Jak przechowywać żywność?
Kuchnia Polecane

Jak przechowywać żywność?

Statystyczny Europejczyk wyrzuca do kosza ponad 90 kg żywności, a te liczby zwiększają się z roku na rok. Co trzeci z nas przyznaje, iż wyrzuca nadgniłe warzywa i owoce. Niejednokrotnie wyrzucamy jeszcze nienapoczęte przez nas produkty. Kupujemy za dużo i za często. Wyrzucona kanapka z serem to aż 90 litrów zmarnowanej wody! Co możemy zrobić, by zmienić ten stan rzeczy? Kupować mniej, planować posiłki, a także nauczyć się odpowiednio przechowywać żywność.

Co powoduje psucie żywności?

  • Działalność mikroorganizmów znajdujących się w żywności oraz wilgoć

  • Temperatura przechowywania  

  • Czas przechowywania

  • Materiał opakowaniowy

WSKAZÓWKI :

Jak przechowywać produkty w lodówce :

1. Podstawa to czysta i nie zapchana lodówka. Odpowiednia cyrkulacja powietrza w lodówce gwarantuje, że warzywa i owoce utrzymują dłużej swoją świeżość i zwiększa się skuteczność chłodzenia. Nie gromadzi się też wilgoć. Pamiętajmy , że każda lodówka jest inaczej skonstruowana, ma inną ilość pólek i szuflad .

Temperatura w lodówce jest inna na każdym jej poziomie.

  • Górne półki w lodówce mają wyższą temperaturę niż te niżej położone. Temperatura wynosi w tym miejscu około 8 stopni Celsjusza dlatego w tym miejscu przechowujemy dżemy, powidła, mleko i jogurty

  • Półka środkowa (temp. ok. 4-7C) . Tutaj wkładamy produkty o krótkiej trwałości: biały ser, twarożek, wędliny i gotowe już potrawy

  • Półka dolna lub jedna z szuflad charakteryzująca się niższą temperaturą przeznaczona jest to przechowywania surowego mięsa i ryb

  • Szuflady na dole charakteryzuje wyższa wilgotność oraz temperatura ok. 10 stopni Celsjusza. Tutaj wkładamy warzywa i owoce,

  • Półka lub szuflada ponad tymi na warzywa przeznaczona jest do przechowywania surowego mięsa i ryb. Jest to najchłodniejsze miejsce lodówki, . Przed włożeniem do lodówki, mięso i ryby powinny być umyte, posolone (możne je też skropić sokiem z cytryny, dzięki temu opóźnimy rozwój drobnoustrojów)

  • Boczne półki (temp. ok. 10C) nadają się do trzymania olejów pochodzenia roślinnego, słoików z przetworami, soków w kartonach, butelek z sosami, np. ketchup i jaja.

Ciekawostka: w zamrażalniku należy układać produkty spożywcze ciasno, inaczej niż w lodówce. Wtedy zamrażalnik pracuje sprawnie i efektywnie.

2. Osuszenie i oczyszczenie owoców i warzyw przed włożeniem do lodówki: kluczowe jest osuszenie i wyjęcie ich z plastikowych opakowań,

Dla utrzymania dłużej świeżości warto przykryć warzywa ręcznikiem papierowym lub gazą aby na bieżąco była pochłaniana wilgoć. Jest to bardzo istotne gdyż wilgotne powietrze sprzyja rozwojowi bakterii i pleśni

3. Warto kupić odpowiednie pojemniki do przechowywania żywności. Najlepszym tworzywem oczywiście jest szkło czy ceramika, gdyż nie wchodzą w reakcje z żadnymi artykułami spożywczymi. Drewniane czy wiklinowe kosze są natomiast idealnym rozwiązaniem do przechowywania żywności na zewnątrz. Niemniej jednak, dobrej jakości plastikowe pojemniki są również dopuszczalne. Na rynku można dostać maty antypleśniowe czy pojemniki z filtrem węglowym, które pochłaniają etylen.

Dlaczego jest to tak ważne?

Często warzywa i owoce wchodzą między sobą w interakcje, przyspieszając gnicie i dojrzewanie swojego sąsiada!

4. Sprawdzenie czy nie zbiera się lód w lodówce ( już 4-5 mm warstwa może zwiększyć zużycie energii o 10%! Lodówki nowej generacji z funkcją ‚no frost- są idealnym rozwiązaniem. Watro sprawdzić jakość uszczelki w lodówce.

Gdzie przechowywać warzywa i owoce?

Warzywa i owoce, które trzymamy w lodówce :

Charakterystyka: warzywa korzeniowe i liściaste, owoce sezonowe, warzywa i owoce dojrzałe, czyli te których procesy dojrzewania chcemy zatrzymać

  • poziomki, jagody, truskawki, jeżyny, winogrona,

  • brokuły , brukselka, por , rzodkiew , różnego rodzaju sałaty , nać pietruszki i koperku ,

  • Marchew, seler, pietruszka ziemniak , burak; jeżeli mamy piwnicę-można je tam przechowywać.

Ciekawostka: rzodkiew i marchew możemy przechowywać w miseczce z wodą, wtedy nie tracą jędrności i chrupkości.

Warzywa, które trzymamy poza lodówką:

Charakterystyka: soczyste i delikatne warzywa egzotyczne, warzywa wytwarzające etylen

  • cukinia, ogórek, pomidory, bakłażany, szparagi, dynia

  • banany, mango, papaja, arbuz, pomarańcze, ananas

  • czosnek, cebula

Ta grupa warzyw i owoców w obniżonej temperaturze szybciej traci jędrność, jak również substancje bioaktywne (np. antyoksydanty), a także aromat. Przykład? Pomidor dopiero po 20 minutach po wyjęciu z lodówki odzyskuje tylko częściowo swój aromat.

PRZYDATNE RADY:

1. Ziemniaki i i buraki, jak również cebulę i czosnek przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu (unikajmy przechowywania pod zlewem, koło lodówki itp.).

Ciekawostka: Jeżeli nasze ziemianki mają kolor zielony i są mocno przerośnięte nie możemy ich jeść! Tak wyglądające ziemniaki, które są bogate w solaninę, substancję która może spowodować poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe i jest dla nas toksyczna!

2. Ziemniaki nie lubią towarzystwa cebuli i większości owoców, wówczas szybciej dojrzewają.

3. Banany staramy zawsze trzymać osobno, ponieważ wydzielają najwięcej etylenu.

Ciekawostka: banany, jabłka, gruszki, morele, śliwki, papryka czy pomidory należą do produktów wydzielających etylen-gaz który może skracać przydatność innych produktów. Dlatego, zielone warzywa (sałata, ogórki, brokuły) nie powinny się znaleźć w jednym miejscu z owocami i warzywami wydzielającymi etylen. 

Jeżeli chcemy przyspieszyć mechanizmy biochemiczne, wystarczy taki owoc trzymać w jednej torebce z dojrzałymi bananami lub jabłkami (im dojrzalsze tym lepiej). Niedojrzałe owoce bardzo szybko dojrzeją dzięki ogromnym ilościom wydzielanego etylenu.

4. Do lodówki możemy włożyć w pełni dojrzałe produkty – nawet owoce czy warzywa, które z reguły trzymamy w temperaturze pokojowej. Wówczas spowolnimy niekorzystne zmiany, które mogą powodować wyrzucanie żywności.

5. Żadnych warzyw i owoców nie należy przechowywać w foliowym worku, nawet jeśli zostały one tak zapakowane przez producenta!

Szczególne wrażliwa jest sałata, warto ją wyciągnąć z plastikowego worka, który uniemożliwia odparowywanie nadmiaru wilgoci, a tym samym przyczynia się do powstawania pleśni czy czarnych wykwitów. Zamiast worka, pozostawiona na papierowym ręczniku sałata będzie pochłaniać wydzielaną wilgoć, co zapewni jej świeżość na dłużej.

Tak samo postępujemy z pieczarkami, które wkładamy do papierowych torebek.

Pieczywo również źle reaguje na zamknięcie w plastikowych workach! Najlepszym sposobem jest przechowywanie go w lnianych workach, co zabezpieczy chleb przed pleśnieniem.

Może Cię również zainteresować

Przyjazny środowisku jak … mieszkaniec Skandynawii!

Dom jaśnie oświetlony

sezon na truskawki

Jak wykorzystać sezon na truskawki?

Białko w diecie wegetariańskiej

wianek Bożonarodzeniowy

Wianek Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

Wielkanocne ozdoby

superpies

Czy mieszka z Tobą SUPERPIES?

Olejek arganowy

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Dlaczego skóra jest sucha?

Twoja skóra nie lubi twardej wody

Ściana z cegły we wnętrzu

Pielęgnacja zero waste – szczotkowanie ciała

Pierwsze Forum Kobiet świadomych

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

jak radzic sobie ze stresem

Zapanuj nad stresem

OZE – skuteczny sposób na walkę ze smogiem

Wiosenna pielęgnacja róż

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Jak urządzić domowe biuro

Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

Na cenzurowanym- FAST FASHION

5 oznak twardej wody w kuchni

5 oznak twardej wody w kuchni

Wigilijne menu

Wigilijne menu

zabezpieczenie okien przed smogiem

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

Styl Boho we wnętrzach

Styl Boho we wnętrzach

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Ciepła woda w wersji eko

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

Co na ścianę w kuchni?

Sesja świąteczna

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

JAK NIE ZMARNOWAĆ JEDZENIA W ŚWIĘTA

Jak zaprojektować gościnny dom

Jak zaprojektować gościnny dom

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

Aktywność fizyczna na powietrzu a smog.

Aktywność fizyczna na powietrzu a smog

smog

Jak smog wpływa na włosy?

Co jeść między treningami?

CSR CZYLI BIZNES ODPOWIEDZIALNY SPOŁECZNIE

CSR CZYLI BIZNES ODPOWIEDZIALNY SPOŁECZNIE

Lody mogą być zdrowe

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

Designerskie kotły kondensacyjne – innowacyjne ogrzewanie domu

Wpływ twardej wody na włosy

walentynki jak i gdzie spedzic

Walentynki – jak i gdzie spędzić dzień zakochanych

Sylwetka wakacyjna. Skuteczny plan treningowy

Wpływ smogu na zdrowie naszych dzieci

Poleć Program „EKOSYSTEM Twojego domu”

Poleć Program „EKOSYSTEM Twojego domu” swojej przyjaciółce i otrzymaj PREZENT!

trendalarm

Trend alarm – kolor szary

morsowanie superbabka.pl

Morsowanie. Morsem być – zalety lodowatych kąpieli.

Superbabka rules

Superbabka rules

EKOLOGICZNE PREZENTY POD CHOINKĘ

EKOLOGICZNE PREZENTY POD CHOINKĘ

Praktyczne meble ogrodowe

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

Viessmann oraz Portal Superbabka.pl Partnerami 4. Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

farby bezpieczne dla zdrowia

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

dbałość o skórę włosy

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

Pomidor - bogate źródło witamin

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych

Prezenty i ozdoby z kartonu czyli święta w duchu less waste

4 sprawdzone sposoby na jesienną chandrę

Wegańskie Boże Narodzenie

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

SLOW LIFE- ZACZNIJ ŻYĆ UWAŻNIE

6 powodów, dla których warto ogrzewać dom pompą ciepła

Dlaczego warto jeść śniadanie?

Dlaczego warto jeść śniadania?

ŚMIECI – I CO DALEJ?

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Kiedy możemy pić kranówkę

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

Ślub - poradnik

Ślub – poradnik i check-lista

Second hand – sposób na smart shopping

Zdrowe zakupy – jak nie dać się zwariować

Program „EKOSYSTEM Twojego domu”

Program „EKOSYSTEM Twojego domu” zamów i otrzymaj PREZENT!

Jak chronić Ziemię

Jak chronić Ziemię? Oto najbardziej szalone pomysły

Dieta bezglutenowa – moda, czy konieczność?

Zdrowe grillowanie

praktyczna łazienka

Praktyczna łazienka

Regeneracja skóry po lecie. Pytamy eksperta, jakie zabiegi warto wykonać jesienią!

Najczęściej powtarzane mity na temat uzdatniania wody

Piernikowy zawrót głowy

Piernikowy zawrót głowy

Zdrowa dieta, od czego zacząć

sok z kartonie

5 mitów na temat soków w kartonie

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

Forum Świadomych Kobiet

Forum Świadomych Kobiet

Sposoby na nowoczesną łazienkę

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu

jak przygotować się do świąt?

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

Odpocznij!

Odpocznij i ciesz się chwilą

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

Jak wybrać oczyszczacz powietrza do domu?

Jak pomóc dziecku w rozstaniu wakacyjnym?

Jak pomóc dziecku w rozstaniu z rodzicami podczas wakacji?

Trend jesieni- OVERSIZE

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

dobry hummus

Jak zrobić dobry hummus

o zdrowych domach

Natasza Kotarska z architektem Przemysławem Rogulą o zdrowych domach

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody?

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody?

smog

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci

podróż samolotem przepisy

Jak spakować się na tygodniowe wakacje do bagażu podręcznego

akcenty marki Apart

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

Zioła w kuchni

mój zdrowy dom

II edycja Forum Kobiet „Mój Zdrowy Dom” już za nami!

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

Mieć ciastko i zjeść ciastko – jak nie przytyć w Święta?