Dieta bezglutenowa – moda, czy konieczność?
Polecane Zdrowie, moda i uroda

Dieta bezglutenowa – moda, czy konieczność?

Chwilowa moda, fanaberia, a może jednak konieczność? Dieta bezglutenowa wciąż wzbudza skrajne emocje i bywa przedmiotem żartów. Mimo, że została owiana złą sławą i wypromowana jako kaprys celebrytów to jednak dla wielu osób jest jedynym rozwiązaniem, aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie.

Nie wiem kiedy dokładnie dieta bezglutenowa stała się przedmiotem żartów i od kiedy na osoby będące „glutenfree” zaczęto patrzeć jak na rozkapryszonych kosmitów. Wiem natomiast, że problem jest poważny i w wielu miejscach, a nierzadko też wśród naszych własnych znajomych panuje przekonanie, że pytanie o zawartość glutenu w potrawach i produktach spożywczych to nic innego, jak gwiazdorzenie. Sama nie raz słyszałam sugestie, że nic mi się nie stanie, jeśli zjem małą bułkę lub jedno ciacho. Niestety jest to błędne myślenie. Osoba chorująca na celiakię nie może spożywać nawet śladowych ilości glutenu i to nie tylko dlatego, że będzie źle się czuła, ale przede wszystkim dlatego, że odbije się to niekorzystnie na jej zdrowiu. To samo dotyczy osób uczulonych na gluten lub z nadwrażliwością na to białko.

Gluten = silny alergen

Prawda jest taka, że gluten (białko zapasowe zawarte w zbożach) ma właściwości silnie uczulające i jeśli jesteśmy uczuleni, nawet niewielkie jego ilości są toksyczne dla naszego organizmu i stanowią zagrożenie dla zdrowia. Przede wszystkim gluten u osób uczulonych i chorujących na celiakię prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego i wypustek błony śluzowej. To z kolei wiąże się z upośledzeniem wchłaniania pokarmu i składników odżywczych. Następstwem tego są poważne niedobory witamin i pierwiastków tak ważnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie u osób chorujących na celiakię lub nadwrażliwość na gluten najczęściej diagnozuje się anemie i inne niedobory będące efektem zespołu złego wchłaniania. Dieta bezglutenowa jest więc dla wielu osób koniecznością – nie fanaberią.

Celiakia i spółka

Celiakia to choroba autoagresywna o podłożu genetycznym, polegająca na trwałej nietolerancji glutenu. Od momentu wykrycia, trwa przez całe życie. W społeczeństwie panuje niesłuszne przekonanie, że celiakia to choroba wieku dziecięcego i jeśli nie ujawni się w okresie niemowlęcym to już nam nie grozi. Tymczasem prawda jest taka, że choroba może do nas zawitać w każdym wieku i na różnych etapach życia. Może pojawić się po poważnej operacji, silnej infekcji, w okresie wzmożonego stresu, a nawet u kobiety w ciąży. Co ciekawe, w dzisiejszych czasach celiakię bardzo często diagnozuje się u osób w wieku 30-50 lat. Ale wcale nie trzeba mieć celiakii, żeby chorować na gluten. U niektórych osób może występować alergia na gluten lub nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Obie te jednostki chorobowe wymagają stosowania diety eliminacyjnej.

Gdy boli nie tylko brzuch – na co zwrócić uwagę?

Celiakia, alergia i nadwrażliwość na gluten bardzo często dają niespecyficzne objawy nie związane nawet z układem pokarmowym. Mogą one dotyczyć układu krwionośnego, oddechowego, szkieletowego, a nawet nerwowego, przez co często bywają mylone z innymi przypadłościami. Ja sama nigdy bym nie pomyślała, że niewinne uczulenie na rękach, które z czasem przybierało na sile i przypominało poparzenie, a także bóle stawów i uporczywe bóle głowy mogą być objawem choroby związanej z nietolerancją glutenu. Spadki nastroju i przewlekłe zmęczenie tłumaczyłam przepracowaniem, a tymczasem mój organizm w ten właśnie sposób manifestował fakt, że nie toleruje glutenu. Dopiero później pojawiły się silne skurcze jelit i bóle brzucha.

Co jeszcze powinno wzbudzić naszą czujność?

Na pewno często powtarzające się wzdęcia, uczucie pełności w brzuchu, biegunki, a także zmiany usposobienia, zwłaszcza pojawiająca się depresja. Bóle kostne i stawowe, nawracające afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej to kolejne objawy mogące świadczyć o celiakii lub nadwrażliwości na gluten. Jeśli chodzi o alergię na gluten to zazwyczaj przejawia się ona wymiotami i biegunkami, wodnistym katarem, skurczem oskrzeli i zmianami skórnymi o typie atopowego zapalenia skóry.

