Jak przechowywać żywność?
Kuchnia Polecane

Jak przechowywać żywność?

Statystyczny Europejczyk wyrzuca do kosza ponad 90 kg żywności, a te liczby zwiększają się z roku na rok. Co trzeci z nas przyznaje, iż wyrzuca nadgniłe warzywa i owoce. Niejednokrotnie wyrzucamy jeszcze nienapoczęte przez nas produkty. Kupujemy za dużo i za często. Wyrzucona kanapka z serem to aż 90 litrów zmarnowanej wody! Co możemy zrobić, by zmienić ten stan rzeczy? Kupować mniej, planować posiłki, a także nauczyć się odpowiednio przechowywać żywność.

Co powoduje psucie żywności?

  • Działalność mikroorganizmów znajdujących się w żywności oraz wilgoć

  • Temperatura przechowywania  

  • Czas przechowywania

  • Materiał opakowaniowy

WSKAZÓWKI :

Jak przechowywać produkty w lodówce :

1. Podstawa to czysta i nie zapchana lodówka. Odpowiednia cyrkulacja powietrza w lodówce gwarantuje, że warzywa i owoce utrzymują dłużej swoją świeżość i zwiększa się skuteczność chłodzenia. Nie gromadzi się też wilgoć. Pamiętajmy , że każda lodówka jest inaczej skonstruowana, ma inną ilość pólek i szuflad .

Temperatura w lodówce jest inna na każdym jej poziomie.

  • Górne półki w lodówce mają wyższą temperaturę niż te niżej położone. Temperatura wynosi w tym miejscu około 8 stopni Celsjusza dlatego w tym miejscu przechowujemy dżemy, powidła, mleko i jogurty

  • Półka środkowa (temp. ok. 4-7C) . Tutaj wkładamy produkty o krótkiej trwałości: biały ser, twarożek, wędliny i gotowe już potrawy

  • Półka dolna lub jedna z szuflad charakteryzująca się niższą temperaturą przeznaczona jest to przechowywania surowego mięsa i ryb

  • Szuflady na dole charakteryzuje wyższa wilgotność oraz temperatura ok. 10 stopni Celsjusza. Tutaj wkładamy warzywa i owoce,

  • Półka lub szuflada ponad tymi na warzywa przeznaczona jest do przechowywania surowego mięsa i ryb. Jest to najchłodniejsze miejsce lodówki, . Przed włożeniem do lodówki, mięso i ryby powinny być umyte, posolone (możne je też skropić sokiem z cytryny, dzięki temu opóźnimy rozwój drobnoustrojów)

  • Boczne półki (temp. ok. 10C) nadają się do trzymania olejów pochodzenia roślinnego, słoików z przetworami, soków w kartonach, butelek z sosami, np. ketchup i jaja.

Ciekawostka: w zamrażalniku należy układać produkty spożywcze ciasno, inaczej niż w lodówce. Wtedy zamrażalnik pracuje sprawnie i efektywnie.

2. Osuszenie i oczyszczenie owoców i warzyw przed włożeniem do lodówki: kluczowe jest osuszenie i wyjęcie ich z plastikowych opakowań,

Dla utrzymania dłużej świeżości warto przykryć warzywa ręcznikiem papierowym lub gazą aby na bieżąco była pochłaniana wilgoć. Jest to bardzo istotne gdyż wilgotne powietrze sprzyja rozwojowi bakterii i pleśni

3. Warto kupić odpowiednie pojemniki do przechowywania żywności. Najlepszym tworzywem oczywiście jest szkło czy ceramika, gdyż nie wchodzą w reakcje z żadnymi artykułami spożywczymi. Drewniane czy wiklinowe kosze są natomiast idealnym rozwiązaniem do przechowywania żywności na zewnątrz. Niemniej jednak, dobrej jakości plastikowe pojemniki są również dopuszczalne. Na rynku można dostać maty antypleśniowe czy pojemniki z filtrem węglowym, które pochłaniają etylen.

Dlaczego jest to tak ważne? Często warzywa i owoce wchodzą między sobą w interakcje, przyspieszając gnicie i dojrzewanie swojego sąsiada!

4. Sprawdzenie czy nie zbiera się lód w lodówce ( już 4-5 mm warstwa może zwiększyć zużycie energii o 10%! Lodówki nowej generacji z funkcją ‚no frost- są idealnym rozwiązaniem. Watro sprawdzić jakość uszczelki w lodówce.

Gdzie przechowywać warzywa i owoce?

Warzywa i owoce, które trzymamy w lodówce :

Charakterystyka: warzywa korzeniowe i liściaste, owoce sezonowe, warzywa i owoce dojrzałe, czyli te których procesy dojrzewania chcemy zatrzymać

  • poziomki, jagody, truskawki, jeżyny, winogrona,

  • brokuły , brukselka, por , rzodkiew , różnego rodzaju sałaty , nać pietruszki i koperku ,

  • Marchew, seler, pietruszka ziemniak , burak; jeżeli mamy piwnicę-można je tam przechowywać.

Ciekawostka: rzodkiew i marchew możemy przechowywać w miseczce z wodą, wtedy nie tracą jędrności i chrupkości.

Warzywa, które trzymamy poza lodówką:

Charakterystyka: soczyste i delikatne warzywa egzotyczne, warzywa wytwarzające etylen

  • cukinia, ogórek, pomidory, bakłażany, szparagi, dynia

  • banany, mango, papaja, arbuz, pomarańcze, ananas

  • czosnek, cebula

Ta grupa warzyw i owoców w obniżonej temperaturze szybciej traci jędrność, jak również substancje bioaktywne (np. antyoksydanty), a także aromat. Przykład? Pomidor dopiero po 20 minutach po wyjęciu z lodówki odzyskuje tylko częściowo swój aromat.

