Jak przechowywać żywność?
Kuchnia Polecane

Jak przechowywać żywność?

Statystyczny Europejczyk wyrzuca do kosza ponad 90 kg żywności, a te liczby zwiększają się z roku na rok. Co trzeci z nas przyznaje, iż wyrzuca nadgniłe warzywa i owoce. Niejednokrotnie wyrzucamy jeszcze nienapoczęte przez nas produkty. Kupujemy za dużo i za często. Wyrzucona kanapka z serem to aż 90 litrów zmarnowanej wody! Co możemy zrobić, by zmienić ten stan rzeczy? Kupować mniej, planować posiłki, a także nauczyć się odpowiednio przechowywać żywność.

Co powoduje psucie żywności?

  • Działalność mikroorganizmów znajdujących się w żywności oraz wilgoć

  • Temperatura przechowywania  

  • Czas przechowywania

  • Materiał opakowaniowy

WSKAZÓWKI :

Jak przechowywać produkty w lodówce :

1. Podstawa to czysta i nie zapchana lodówka. Odpowiednia cyrkulacja powietrza w lodówce gwarantuje, że warzywa i owoce utrzymują dłużej swoją świeżość i zwiększa się skuteczność chłodzenia. Nie gromadzi się też wilgoć. Pamiętajmy , że każda lodówka jest inaczej skonstruowana, ma inną ilość pólek i szuflad .

Temperatura w lodówce jest inna na każdym jej poziomie.

  • Górne półki w lodówce mają wyższą temperaturę niż te niżej położone. Temperatura wynosi w tym miejscu około 8 stopni Celsjusza dlatego w tym miejscu przechowujemy dżemy, powidła, mleko i jogurty

  • Półka środkowa (temp. ok. 4-7C) . Tutaj wkładamy produkty o krótkiej trwałości: biały ser, twarożek, wędliny i gotowe już potrawy

  • Półka dolna lub jedna z szuflad charakteryzująca się niższą temperaturą przeznaczona jest to przechowywania surowego mięsa i ryb

  • Szuflady na dole charakteryzuje wyższa wilgotność oraz temperatura ok. 10 stopni Celsjusza. Tutaj wkładamy warzywa i owoce,

  • Półka lub szuflada ponad tymi na warzywa przeznaczona jest do przechowywania surowego mięsa i ryb. Jest to najchłodniejsze miejsce lodówki, . Przed włożeniem do lodówki, mięso i ryby powinny być umyte, posolone (możne je też skropić sokiem z cytryny, dzięki temu opóźnimy rozwój drobnoustrojów)

  • Boczne półki (temp. ok. 10C) nadają się do trzymania olejów pochodzenia roślinnego, słoików z przetworami, soków w kartonach, butelek z sosami, np. ketchup i jaja.

Ciekawostka: w zamrażalniku należy układać produkty spożywcze ciasno, inaczej niż w lodówce. Wtedy zamrażalnik pracuje sprawnie i efektywnie.

2. Osuszenie i oczyszczenie owoców i warzyw przed włożeniem do lodówki: kluczowe jest osuszenie i wyjęcie ich z plastikowych opakowań,

Dla utrzymania dłużej świeżości warto przykryć warzywa ręcznikiem papierowym lub gazą aby na bieżąco była pochłaniana wilgoć. Jest to bardzo istotne gdyż wilgotne powietrze sprzyja rozwojowi bakterii i pleśni

3. Warto kupić odpowiednie pojemniki do przechowywania żywności. Najlepszym tworzywem oczywiście jest szkło czy ceramika, gdyż nie wchodzą w reakcje z żadnymi artykułami spożywczymi. Drewniane czy wiklinowe kosze są natomiast idealnym rozwiązaniem do przechowywania żywności na zewnątrz. Niemniej jednak, dobrej jakości plastikowe pojemniki są również dopuszczalne. Na rynku można dostać maty antypleśniowe czy pojemniki z filtrem węglowym, które pochłaniają etylen.

Dlaczego jest to tak ważne?

Często warzywa i owoce wchodzą między sobą w interakcje, przyspieszając gnicie i dojrzewanie swojego sąsiada!

4. Sprawdzenie czy nie zbiera się lód w lodówce ( już 4-5 mm warstwa może zwiększyć zużycie energii o 10%! Lodówki nowej generacji z funkcją ‚no frost- są idealnym rozwiązaniem. Watro sprawdzić jakość uszczelki w lodówce.

Gdzie przechowywać warzywa i owoce?

Warzywa i owoce, które trzymamy w lodówce :

Charakterystyka: warzywa korzeniowe i liściaste, owoce sezonowe, warzywa i owoce dojrzałe, czyli te których procesy dojrzewania chcemy zatrzymać

  • poziomki, jagody, truskawki, jeżyny, winogrona,

  • brokuły , brukselka, por , rzodkiew , różnego rodzaju sałaty , nać pietruszki i koperku ,

  • Marchew, seler, pietruszka ziemniak , burak; jeżeli mamy piwnicę-można je tam przechowywać.

Ciekawostka: rzodkiew i marchew możemy przechowywać w miseczce z wodą, wtedy nie tracą jędrności i chrupkości.

Warzywa, które trzymamy poza lodówką:

Charakterystyka: soczyste i delikatne warzywa egzotyczne, warzywa wytwarzające etylen

  • cukinia, ogórek, pomidory, bakłażany, szparagi, dynia

  • banany, mango, papaja, arbuz, pomarańcze, ananas

  • czosnek, cebula

Ta grupa warzyw i owoców w obniżonej temperaturze szybciej traci jędrność, jak również substancje bioaktywne (np. antyoksydanty), a także aromat. Przykład? Pomidor dopiero po 20 minutach po wyjęciu z lodówki odzyskuje tylko częściowo swój aromat.

PRZYDATNE RADY:

1. Ziemniaki i i buraki, jak również cebulę i czosnek przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu (unikajmy przechowywania pod zlewem, koło lodówki itp.).

Ciekawostka: Jeżeli nasze ziemianki mają kolor zielony i są mocno przerośnięte nie możemy ich jeść! Tak wyglądające ziemniaki, które są bogate w solaninę, substancję która może spowodować poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe i jest dla nas toksyczna!

2. Ziemniaki nie lubią towarzystwa cebuli i większości owoców, wówczas szybciej dojrzewają.

3. Banany staramy zawsze trzymać osobno, ponieważ wydzielają najwięcej etylenu.

Ciekawostka: banany, jabłka, gruszki, morele, śliwki, papryka czy pomidory należą do produktów wydzielających etylen-gaz który może skracać przydatność innych produktów. Dlatego, zielone warzywa (sałata, ogórki, brokuły) nie powinny się znaleźć w jednym miejscu z owocami i warzywami wydzielającymi etylen. 

Jeżeli chcemy przyspieszyć mechanizmy biochemiczne, wystarczy taki owoc trzymać w jednej torebce z dojrzałymi bananami lub jabłkami (im dojrzalsze tym lepiej). Niedojrzałe owoce bardzo szybko dojrzeją dzięki ogromnym ilościom wydzielanego etylenu.

4. Do lodówki możemy włożyć w pełni dojrzałe produkty – nawet owoce czy warzywa, które z reguły trzymamy w temperaturze pokojowej. Wówczas spowolnimy niekorzystne zmiany, które mogą powodować wyrzucanie żywności.

5. Żadnych warzyw i owoców nie należy przechowywać w foliowym worku, nawet jeśli zostały one tak zapakowane przez producenta!

Szczególne wrażliwa jest sałata, warto ją wyciągnąć z plastikowego worka, który uniemożliwia odparowywanie nadmiaru wilgoci, a tym samym przyczynia się do powstawania pleśni czy czarnych wykwitów. Zamiast worka, pozostawiona na papierowym ręczniku sałata będzie pochłaniać wydzielaną wilgoć, co zapewni jej świeżość na dłużej.

Tak samo postępujemy z pieczarkami, które wkładamy do papierowych torebek.

Pieczywo również źle reaguje na zamknięcie w plastikowych workach! Najlepszym sposobem jest przechowywanie go w lnianych workach, co zabezpieczy chleb przed pleśnieniem.

Może Cię również zainteresować

Praktyczne meble ogrodowe

6 powodów, dla których warto ogrzewać dom pompą ciepła

Jak urządzić domowe biuro

Sylwetka wakacyjna. Skuteczny plan treningowy

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

Jak wybrać oczyszczacz powietrza do domu?

panel fotowoltaika

Fotowoltaika. Znów podwyżka cen za prąd? Niech Ciebie już nie boli od tego głowa!

jak przygotować się do świąt?

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

czyste powietrze

Szybciej, prościej, przez internet! Zmiany w programie Czyste Powietrze

fair trade 2

Bawełna fair trade – kupuj odpowiedzialnie

Aktywność fizyczna na powietrzu a smog.

Aktywność fizyczna na powietrzu a smog

Dieta bezglutenowa – moda, czy konieczność?

Jak chronić Ziemię

Jak chronić Ziemię? Oto najbardziej szalone pomysły

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

białko w diecie

Białko w diecie wegetariańskiej

Trend jesieni- OVERSIZE

Designerskie kotły kondensacyjne – innowacyjne ogrzewanie domu

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Przyjazny środowisku jak … mieszkaniec Skandynawii!

Poleć Program „EKOSYSTEM Twojego domu”

Poleć Program „EKOSYSTEM Twojego domu” swojej przyjaciółce i otrzymaj PREZENT!

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu

Co jeść między treningami?

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

czas na zmianę

„Nie zmieniając niczego, nic się nie zmieni” – Tony Robbins

sok w kartonie

5 mitów na temat soków w kartonie

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

ekonawóz 01

Ekologiczny nawóz – jakie to proste !

ziemniaki

Ziemniaki – jeść czy nie jeść

Pielęgnacja zero waste – szczotkowanie ciała

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

superpies

Czy mieszka z Tobą SUPERPIES?

Ciepła woda w wersji eko

Zdrowa dieta, od czego zacząć

Dlaczego skóra jest sucha?

Twoja skóra nie lubi twardej wody

fotowoltaika Viessmann_MS_06358 - Vitovolt300_Vitocal200-S

Fotowoltaika. Znów podwyżka cen za prąd? Niech Ciebie już nie boli od tego głowa!

dbałość o skórę włosy

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

odpuszczanie 2

Odpuszczanie – najtrudniejsza z życiowych lekcji

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

kompostownik

Kompostownik – od czego zacząć ?

Wpływ smogu na zdrowie naszych dzieci

podróż samolotem przepisy

Jak spakować się na tygodniowe wakacje do bagażu podręcznego

Second hand – sposób na smart shopping

Regeneracja skóry po lecie. Pytamy eksperta, jakie zabiegi warto wykonać jesienią!

akcenty marki Apart

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

ŚMIECI – I CO DALEJ?

Odpocznij

Odpocznij i ciesz się chwilą

Wegańskie Boże Narodzenie

Wigilijne menu

Wigilijne menu

Zdrowe grillowanie

na ukąszenia

Zielona apteczka => Na ukąszenia

twarda woda

Wpływ twardej wody na włosy

spokój

Spokój jako najwyższy poziom szczęścia

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

Jak zaprojektować gościnny dom

Jak zaprojektować gościnny dom

EKOLOGICZNE PREZENTY POD CHOINKĘ

EKOLOGICZNE PREZENTY POD CHOINKĘ

Olejek arganowy

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

jak radzic sobie ze stresem

Zapanuj nad stresem

Najczęściej powtarzane mity na temat uzdatniania wody

Ściana z cegły we wnętrzu

4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

SLOW LIFE- ZACZNIJ ŻYĆ UWAŻNIE

smog

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci

smog

Jak smog wpływa na włosy?

Ślub - poradnik

Ślub – poradnik i check-lista

Sesja świąteczna

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

Styl Boho we wnętrzach

Styl Boho we wnętrzach

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

Zioła w kuchni

VIESSMANN_Visual14_0126_Abdunkler

Bezpieczna Ekipa

Program „EKOSYSTEM Twojego domu”

Program „EKOSYSTEM Twojego domu” zamów i otrzymaj PREZENT!

OZE – skuteczny sposób na walkę ze smogiem

trendalarm

Trend alarm – kolor szary

dobry hummus

Jak zrobić dobry hummus

Co na ścianę w kuchni?

Światowy Dzień Serca

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

Mieć ciastko i zjeść ciastko – jak nie przytyć w Święta?

rozwód 3

Rozwód, czy może przebiec bezboleśnie?

03 oszczedzanie wody

6 sposobów na oszczędzanie wody

klimatyzacja 02

Ciepło, cieplej… – włącz klimatyzację!

pielęgnacja róż

Wiosenna pielęgnacja róż

sprawdz swoja instalacje 01

Sprawdź swoją instalację grzewczą przed sezonem!

5 oznak twardej wody w kuchni

5 oznak twardej wody w kuchni

wielkanocne ozdoby

Wielkanocne ozdoby

Dom jaśnie oświetlony

odpornosc2

Odporność podstawą naszego zdrowia

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody?

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody?

farby bezpieczne dla zdrowia

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

JAK NIE ZMARNOWAĆ JEDZENIA W ŚWIĘTA

ekologiczne sprzatanie

Ekologiczne metody na sprzątanie

Prezenty i ozdoby z kartonu czyli święta w duchu less waste

Jak pomóc dziecku w rozstaniu wakacyjnym?

Jak pomóc dziecku w rozstaniu z rodzicami podczas wakacji?

wianek Bożonarodzeniowy

Wianek Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

Piernikowy zawrót głowy

Piernikowy zawrót głowy

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Forum Świadomych Kobiet

Forum Świadomych Kobiet

CSR CZYLI BIZNES ODPOWIEDZIALNY SPOŁECZNIE

CSR CZYLI BIZNES ODPOWIEDZIALNY SPOŁECZNIE

o zdrowych domach

Natasza Kotarska z architektem Przemysławem Rogulą o zdrowych domach

Kiedy możemy pić kranówkę

4 sprawdzone sposoby na jesienną chandrę

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

Zakładam swoją firmę 1

Zakładam swoją firmę. Na co uważać? Co powinnam zrobić?

morsowanie superbabka.pl

Morsowanie. Morsem być – zalety lodowatych kąpieli.

Superbabka rules

Superbabka rules

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

zabezpieczenie okien przed smogiem

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

zdrowie z natury 07

Zdrowie z natury

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

Pomidor - bogate źródło witamin

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych

Zdrowe zakupy – jak nie dać się zwariować

Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Viessmann oraz Portal Superbabka.pl Partnerami 4. Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Dlaczego warto jeść śniadanie?

Dlaczego warto jeść śniadania?

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

mój zdrowy dom

II edycja Forum Kobiet „Mój Zdrowy Dom” już za nami!

praktyczna łazienka

Praktyczna łazienka

walentynki jak i gdzie spedzic

Walentynki – jak i gdzie spędzić dzień zakochanych

Pierwsze Forum Kobiet świadomych

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Lody mogą być zdrowe

Na cenzurowanym- FAST FASHION

Sposoby na nowoczesną łazienkę

sezon na truskawki

Jak wykorzystać sezon na truskawki?

termy

Termy nie tylko dla ciała. Alternatywna i naturalna energia z głębi ziemi.

Ochrona know-how

Ochrona know-how kobiet biznesu