Dieta bezglutenowa – moda, czy konieczność?
Polecane Zdrowie, moda i uroda

Dieta bezglutenowa – moda, czy konieczność?

Chwilowa moda, fanaberia, a może jednak konieczność? Dieta bezglutenowa wciąż wzbudza skrajne emocje i bywa przedmiotem żartów. Mimo, że została owiana złą sławą i wypromowana jako kaprys celebrytów to jednak dla wielu osób jest jedynym rozwiązaniem, aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie.

Nie wiem kiedy dokładnie dieta bezglutenowa stała się przedmiotem żartów i od kiedy na osoby będące „glutenfree” zaczęto patrzeć jak na rozkapryszonych kosmitów. Wiem natomiast, że problem jest poważny i w wielu miejscach, a nierzadko też wśród naszych własnych znajomych panuje przekonanie, że pytanie o zawartość glutenu w potrawach i produktach spożywczych to nic innego, jak gwiazdorzenie. Sama nie raz słyszałam sugestie, że nic mi się nie stanie, jeśli zjem małą bułkę lub jedno ciacho. Niestety jest to błędne myślenie. Osoba chorująca na celiakię nie może spożywać nawet śladowych ilości glutenu i to nie tylko dlatego, że będzie źle się czuła, ale przede wszystkim dlatego, że odbije się to niekorzystnie na jej zdrowiu. To samo dotyczy osób uczulonych na gluten lub z nadwrażliwością na to białko.

Gluten = silny alergen

Prawda jest taka, że gluten (białko zapasowe zawarte w zbożach) ma właściwości silnie uczulające i jeśli jesteśmy uczuleni, nawet niewielkie jego ilości są toksyczne dla naszego organizmu i stanowią zagrożenie dla zdrowia. Przede wszystkim gluten u osób uczulonych i chorujących na celiakię prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego i wypustek błony śluzowej. To z kolei wiąże się z upośledzeniem wchłaniania pokarmu i składników odżywczych. Następstwem tego są poważne niedobory witamin i pierwiastków tak ważnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie u osób chorujących na celiakię lub nadwrażliwość na gluten najczęściej diagnozuje się anemie i inne niedobory będące efektem zespołu złego wchłaniania. Dieta bezglutenowa jest więc dla wielu osób koniecznością – nie fanaberią.

Celiakia i spółka

Celiakia to choroba autoagresywna o podłożu genetycznym, polegająca na trwałej nietolerancji glutenu. Od momentu wykrycia, trwa przez całe życie. W społeczeństwie panuje niesłuszne przekonanie, że celiakia to choroba wieku dziecięcego i jeśli nie ujawni się w okresie niemowlęcym to już nam nie grozi. Tymczasem prawda jest taka, że choroba może do nas zawitać w każdym wieku i na różnych etapach życia. Może pojawić się po poważnej operacji, silnej infekcji, w okresie wzmożonego stresu, a nawet u kobiety w ciąży. Co ciekawe, w dzisiejszych czasach celiakię bardzo często diagnozuje się u osób w wieku 30-50 lat. Ale wcale nie trzeba mieć celiakii, żeby chorować na gluten. U niektórych osób może występować alergia na gluten lub nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Obie te jednostki chorobowe wymagają stosowania diety eliminacyjnej.

Gdy boli nie tylko brzuch – na co zwrócić uwagę?

Celiakia, alergia i nadwrażliwość na gluten bardzo często dają niespecyficzne objawy nie związane nawet z układem pokarmowym. Mogą one dotyczyć układu krwionośnego, oddechowego, szkieletowego, a nawet nerwowego, przez co często bywają mylone z innymi przypadłościami. Ja sama nigdy bym nie pomyślała, że niewinne uczulenie na rękach, które z czasem przybierało na sile i przypominało poparzenie, a także bóle stawów i uporczywe bóle głowy mogą być objawem choroby związanej z nietolerancją glutenu. Spadki nastroju i przewlekłe zmęczenie tłumaczyłam przepracowaniem, a tymczasem mój organizm w ten właśnie sposób manifestował fakt, że nie toleruje glutenu. Dopiero później pojawiły się silne skurcze jelit i bóle brzucha.

Co jeszcze powinno wzbudzić naszą czujność?

Na pewno często powtarzające się wzdęcia, uczucie pełności w brzuchu, biegunki, a także zmiany usposobienia, zwłaszcza pojawiająca się depresja. Bóle kostne i stawowe, nawracające afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej to kolejne objawy mogące świadczyć o celiakii lub nadwrażliwości na gluten. Jeśli chodzi o alergię na gluten to zazwyczaj przejawia się ona wymiotami i biegunkami, wodnistym katarem, skurczem oskrzeli i zmianami skórnymi o typie atopowego zapalenia skóry.

Jak zdiagnozować przeciwnika?

