Statystyczny Europejczyk wyrzuca do kosza ponad 90 kg żywności, a te liczby zwiększają się z roku na rok. Co trzeci z nas przyznaje, iż wyrzuca nadgniłe warzywa i owoce. Niejednokrotnie wyrzucamy jeszcze nienapoczęte przez nas produkty. Kupujemy za dużo i za często. Wyrzucona kanapka z serem to aż 90 litrów zmarnowanej wody! Co możemy zrobić, by zmienić ten stan rzeczy? Kupować mniej, planować posiłki, a także nauczyć się odpowiednio przechowywać żywność.
Co powoduje psucie żywności?
-
Działalność mikroorganizmów znajdujących się w żywności oraz wilgoć
-
Temperatura przechowywania
-
Czas przechowywania
-
Materiał opakowaniowy
WSKAZÓWKI :
Jak przechowywać produkty w lodówce :
1. Podstawa to czysta i nie zapchana lodówka. Odpowiednia cyrkulacja powietrza w lodówce gwarantuje, że warzywa i owoce utrzymują dłużej swoją świeżość i zwiększa się skuteczność chłodzenia. Nie gromadzi się też wilgoć. Pamiętajmy , że każda lodówka jest inaczej skonstruowana, ma inną ilość pólek i szuflad .
Temperatura w lodówce jest inna na każdym jej poziomie.
-
Górne półki w lodówce mają wyższą temperaturę niż te niżej położone. Temperatura wynosi w tym miejscu około 8 stopni Celsjusza dlatego w tym miejscu przechowujemy dżemy, powidła, mleko i jogurty
-
Półka środkowa (temp. ok. 4-7C) . Tutaj wkładamy produkty o krótkiej trwałości: biały ser, twarożek, wędliny i gotowe już potrawy
-
Półka dolna lub jedna z szuflad charakteryzująca się niższą temperaturą przeznaczona jest to przechowywania surowego mięsa i ryb
-
Szuflady na dole charakteryzuje wyższa wilgotność oraz temperatura ok. 10 stopni Celsjusza. Tutaj wkładamy warzywa i owoce,
-
Półka lub szuflada ponad tymi na warzywa przeznaczona jest do przechowywania surowego mięsa i ryb. Jest to najchłodniejsze miejsce lodówki, . Przed włożeniem do lodówki, mięso i ryby powinny być umyte, posolone (możne je też skropić sokiem z cytryny, dzięki temu opóźnimy rozwój drobnoustrojów)
-
Boczne półki (temp. ok. 10C) nadają się do trzymania olejów pochodzenia roślinnego, słoików z przetworami, soków w kartonach, butelek z sosami, np. ketchup i jaja.
Ciekawostka: w zamrażalniku należy układać produkty spożywcze ciasno, inaczej niż w lodówce. Wtedy zamrażalnik pracuje sprawnie i efektywnie.
2. Osuszenie i oczyszczenie owoców i warzyw przed włożeniem do lodówki: kluczowe jest osuszenie i wyjęcie ich z plastikowych opakowań,
Dla utrzymania dłużej świeżości warto przykryć warzywa ręcznikiem papierowym lub gazą aby na bieżąco była pochłaniana wilgoć. Jest to bardzo istotne gdyż wilgotne powietrze sprzyja rozwojowi bakterii i pleśni
3. Warto kupić odpowiednie pojemniki do przechowywania żywności. Najlepszym tworzywem oczywiście jest szkło czy ceramika, gdyż nie wchodzą w reakcje z żadnymi artykułami spożywczymi. Drewniane czy wiklinowe kosze są natomiast idealnym rozwiązaniem do przechowywania żywności na zewnątrz. Niemniej jednak, dobrej jakości plastikowe pojemniki są również dopuszczalne. Na rynku można dostać maty antypleśniowe czy pojemniki z filtrem węglowym, które pochłaniają etylen.
Dlaczego jest to tak ważne?
Często warzywa i owoce wchodzą między sobą w interakcje, przyspieszając gnicie i dojrzewanie swojego sąsiada!