PRZYDATNE RADY:

1. Ziemniaki i i buraki, jak również cebulę i czosnek przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu (unikajmy przechowywania pod zlewem, koło lodówki itp.).

Ciekawostka: Jeżeli nasze ziemianki mają kolor zielony i są mocno przerośnięte nie możemy ich jeść! Tak wyglądające ziemniaki, które są bogate w solaninę, substancję która może spowodować poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe i jest dla nas toksyczna!

2. Ziemniaki nie lubią towarzystwa cebuli i większości owoców, wówczas szybciej dojrzewają.

3. Banany staramy zawsze trzymać osobno, ponieważ wydzielają najwięcej etylenu.

Ciekawostka: banany, jabłka, gruszki, morele, śliwki, papryka czy pomidory należą do produktów wydzielających etylen-gaz który może skracać przydatność innych produktów. Dlatego, zielone warzywa (sałata, ogórki, brokuły) nie powinny się znaleźć w jednym miejscu z owocami i warzywami wydzielającymi etylen. Jeżeli chcemy przyspieszyć mechanizmy biochemiczne, wystarczy taki owoc trzymać w jednej torebce z dojrzałymi bananami lub jabłkami (im dojrzalsze tym lepiej). Niedojrzałe owoce bardzo szybko dojrzeją dzięki ogromnym ilościom wydzielanego etylenu.

4. Do lodówki możemy włożyć w pełni dojrzałe produkty – nawet owoce czy warzywa, które z reguły trzymamy w temperaturze pokojowej. Wówczas spowolnimy niekorzystne zmiany, które mogą powodować wyrzucanie żywności.

5. Żadnych warzyw i owoców nie należy przechowywać w foliowym worku, nawet jeśli zostały one tak zapakowane przez producenta!

Szczególne wrażliwa jest sałata, warto ją wyciągnąć z plastikowego worka, który uniemożliwia odparowywanie nadmiaru wilgoci, a tym samym przyczynia się do powstawania pleśni czy czarnych wykwitów. Zamiast worka, pozostawiona na papierowym ręczniku sałata będzie pochłaniać wydzielaną wilgoć, co zapewni jej świeżość na dłużej.

Tak samo postępujemy z pieczarkami, które wkładamy do papierowych torebek.

Pieczywo również źle reaguje na zamknięcie w plastikowych workach! Najlepszym sposobem jest przechowywanie go w lnianych workach, co zabezpieczy chleb przed pleśnieniem.

Może Cię również zainteresować

Ślub – poradnik i check-lista

Program „EKOSYSTEM Twojego domu” zamów i otrzymaj PREZENT!

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

Co na ścianę w kuchni?

6 powodów, dla których warto ogrzewać dom pompą ciepła

Regeneracja skóry po lecie. Pytamy eksperta, jakie zabiegi warto wykonać jesienią!

Najczęściej powtarzane mity na temat uzdatniania wody

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

Jak wykorzystać sezon na truskawki?

Wianek na stół Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

Modne i praktyczne meble ogrodowe

Zioła w kuchni

Jak pomóc dziecku w rozstaniu z rodzicami podczas wakacji?

5 oznak twardej wody w kuchni

Sposoby na nowoczesną łazienkę

Sylwetka wakacyjna. Skuteczny plan treningowy

Viessmann oraz Portal Superbabka.pl Partnerami 4. Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Dieta bezglutenowa – moda, czy konieczność?

Kiedy możemy pić kranówkę

Wigilijne menu

Twoja skóra nie lubi twardej wody

Piernikowy zawrót głowy

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

Białko w diecie wegetariańskiej

Second hand – sposób na smart shopping

Wpływ smogu na zdrowie naszych dzieci

Lody mogą być zdrowe

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych

Natasza Kotarska z architektem Przemysławem Rogulą o zdrowych domach

Jak zrobić dobry hummus

Ciepła woda w wersji eko

Dom jaśnie oświetlony

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

EKOLOGICZNE PREZENTY POD CHOINKĘ

Styl Boho we wnętrzach

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

4 sprawdzone sposoby na jesienną chandrę

Odpocznij i ciesz się chwilą

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody

CSR CZYLI BIZNES ODPOWIEDZIALNY SPOŁECZNIE

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

Jak spakować się na tygodniowe wakacje do bagażu podręcznego

Co jeść między treningami?

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Designerskie kotły kondensacyjne – innowacyjne ogrzewanie domu

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

Trend jesieni- OVERSIZE

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

Jak wybrać oczyszczacz powietrza do domu?

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu

Dlaczego warto jeść śniadania?

Praktyczna łazienka

Zdrowe grillowanie

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

Wielkanocne ozdoby

Wiosenna pielęgnacja róż

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

II edycja Forum Kobiet „Mój Zdrowy Dom” już za nami!

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Superbabka rules

Wpływ twardej wody na włosy

5 mitów na temat soków w kartonie

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

Mieć ciastko i zjeść ciastko – jak nie przytyć w Święta?

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Ściana z cegły we wnętrzu

ŚMIECI – I CO DALEJ?

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

Pielęgnacja zero waste – szczotkowanie ciała

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

OZE – skuteczny sposób na walkę ze smogiem

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

Forum Świadomych Kobiet

Jak smog wpływa na włosy?

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

Na cenzurowanym- FAST FASHION

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

Czy mieszka z Tobą SUPERPIES?

SLOW LIFE- ZACZNIJ ŻYĆ UWAŻNIE

Jak urządzić domowe biuro

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Zdrowa dieta, od czego zacząć

Jak zaprojektować gościnny dom

trendalarm

Trend alarm – kolor szary

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

Zdrowe zakupy – jak nie dać się zwariować

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci