny – na co zwrócić uwagę wybierając sie na urlop?

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

Wpływ twardej wody na włosy

Trend jesieni- OVERSIZE

Viessmann oraz Portal Superbabka.pl Partnerami 4. Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Wiosenna pielęgnacja róż

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

Wianek na stół Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

Lody mogą być zdrowe

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

Czy mieszka z Tobą SUPERPIES?

Natasza Kotarska z architektem Przemysławem Rogulą o zdrowych domach

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

Formalności po uzyskaniu pozwolenia na budowę

Jak założyć profil zaufany?

Zdrowe mleko w dobrym opakowaniu – bezpieczne dla całej rodziny

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

Poradnik wakacyjny podróżującego samolotem

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

Forum Świadomych Kobiet

Superbabka rules

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Jak smog wpływa na włosy?

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

Czym jest profil zaufany?

6 powodów, dla których warto ogrzewać dom pompą ciepła

Wigilijne menu

Kupno samochodu sprowadzonego z Niemiec – zwróćcie uwagę na tablice

Jak pielęgnować świeżo wylany beton w upalne dni?

Białko w diecie wegetariańskiej

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

Najczęściej powtarzane mity na temat uzdatniania wody

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

Jak naprawić złamaną klamkę?

Jak kupować materiały budowlane na dom?

Styl Boho we wnętrzach

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu

Sylwetka wakacyjna. Skuteczny plan treningowy

Praktyczna łazienka

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody

Piernikowy zawrót głowy

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

5 oznak twardej wody w kuchni

Dom jaśnie oświetlony

Jaki samochód dla kobiety – duży czy mały? Cz. 2

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

Jak urządzić domowe biuro

Dlaczego warto jeść śniadania?

Co na ścianę w kuchni?

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

Jak pomóc dziecku w rozstaniu z rodzicami podczas wakacji?

Ślub – poradnik i check-lista

Ściana z cegły we wnętrzu

Jak udrożnić odpływ zlewozmywaka?

Ciepła woda w wersji eko

Modne i praktyczne meble ogrodowe

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci

Jaki samochód dla kobiety – duży czy mały? Cz. 1

Projekt domu na zamówienie

Program „EKOSYSTEM Twojego domu” zamów i otrzymaj PREZENT!

Sprzedaż domu – wymagane dokumenty

Wielkanocne ozdoby

Mieć ciastko i zjeść ciastko – jak nie przytyć w Święta?