4. Sprawdzenie czy nie zbiera się lód w lodówce ( już 4-5 mm warstwa może zwiększyć zużycie energii o 10%! Lodówki nowej generacji z funkcją ‚no frost- są idealnym rozwiązaniem. Watro sprawdzić jakość uszczelki w lodówce.
Gdzie przechowywać warzywa i owoce?
Warzywa i owoce, które trzymamy w lodówce :
Charakterystyka: warzywa korzeniowe i liściaste, owoce sezonowe, warzywa i owoce dojrzałe, czyli te których procesy dojrzewania chcemy zatrzymać
-
poziomki, jagody, truskawki, jeżyny, winogrona,
-
brokuły , brukselka, por , rzodkiew , różnego rodzaju sałaty , nać pietruszki i koperku ,
-
Marchew, seler, pietruszka ziemniak , burak; jeżeli mamy piwnicę-można je tam przechowywać.
Ciekawostka: rzodkiew i marchew możemy przechowywać w miseczce z wodą, wtedy nie tracą jędrności i chrupkości.
Warzywa, które trzymamy poza lodówką:
Charakterystyka: soczyste i delikatne warzywa egzotyczne, warzywa wytwarzające etylen
-
cukinia, ogórek, pomidory, bakłażany, szparagi, dynia
-
banany, mango, papaja, arbuz, pomarańcze, ananas
-
czosnek, cebula
Ta grupa warzyw i owoców w obniżonej temperaturze szybciej traci jędrność, jak również substancje bioaktywne (np. antyoksydanty), a także aromat. Przykład? Pomidor dopiero po 20 minutach po wyjęciu z lodówki odzyskuje tylko częściowo swój aromat.
PRZYDATNE RADY:
1. Ziemniaki i i buraki, jak również cebulę i czosnek przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu (unikajmy przechowywania pod zlewem, koło lodówki itp.).
Ciekawostka: Jeżeli nasze ziemianki mają kolor zielony i są mocno przerośnięte nie możemy ich jeść! Tak wyglądające ziemniaki, które są bogate w solaninę, substancję która może spowodować poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe i jest dla nas toksyczna!
2. Ziemniaki nie lubią towarzystwa cebuli i większości owoców, wówczas szybciej dojrzewają.
3. Banany staramy zawsze trzymać osobno, ponieważ wydzielają najwięcej etylenu.
Ciekawostka: banany, jabłka, gruszki, morele, śliwki, papryka czy pomidory należą do produktów wydzielających etylen-gaz który może skracać przydatność innych produktów. Dlatego, zielone warzywa (sałata, ogórki, brokuły) nie powinny się znaleźć w jednym miejscu z owocami i warzywami wydzielającymi etylen.
Jeżeli chcemy przyspieszyć mechanizmy biochemiczne, wystarczy taki owoc trzymać w jednej torebce z dojrzałymi bananami lub jabłkami (im dojrzalsze tym lepiej). Niedojrzałe owoce bardzo szybko dojrzeją dzięki ogromnym ilościom wydzielanego etylenu.
4. Do lodówki możemy włożyć w pełni dojrzałe produkty – nawet owoce czy warzywa, które z reguły trzymamy w temperaturze pokojowej. Wówczas spowolnimy niekorzystne zmiany, które mogą powodować wyrzucanie żywności.
5. Żadnych warzyw i owoców nie należy przechowywać w foliowym worku, nawet jeśli zostały one tak zapakowane przez producenta!
Szczególne wrażliwa jest sałata, warto ją wyciągnąć z plastikowego worka, który uniemożliwia odparowywanie nadmiaru wilgoci, a tym samym przyczynia się do powstawania pleśni czy czarnych wykwitów. Zamiast worka, pozostawiona na papierowym ręczniku sałata będzie pochłaniać wydzielaną wilgoć, co zapewni jej świeżość na dłużej.
Tak samo postępujemy z pieczarkami, które wkładamy do papierowych torebek.
Pieczywo również źle reaguje na zamknięcie w plastikowych workach! Najlepszym sposobem jest przechowywanie go w lnianych workach, co zabezpieczy chleb przed pleśnieniem.