Jeśli mamy podejrzenie celiakii, alergii lub nadwrażliwości na gluten, warto zgłosić się do lekarza w celu wykonania odpowiednich badań. O ile celiakii nie da się zdiagnozować inaczej niż poprzez gastroskopię i testy z krwi, o tyle alergię na gluten można stwierdzić poprzez dietę eliminacyjną z ponownym wprowadzeniem alergenu. Czyli na jakiś czas wykluczamy z diety gluten, a następnie znów go wprowadzamy.

Uwaga! Jeśli gastroskopia i testy genetyczne w kierunku celiakii nie potwierdzą choroby wówczas warto wykonać badania na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Skuteczną formą diagnostyczną są testy na alergię IgG zależną. Nadwrażliwość na gluten można też zdiagnozować za pomocą prób eliminacji i prowokacji. Jeśli po odstawieniu produktów zawierających gluten objawy ustąpią i wrócą po ponownym podaniu tych produktów wówczas można mieć podstawy do stwierdzenia problemu.

Podstępny gluten

Z własnego doświadczenia wiem, że dieta bezglutenowa to nie lada wyzwanie i potrzeba trochę czasu, aby nauczyć się z nią żyć, bo gluten to trudny przeciwnik. Myślisz gluten – mówisz pszenica, żyto, jęczmień. Ale gluten to nie tylko pieczywo pszenne, żytnie, razowe. To nie tylko pszenny makaron, płatki jęczmienne, mąka orkiszowa, paluszki, precle, sucharki. Gluten może znajdować się także w wielu innych produktach, nawet tych, które nie kojarzą się bezpośrednio ze zbożami. Mowa tu o wędlinach, pasztetach, konserwach rybnych, wyrobach garmażeryjnych, musztardzie, sosach, lodach, jogurtach owocowych i przyprawach. Białko to jest bowiem często używane jako dodatek do żywności w postaci środków aromatyzujących, środków słodzących lub zagęszczaczy. Robiąc więc zakupy każdy produkt należy dokładnie prześwietlić i przeanalizować jego skład pilnując, aby gluten nie przedostał się do naszego koszyka choćby pod jedną z podchwytliwych nazw, jak słód, skrobia lub białko hydrolizowane.

Bezpieczna żywność bezglutenowa

Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy oraz warzywa i owoce – zarówno świeże, jak i mrożone. Chcąc mieć 100% pewność, że kupujemy dobrą żywność, która jest bezpieczna i faktycznie nie wywoła przykrych dolegliwości, warto postawić na produkty certyfikowane z przekreślonym kłosem. Ich wybór jest dziś imponujący tak więc bez problemu można znaleźć odpowiednie zamienniki konwencjonalnych produktów spożywczych. Mamy nie tylko pieczywo bezglutenowe z przekreślonym kłosem, ale także makaron, mąki, proszki do pieczenia, musli, słodycze, itd.

Co wolno jeść na diecie bezglutenowej

Produkty zbożowe niezawierające glutenu: biały i brązowy ryż, kukurydza, proso, gryka, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana, kasza gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy i bułka tarta bezglutenowa.

Uwaga! Płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny więc zawsze sprawdzajmy ich skład. Podobnie mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem, dlatego zawsze bezpiecznym rozwiązaniem jest sięganie po żywność certyfikowaną i oznaczoną przekreślonym kłosem.

Mleko i produkty mleczne bez glutenu: świeże mleko w kartonie, mleko w proszku, naturalny kefir, maślanka, jogurt naturalny oraz nieprzetworzony biały i żółty ser.

Słodycze i desery bez glutenu: dżem, miód, cukier, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z mąk bezglutenowych, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej oraz wszystkie słodycze ze znakiem „przekreślonego kłosa”.

Przyprawy i dodatki do żywności bez glutenu: sól, pieprz, zioła bez ostrzeżeń o zawartości glutenu, ocet winny oraz ocet jabłkowy, soda spożywcza, guma guar, mączka chleba świętojańskiego, pektyna, syrop klonowy, a także syrop glukozowo-fruktozowy, dekstroza, maltodekstryny, skrobia modyfikowana – o ile nie jest wyraźnie napisane, że są produkowane z pszenicy. Proszek do pieczenia – tak, ale tylko ten z „przekreślonym kłosem”.

Napoje bezglutenowe: kawa naturalna, herbata, soki owocowe, woda mineralna, napary z ziół, czyste alkohole bez dodatków smakowych.

Owies w diecie bezglutenowej – jeść, czy nie jeść?

Różne są zdania na temat owsa w diecie bezglutenowej. Można jeść, czy raczej trzeba uważać? Z założenia owies nie zawiera glutenu, ale (!!!) może być zanieczyszczony innymi glutenowymi ziarnami już na polu. Zbiór owsa do tego samego worka i przemiał w tym samym młynie, w którym mielone są zboża glutenowe sprawia, że zwykły owies nie jest bezpieczny dla osób chorujących na celiakię lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Chcąc jeść płatki owsiane musimy więc wybierać tylko te z „przekreślonym kłosem”. To samo dotyczy mąki i kaszy owsianej.

Może Cię również zainteresować

Jak smog wpływa na włosy?

komosa zbożowa

Czym jest komosa ryżowa (quinoa)? Jeden z najzdrowszych produktów na świecie

Dom jaśnie oświetlony

Modne i praktyczne meble ogrodowe

Designerskie kotły kondensacyjne – innowacyjne ogrzewanie domu

Ściana z cegły we wnętrzu

Zdrowe grillowanie

5 mitów na temat soków w kartonie

Praktyczna łazienka

Dlaczego warto jeść śniadania?

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

Wpływ smogu na zdrowie naszych dzieci

Jak walczyć z opryszczką

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu

Twoja skóra nie lubi twardej wody

Wielkanocne ozdoby

Wiosenna pielęgnacja róż

Ślub – poradnik i check-lista

Mama w formie. Trzy nawyki, które pomagają zachować szczupłą sylwetkę

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

Jak urządzić domowe biuro

Superbabka rules

Jak wykorzystać sezon na truskawki?

Program „EKOSYSTEM Twojego domu” zamów i otrzymaj PREZENT!

Sposoby na nowoczesną łazienkę

witamina c

Zadbaj o swoje zdrowie na zimę

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

Prezenty i ozdoby z kartonu czyli święta w duchu less waste

7 objawów niedoboru witaminy D

Mieć ciastko i zjeść ciastko – jak nie przytyć w Święta?

Natasza Kotarska z architektem Przemysławem Rogulą o zdrowych domach

aktywność a smog

Aktywność fizyczna na powietrzu a smog.

Zdrowe zakupy – jak nie dać się zwariować

Jak zjadać więcej błonnika, czyli 7 skutecznych sposobów na wprowadzenie go do diety

Jak wybrać oczyszczacz powietrza do domu?

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

Jak przechowywać żywność?

5 oznak twardej wody w kuchni

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Ciepła woda w wersji eko

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody

Na cenzurowanym- FAST FASHION

Jak pomóc dziecku w rozstaniu z rodzicami podczas wakacji?

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

Co na ścianę w kuchni?

Jak spakować się na tygodniowe wakacje do bagażu podręcznego

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

Styl Boho we wnętrzach

właściwości kawy

Kawa i jej zastosowanie cz.1

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

Wegańskie Boże Narodzenie

Odpocznij i ciesz się chwilą

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

Regeneracja skóry po lecie. Pytamy eksperta, jakie zabiegi warto wykonać jesienią!

ŚMIECI – I CO DALEJ?

EKOLOGICZNE PREZENTY POD CHOINKĘ

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

Wiosenna odnowa, czyli 10 lat mniej bez skalpela

CSR CZYLI BIZNES ODPOWIEDZIALNY SPOŁECZNIE

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Kiedy możemy pić kranówkę

Zioła w kuchni

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

Forum Świadomych Kobiet

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

Kawa i jej zastosowanie cz.2

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

4 sprawdzone sposoby na jesienną chandrę

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych

Ekologiczny styl życia – 7 kroków do celu

Wybielanie zębów – nie rób tego w domu!

Viessmann oraz Portal Superbabka.pl Partnerami 4. Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

Lody mogą być zdrowe

Białko w diecie wegetariańskiej

Piernikowy zawrót głowy

Pielęgnacja zero waste – szczotkowanie ciała

trendalarm

Trend alarm – kolor szary

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

Wianek na stół Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

Trend jesieni- OVERSIZE

BEZSENNOŚĆ – jak z nią walczyć?

Zdrowa dieta, od czego zacząć

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Najczęściej powtarzane mity na temat uzdatniania wody

Jak zrobić dobry hummus

Woda – źródło zdrowia. Cz.1

Co jeść między treningami?

sposoby na stres

Stres – jak go pokonać?

Sylwetka wakacyjna. Skuteczny plan treningowy

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

OZE – skuteczny sposób na walkę ze smogiem

Czy mieszka z Tobą SUPERPIES?

Przyjazny środowisku jak … mieszkaniec Skandynawii!

6 powodów, dla których warto ogrzewać dom pompą ciepła

Wiosenne przesilenie? A może po prostu niedobór witaminy D?

Second hand – sposób na smart shopping

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

Wigilijne menu

Wpływ twardej wody na włosy

Glinka, ratunek dla kobiecej cery

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

II edycja Forum Kobiet „Mój Zdrowy Dom” już za nami!

Woda – źródło zdrowia. Cz.2

Jak zaprojektować gościnny dom

SLOW LIFE- ZACZNIJ ŻYĆ UWAŻNIE