Dieta bezglutenowa – moda, czy konieczność?
Polecane Zdrowie, moda i uroda

Dieta bezglutenowa – moda, czy konieczność?

Chwilowa moda, fanaberia, a może jednak konieczność? Dieta bezglutenowa wciąż wzbudza skrajne emocje i bywa przedmiotem żartów. Mimo, że została owiana złą sławą i wypromowana jako kaprys celebrytów to jednak dla wielu osób jest jedynym rozwiązaniem, aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie.

Nie wiem kiedy dokładnie dieta bezglutenowa stała się przedmiotem żartów i od kiedy na osoby będące „glutenfree” zaczęto patrzeć jak na rozkapryszonych kosmitów. Wiem natomiast, że problem jest poważny i w wielu miejscach, a nierzadko też wśród naszych własnych znajomych panuje przekonanie, że pytanie o zawartość glutenu w potrawach i produktach spożywczych to nic innego, jak gwiazdorzenie. Sama nie raz słyszałam sugestie, że nic mi się nie stanie, jeśli zjem małą bułkę lub jedno ciacho. Niestety jest to błędne myślenie. Osoba chorująca na celiakię nie może spożywać nawet śladowych ilości glutenu i to nie tylko dlatego, że będzie źle się czuła, ale przede wszystkim dlatego, że odbije się to niekorzystnie na jej zdrowiu. To samo dotyczy osób uczulonych na gluten lub z nadwrażliwością na to białko.

Gluten = silny alergen

Prawda jest taka, że gluten (białko zapasowe zawarte w zbożach) ma właściwości silnie uczulające i jeśli jesteśmy uczuleni, nawet niewielkie jego ilości są toksyczne dla naszego organizmu i stanowią zagrożenie dla zdrowia. Przede wszystkim gluten u osób uczulonych i chorujących na celiakię prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego i wypustek błony śluzowej. To z kolei wiąże się z upośledzeniem wchłaniania pokarmu i składników odżywczych. Następstwem tego są poważne niedobory witamin i pierwiastków tak ważnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie u osób chorujących na celiakię lub nadwrażliwość na gluten najczęściej diagnozuje się anemie i inne niedobory będące efektem zespołu złego wchłaniania. Dieta bezglutenowa jest więc dla wielu osób koniecznością – nie fanaberią.

Celiakia i spółka

Celiakia to choroba autoagresywna o podłożu genetycznym, polegająca na trwałej nietolerancji glutenu. Od momentu wykrycia, trwa przez całe życie. W społeczeństwie panuje niesłuszne przekonanie, że celiakia to choroba wieku dziecięcego i jeśli nie ujawni się w okresie niemowlęcym to już nam nie grozi. Tymczasem prawda jest taka, że choroba może do nas zawitać w każdym wieku i na różnych etapach życia. Może pojawić się po poważnej operacji, silnej infekcji, w okresie wzmożonego stresu, a nawet u kobiety w ciąży. Co ciekawe, w dzisiejszych czasach celiakię bardzo często diagnozuje się u osób w wieku 30-50 lat. Ale wcale nie trzeba mieć celiakii, żeby chorować na gluten. U niektórych osób może występować alergia na gluten lub nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Obie te jednostki chorobowe wymagają stosowania diety eliminacyjnej.

Gdy boli nie tylko brzuch – na co zwrócić uwagę?

Celiakia, alergia i nadwrażliwość na gluten bardzo często dają niespecyficzne objawy nie związane nawet z układem pokarmowym. Mogą one dotyczyć układu krwionośnego, oddechowego, szkieletowego, a nawet nerwowego, przez co często bywają mylone z innymi przypadłościami. Ja sama nigdy bym nie pomyślała, że niewinne uczulenie na rękach, które z czasem przybierało na sile i przypominało poparzenie, a także bóle stawów i uporczywe bóle głowy mogą być objawem choroby związanej z nietolerancją glutenu. Spadki nastroju i przewlekłe zmęczenie tłumaczyłam przepracowaniem, a tymczasem mój organizm w ten właśnie sposób manifestował fakt, że nie toleruje glutenu. Dopiero później pojawiły się silne skurcze jelit i bóle brzucha.

Co jeszcze powinno wzbudzić naszą czujność?