Jak zdiagnozować przeciwnika?

Jeśli mamy podejrzenie celiakii, alergii lub nadwrażliwości na gluten, warto zgłosić się do lekarza w celu wykonania odpowiednich badań. O ile celiakii nie da się zdiagnozować inaczej niż poprzez gastroskopię i testy z krwi, o tyle alergię na gluten można stwierdzić poprzez dietę eliminacyjną z ponownym wprowadzeniem alergenu. Czyli na jakiś czas wykluczamy z diety gluten, a następnie znów go wprowadzamy.

Uwaga! Jeśli gastroskopia i testy genetyczne w kierunku celiakii nie potwierdzą choroby wówczas warto wykonać badania na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Skuteczną formą diagnostyczną są testy na alergię IgG zależną. Nadwrażliwość na gluten można też zdiagnozować za pomocą prób eliminacji i prowokacji. Jeśli po odstawieniu produktów zawierających gluten objawy ustąpią i wrócą po ponownym podaniu tych produktów wówczas można mieć podstawy do stwierdzenia problemu.

Podstępny gluten

Z własnego doświadczenia wiem, że dieta bezglutenowa to nie lada wyzwanie i potrzeba trochę czasu, aby nauczyć się z nią żyć, bo gluten to trudny przeciwnik. Myślisz gluten – mówisz pszenica, żyto, jęczmień. Ale gluten to nie tylko pieczywo pszenne, żytnie, razowe. To nie tylko pszenny makaron, płatki jęczmienne, mąka orkiszowa, paluszki, precle, sucharki. Gluten może znajdować się także w wielu innych produktach, nawet tych, które nie kojarzą się bezpośrednio ze zbożami. Mowa tu o wędlinach, pasztetach, konserwach rybnych, wyrobach garmażeryjnych, musztardzie, sosach, lodach, jogurtach owocowych i przyprawach. Białko to jest bowiem często używane jako dodatek do żywności w postaci środków aromatyzujących, środków słodzących lub zagęszczaczy. Robiąc więc zakupy każdy produkt należy dokładnie prześwietlić i przeanalizować jego skład pilnując, aby gluten nie przedostał się do naszego koszyka choćby pod jedną z podchwytliwych nazw, jak słód, skrobia lub białko hydrolizowane.

Bezpieczna żywność bezglutenowa

Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy oraz warzywa i owoce – zarówno świeże, jak i mrożone. Chcąc mieć 100% pewność, że kupujemy dobrą żywność, która jest bezpieczna i faktycznie nie wywoła przykrych dolegliwości, warto postawić na produkty certyfikowane z przekreślonym kłosem. Ich wybór jest dziś imponujący tak więc bez problemu można znaleźć odpowiednie zamienniki konwencjonalnych produktów spożywczych. Mamy nie tylko pieczywo bezglutenowe z przekreślonym kłosem, ale także makaron, mąki, proszki do pieczenia, musli, słodycze, itd.

Co wolno jeść na diecie bezglutenowej

Produkty zbożowe niezawierające glutenu: biały i brązowy ryż, kukurydza, proso, gryka, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana, kasza gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy i bułka tarta bezglutenowa.

Uwaga! Płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny więc zawsze sprawdzajmy ich skład. Podobnie mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem, dlatego zawsze bezpiecznym rozwiązaniem jest sięganie po żywność certyfikowaną i oznaczoną przekreślonym kłosem.

Mleko i produkty mleczne bez glutenu: świeże mleko w kartonie, mleko w proszku, naturalny kefir, maślanka, jogurt naturalny oraz nieprzetworzony biały i żółty ser.

Słodycze i desery bez glutenu: dżem, miód, cukier, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z mąk bezglutenowych, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej oraz wszystkie słodycze ze znakiem „przekreślonego kłosa”.

Przyprawy i dodatki do żywności bez glutenu: sól, pieprz, zioła bez ostrzeżeń o zawartości glutenu, ocet winny oraz ocet jabłkowy, soda spożywcza, guma guar, mączka chleba świętojańskiego, pektyna, syrop klonowy, a także syrop glukozowo-fruktozowy, dekstroza, maltodekstryny, skrobia modyfikowana – o ile nie jest wyraźnie napisane, że są produkowane z pszenicy. Proszek do pieczenia – tak, ale tylko ten z „przekreślonym kłosem”.

Napoje bezglutenowe: kawa naturalna, herbata, soki owocowe, woda mineralna, napary z ziół, czyste alkohole bez dodatków smakowych.

Owies w diecie bezglutenowej – jeść, czy nie jeść?

Różne są zdania na temat owsa w diecie bezglutenowej. Można jeść, czy raczej trzeba uważać? Z założenia owies nie zawiera glutenu, ale (!!!) może być zanieczyszczony innymi glutenowymi ziarnami już na polu. Zbiór owsa do tego samego worka i przemiał w tym samym młynie, w którym mielone są zboża glutenowe sprawia, że zwykły owies nie jest bezpieczny dla osób chorujących na celiakię lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Chcąc jeść płatki owsiane musimy więc wybierać tylko te z „przekreślonym kłosem”. To samo dotyczy mąki i kaszy owsianej.

Może Cię również zainteresować

Trzy nawyki, które pomagają zachować szczupłą sylwetkę

Mama w formie. Trzy nawyki, które pomagają zachować szczupłą sylwetkę

6 powodów, dla których warto ogrzewać dom pompą ciepła

Ślub - poradnik

Ślub – poradnik i check-lista

Program „EKOSYSTEM Twojego domu”

Program „EKOSYSTEM Twojego domu” zamów i otrzymaj PREZENT!

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

smog

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci

Regeneracja skóry po lecie. Pytamy eksperta, jakie zabiegi warto wykonać jesienią!

sok w kartonie

5 mitów na temat soków w kartonie

dbałość o skórę włosy

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

Zakładam swoją firmę 1

Zakładam swoją firmę. Na co uważać? Co powinnam zrobić?

farby bezpieczne dla zdrowia

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

trendalarm

Trend alarm – kolor szary

Piernikowy zawrót głowy

Piernikowy zawrót głowy

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

Prezenty i ozdoby z kartonu czyli święta w duchu less waste

CSR CZYLI BIZNES ODPOWIEDZIALNY SPOŁECZNIE

CSR CZYLI BIZNES ODPOWIEDZIALNY SPOŁECZNIE

walentynki jak i gdzie spedzic

Walentynki – jak i gdzie spędzić dzień zakochanych

Pierwsze Forum Kobiet świadomych

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

Ochrona know-how

Ochrona know-how kobiet biznesu

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody?

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody?

Wiosenna odnowa, czyli 10 lat mniej bez skalpela

Sposoby na nowoczesną łazienkę

BEZSENNOŚĆ – jak z nią walczyć?

witamina c

Zadbaj o swoje zdrowie na zimę

Jak walczyć z opryszczką

Ciepła woda w wersji eko

wielkanocne ozdoby

Wielkanocne ozdoby

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

Zioła w kuchni

mój zdrowy dom

II edycja Forum Kobiet „Mój Zdrowy Dom” już za nami!

Second hand – sposób na smart shopping

Na cenzurowanym- FAST FASHION

Jak urządzić domowe biuro

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

Ekologiczny styl życia – 7 kroków do celu

ekonawóz 01

Ekologiczny nawóz – jakie to proste !

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

Dom jaśnie oświetlony

Pomidor - bogate źródło witamin

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

podróż samolotem przepisy

Jak spakować się na tygodniowe wakacje do bagażu podręcznego

odpuszczanie 2

Odpuszczanie – najtrudniejsza z życiowych lekcji

EKOLOGICZNE PREZENTY POD CHOINKĘ

EKOLOGICZNE PREZENTY POD CHOINKĘ

działanie glinki zielonej

Glinka, ratunek dla kobiecej cery

sposoby na stres

Stres – jak go pokonać?

Zdrowe zakupy – jak nie dać się zwariować

superpies

Czy mieszka z Tobą SUPERPIES?

Jak chronić Ziemię

Jak chronić Ziemię? Oto najbardziej szalone pomysły

pielęgnacja róż

Wiosenna pielęgnacja róż

praktyczna łazienka

Praktyczna łazienka

Pielęgnacja zero waste – szczotkowanie ciała

Styl Boho we wnętrzach

Styl Boho we wnętrzach

fair trade 2

Bawełna fair trade – kupuj odpowiedzialnie

zakazy

Czy aktualne zakazy i obostrzenia są zgodne z konstytucją?

czas na zmianę

„Nie zmieniając niczego, nic się nie zmieni” – Tony Robbins

Poleć Program „EKOSYSTEM Twojego domu”

Poleć Program „EKOSYSTEM Twojego domu” swojej przyjaciółce i otrzymaj PREZENT!

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

fotowoltaika Viessmann_MS_06358 - Vitovolt300_Vitocal200-S

Fotowoltaika. Znów podwyżka cen za prąd? Niech Ciebie już nie boli od tego głowa!

zdrowie z natury 07

Zdrowie z natury

o zdrowych domach

Natasza Kotarska z architektem Przemysławem Rogulą o zdrowych domach

Jak pomóc dziecku w rozstaniu wakacyjnym?

Jak pomóc dziecku w rozstaniu z rodzicami podczas wakacji?

4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Dlaczego skóra jest sucha?

Twoja skóra nie lubi twardej wody

Praktyczne meble ogrodowe

Ściana z cegły we wnętrzu

Światowy Dzień Serca

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

akcenty marki Apart

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

Przyjazny środowisku jak … mieszkaniec Skandynawii!

Superbabka rules

Superbabka rules

Trend jesieni- OVERSIZE

zabezpieczenie okien przed smogiem

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Odpocznij

Odpocznij i ciesz się chwilą

Designerskie kotły kondensacyjne – innowacyjne ogrzewanie domu

Jak zjadać więcej błonnika, czyli 7 skutecznych sposobów na wprowadzenie go do diety

Brak wody= brak człowieka

Woda – źródło zdrowia. Cz.1

Kawa i jej zastosowanie cz.2

sezon na truskawki

Jak wykorzystać sezon na truskawki?

Dlaczego warto jeść śniadanie?

Dlaczego warto jeść śniadania?

Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Viessmann oraz Portal Superbabka.pl Partnerami 4. Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Zdrowe grillowanie

Jak przechowywać żywność?

Jak przechowywać żywność?

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

Zdrowa dieta, od czego zacząć

ekologiczne sprzatanie

Ekologiczne metody na sprzątanie

Co jeść między treningami?

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

Najczęściej powtarzane mity na temat uzdatniania wody

SLOW LIFE- ZACZNIJ ŻYĆ UWAŻNIE

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

7 objawów niedoboru witaminy D

4 sprawdzone sposoby na jesienną chandrę

Wegańskie Boże Narodzenie

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

panel fotowoltaika

Fotowoltaika. Znów podwyżka cen za prąd? Niech Ciebie już nie boli od tego głowa!

termy

Termy nie tylko dla ciała. Alternatywna i naturalna energia z głębi ziemi.

ŚMIECI – I CO DALEJ?

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

Jak wybrać oczyszczacz powietrza do domu?

wybielanie zębów

Wybielanie zębów – nie rób tego w domu!

Sylwetka wakacyjna. Skuteczny plan treningowy

rozwód 3

Rozwód, czy może przebiec bezboleśnie?

białko w diecie

Białko w diecie wegetariańskiej

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

kompostownik

Kompostownik – od czego zacząć ?

jak radzic sobie ze stresem

Zapanuj nad stresem

OZE – skuteczny sposób na walkę ze smogiem

Sesja świąteczna

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

Olejek arganowy

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

na ukąszenia

Zielona apteczka => Na ukąszenia

twarda woda

Wpływ twardej wody na włosy

jak przygotować się do świąt?

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

5 oznak twardej wody w kuchni

5 oznak twardej wody w kuchni

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

Co na ścianę w kuchni?

Kiedy możemy pić kranówkę

Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Wpływ smogu na zdrowie naszych dzieci

smog

Jak smog wpływa na włosy?

wianek Bożonarodzeniowy

Wianek Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

czyste powietrze

Szybciej, prościej, przez internet! Zmiany w programie Czyste Powietrze

Aktywność fizyczna na powietrzu a smog.

Aktywność fizyczna na powietrzu a smog

morsowanie superbabka.pl

Morsowanie. Morsem być – zalety lodowatych kąpieli.

komosa zbożowa

Czym jest komosa ryżowa (quinoa)? Jeden z najzdrowszych produktów na świecie

spokój

Spokój jako najwyższy poziom szczęścia

dobry hummus

Jak zrobić dobry hummus

03 oszczedzanie wody

6 sposobów na oszczędzanie wody

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

klimatyzacja 02

Ciepło, cieplej… – włącz klimatyzację!

sprawdz swoja instalacje 01

Sprawdź swoją instalację grzewczą przed sezonem!

Lody mogą być zdrowe

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

Woda – źródło zdrowia. Cz.2

Mieć ciastko i zjeść ciastko – jak nie przytyć w Święta?

właściwości kawy

Kawa i jej zastosowanie cz.1

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu

odpornosc2

Odporność podstawą naszego zdrowia

VIESSMANN_Visual14_0126_Abdunkler

Bezpieczna Ekipa

niedobór witaminy D

Wiosenne przesilenie? A może po prostu niedobór witaminy D?

Jak zaprojektować gościnny dom

Jak zaprojektować gościnny dom

ziemniaki

Ziemniaki – jeść czy nie jeść

Forum Świadomych Kobiet

Forum Świadomych Kobiet

Wigilijne menu

Wigilijne menu