Na pewno często powtarzające się wzdęcia, uczucie pełności w brzuchu, biegunki, a także zmiany usposobienia, zwłaszcza pojawiająca się depresja. Bóle kostne i stawowe, nawracające afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej to kolejne objawy mogące świadczyć o celiakii lub nadwrażliwości na gluten. Jeśli chodzi o alergię na gluten to zazwyczaj przejawia się ona wymiotami i biegunkami, wodnistym katarem, skurczem oskrzeli i zmianami skórnymi o typie atopowego zapalenia skóry.

Jak zdiagnozować przeciwnika?

Jeśli mamy podejrzenie celiakii, alergii lub nadwrażliwości na gluten, warto zgłosić się do lekarza w celu wykonania odpowiednich badań. O ile celiakii nie da się zdiagnozować inaczej niż poprzez gastroskopię i testy z krwi, o tyle alergię na gluten można stwierdzić poprzez dietę eliminacyjną z ponownym wprowadzeniem alergenu. Czyli na jakiś czas wykluczamy z diety gluten, a następnie znów go wprowadzamy.

Uwaga! Jeśli gastroskopia i testy genetyczne w kierunku celiakii nie potwierdzą choroby wówczas warto wykonać badania na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Skuteczną formą diagnostyczną są testy na alergię IgG zależną. Nadwrażliwość na gluten można też zdiagnozować za pomocą prób eliminacji i prowokacji. Jeśli po odstawieniu produktów zawierających gluten objawy ustąpią i wrócą po ponownym podaniu tych produktów wówczas można mieć podstawy do stwierdzenia problemu.

Podstępny gluten

Z własnego doświadczenia wiem, że dieta bezglutenowa to nie lada wyzwanie i potrzeba trochę czasu, aby nauczyć się z nią żyć, bo gluten to trudny przeciwnik. Myślisz gluten – mówisz pszenica, żyto, jęczmień. Ale gluten to nie tylko pieczywo pszenne, żytnie, razowe. To nie tylko pszenny makaron, płatki jęczmienne, mąka orkiszowa, paluszki, precle, sucharki. Gluten może znajdować się także w wielu innych produktach, nawet tych, które nie kojarzą się bezpośrednio ze zbożami. Mowa tu o wędlinach, pasztetach, konserwach rybnych, wyrobach garmażeryjnych, musztardzie, sosach, lodach, jogurtach owocowych i przyprawach. Białko to jest bowiem często używane jako dodatek do żywności w postaci środków aromatyzujących, środków słodzących lub zagęszczaczy. Robiąc więc zakupy każdy produkt należy dokładnie prześwietlić i przeanalizować jego skład pilnując, aby gluten nie przedostał się do naszego koszyka choćby pod jedną z podchwytliwych nazw, jak słód, skrobia lub białko hydrolizowane.

Bezpieczna żywność bezglutenowa

Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy oraz warzywa i owoce – zarówno świeże, jak i mrożone. Chcąc mieć 100% pewność, że kupujemy dobrą żywność, która jest bezpieczna i faktycznie nie wywoła przykrych dolegliwości, warto postawić na produkty certyfikowane z przekreślonym kłosem. Ich wybór jest dziś imponujący tak więc bez problemu można znaleźć odpowiednie zamienniki konwencjonalnych produktów spożywczych. Mamy nie tylko pieczywo bezglutenowe z przekreślonym kłosem, ale także makaron, mąki, proszki do pieczenia, musli, słodycze, itd.

Co wolno jeść na diecie bezglutenowej

Produkty zbożowe niezawierające glutenu: biały i brązowy ryż, kukurydza, proso, gryka, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana, kasza gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy i bułka tarta bezglutenowa.

Uwaga! Płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny więc zawsze sprawdzajmy ich skład. Podobnie mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem, dlatego zawsze bezpiecznym rozwiązaniem jest sięganie po żywność certyfikowaną i oznaczoną przekreślonym kłosem.

Mleko i produkty mleczne bez glutenu: świeże mleko w kartonie, mleko w proszku, naturalny kefir, maślanka, jogurt naturalny oraz nieprzetworzony biały i żółty ser.

Słodycze i desery bez glutenu: dżem, miód, cukier, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z mąk bezglutenowych, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej oraz wszystkie słodycze ze znakiem „przekreślonego kłosa”.

Przyprawy i dodatki do żywności bez glutenu: sól, pieprz, zioła bez ostrzeżeń o zawartości glutenu, ocet winny oraz ocet jabłkowy, soda spożywcza, guma guar, mączka chleba świętojańskiego, pektyna, syrop klonowy, a także syrop glukozowo-fruktozowy, dekstroza, maltodekstryny, skrobia modyfikowana – o ile nie jest wyraźnie napisane, że są produkowane z pszenicy. Proszek do pieczenia – tak, ale tylko ten z „przekreślonym kłosem”.

Napoje bezglutenowe: kawa naturalna, herbata, soki owocowe, woda mineralna, napary z ziół, czyste alkohole bez dodatków smakowych.

Owies w diecie bezglutenowej – jeść, czy nie jeść?

Różne są zdania na temat owsa w diecie bezglutenowej. Można jeść, czy raczej trzeba uważać? Z założenia owies nie zawiera glutenu, ale (!!!) może być zanieczyszczony innymi glutenowymi ziarnami już na polu. Zbiór owsa do tego samego worka i przemiał w tym samym młynie, w którym mielone są zboża glutenowe sprawia, że zwykły owies nie jest bezpieczny dla osób chorujących na celiakię lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Chcąc jeść płatki owsiane musimy więc wybierać tylko te z „przekreślonym kłosem”. To samo dotyczy mąki i kaszy owsianej.

Może Cię również zainteresować

Trend jesieni- OVERSIZE

walentynki jak i gdzie spedzic

Walentynki – jak i gdzie spędzić dzień zakochanych

Forum Świadomych Kobiet

Forum Świadomych Kobiet

Jak urządzić domowe biuro

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

praktyczna łazienka

Praktyczna łazienka

BEZSENNOŚĆ – jak z nią walczyć?

smog

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci

SLOW LIFE- ZACZNIJ ŻYĆ UWAŻNIE

Wigilijne menu

Wigilijne menu

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

pielęgnacja róż

Wiosenna pielęgnacja róż

EKOLOGICZNE PREZENTY POD CHOINKĘ

EKOLOGICZNE PREZENTY POD CHOINKĘ

fair trade 2

Bawełna fair trade – kupuj odpowiedzialnie

Regeneracja skóry po lecie. Pytamy eksperta, jakie zabiegi warto wykonać jesienią!

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

Trzy nawyki, które pomagają zachować szczupłą sylwetkę

Mama w formie. Trzy nawyki, które pomagają zachować szczupłą sylwetkę

Mieć ciastko i zjeść ciastko – jak nie przytyć w Święta?

Co jeść między treningami?

Dlaczego skóra jest sucha?

Twoja skóra nie lubi twardej wody

sposoby na stres

Stres – jak go pokonać?

Kiedy możemy pić kranówkę

zakazy

Czy aktualne zakazy i obostrzenia są zgodne z konstytucją?

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

Second hand – sposób na smart shopping

Dlaczego warto jeść śniadanie?

Dlaczego warto jeść śniadania?

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

jak przygotować się do świąt?

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

akcenty marki Apart

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

Superbabka rules

Superbabka rules

mój zdrowy dom

II edycja Forum Kobiet „Mój Zdrowy Dom” już za nami!

wybielanie zębów

Wybielanie zębów – nie rób tego w domu!

Na cenzurowanym- FAST FASHION

superpies

Czy mieszka z Tobą SUPERPIES?

Sposoby na nowoczesną łazienkę

ŚMIECI – I CO DALEJ?

Co na ścianę w kuchni?

wianek Bożonarodzeniowy

Wianek Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

Olejek arganowy

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Jak chronić Ziemię

Jak chronić Ziemię? Oto najbardziej szalone pomysły

Ślub - poradnik

Ślub – poradnik i check-lista

Piernikowy zawrót głowy

Piernikowy zawrót głowy

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Najczęściej powtarzane mity na temat uzdatniania wody

farby bezpieczne dla zdrowia

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

Wiosenna odnowa, czyli 10 lat mniej bez skalpela

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Viessmann oraz Portal Superbabka.pl Partnerami 4. Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Jak zjadać więcej błonnika, czyli 7 skutecznych sposobów na wprowadzenie go do diety

komosa zbożowa

Czym jest komosa ryżowa (quinoa)? Jeden z najzdrowszych produktów na świecie

trendalarm

Trend alarm – kolor szary

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

Ściana z cegły we wnętrzu

właściwości kawy

Kawa i jej zastosowanie cz.1

Sylwetka wakacyjna. Skuteczny plan treningowy

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

Jak pomóc dziecku w rozstaniu wakacyjnym?

Jak pomóc dziecku w rozstaniu z rodzicami podczas wakacji?

witamina c

Zadbaj o swoje zdrowie na zimę

Sesja świąteczna

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

zabezpieczenie okien przed smogiem

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

Jak zaprojektować gościnny dom

Jak zaprojektować gościnny dom

Pomidor - bogate źródło witamin

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

Program „EKOSYSTEM Twojego domu”

Program „EKOSYSTEM Twojego domu” zamów i otrzymaj PREZENT!

OZE – skuteczny sposób na walkę ze smogiem

sezon na truskawki

Jak wykorzystać sezon na truskawki?

Jak walczyć z opryszczką

CSR CZYLI BIZNES ODPOWIEDZIALNY SPOŁECZNIE

CSR CZYLI BIZNES ODPOWIEDZIALNY SPOŁECZNIE

dobry hummus

Jak zrobić dobry hummus

Kawa i jej zastosowanie cz.2

jak radzic sobie ze stresem

Zapanuj nad stresem

Styl Boho we wnętrzach

Styl Boho we wnętrzach

dbałość o skórę włosy

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

Ciepła woda w wersji eko

4 sprawdzone sposoby na jesienną chandrę

Pielęgnacja zero waste – szczotkowanie ciała

czyste powietrze

Szybciej, prościej, przez internet! Zmiany w programie Czyste Powietrze

Wpływ smogu na zdrowie naszych dzieci

wielkanocne ozdoby

Wielkanocne ozdoby

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

niedobór witaminy D

Wiosenne przesilenie? A może po prostu niedobór witaminy D?

Prezenty i ozdoby z kartonu czyli święta w duchu less waste

Dom jaśnie oświetlony

działanie glinki zielonej

Glinka, ratunek dla kobiecej cery

morsowanie superbabka.pl

Morsowanie. Morsem być – zalety lodowatych kąpieli.

Odpocznij

Odpocznij i ciesz się chwilą

Wegańskie Boże Narodzenie

7 objawów niedoboru witaminy D

Praktyczne meble ogrodowe

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

Ochrona know-how

Ochrona know-how kobiet biznesu

Ekologiczny styl życia – 7 kroków do celu

Światowy Dzień Serca

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

Zdrowe grillowanie

fotowoltaika Viessmann_MS_06358 - Vitovolt300_Vitocal200-S

Fotowoltaika. Znów podwyżka cen za prąd? Niech Ciebie już nie boli od tego głowa!

5 oznak twardej wody w kuchni

5 oznak twardej wody w kuchni

Brak wody= brak człowieka

Woda – źródło zdrowia. Cz.1

Pierwsze Forum Kobiet świadomych

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

03 oszczedzanie wody

6 sposobów na oszczędzanie wody

6 powodów, dla których warto ogrzewać dom pompą ciepła

rozwód 3

Rozwód, czy może przebiec bezboleśnie?

4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

twarda woda

Wpływ twardej wody na włosy

o zdrowych domach

Natasza Kotarska z architektem Przemysławem Rogulą o zdrowych domach

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

Woda – źródło zdrowia. Cz.2

smog

Jak smog wpływa na włosy?

Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

sok w kartonie

5 mitów na temat soków w kartonie

Designerskie kotły kondensacyjne – innowacyjne ogrzewanie domu

białko w diecie

Białko w diecie wegetariańskiej

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Zakładam swoją firmę 1

Zakładam swoją firmę. Na co uważać? Co powinnam zrobić?

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu

Jak przechowywać żywność?

Jak przechowywać żywność?

Zioła w kuchni

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody?

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody?

podróż samolotem przepisy

Jak spakować się na tygodniowe wakacje do bagażu podręcznego

Jak wybrać oczyszczacz powietrza do domu?

Zdrowe zakupy – jak nie dać się zwariować

Aktywność fizyczna na powietrzu a smog.

Aktywność fizyczna na powietrzu a smog

Zdrowa dieta, od czego zacząć

Przyjazny środowisku jak … mieszkaniec Skandynawii!

Lody mogą być zdrowe

Poleć Program „EKOSYSTEM Twojego domu”

Poleć Program „EKOSYSTEM Twojego domu” swojej przyjaciółce i otrzymaj PREZENT!