Dieta bezglutenowa – moda, czy konieczność?
Polecane Zdrowie, moda i uroda

Dieta bezglutenowa – moda, czy konieczność?

Chwilowa moda, fanaberia, a może jednak konieczność? Dieta bezglutenowa wciąż wzbudza skrajne emocje i bywa przedmiotem żartów. Mimo, że została owiana złą sławą i wypromowana jako kaprys celebrytów to jednak dla wielu osób jest jedynym rozwiązaniem, aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie.

Nie wiem kiedy dokładnie dieta bezglutenowa stała się przedmiotem żartów i od kiedy na osoby będące „glutenfree” zaczęto patrzeć jak na rozkapryszonych kosmitów. Wiem natomiast, że problem jest poważny i w wielu miejscach, a nierzadko też wśród naszych własnych znajomych panuje przekonanie, że pytanie o zawartość glutenu w potrawach i produktach spożywczych to nic innego, jak gwiazdorzenie. Sama nie raz słyszałam sugestie, że nic mi się nie stanie, jeśli zjem małą bułkę lub jedno ciacho. Niestety jest to błędne myślenie. Osoba chorująca na celiakię nie może spożywać nawet śladowych ilości glutenu i to nie tylko dlatego, że będzie źle się czuła, ale przede wszystkim dlatego, że odbije się to niekorzystnie na jej zdrowiu. To samo dotyczy osób uczulonych na gluten lub z nadwrażliwością na to białko.

Gluten = silny alergen

Prawda jest taka, że gluten (białko zapasowe zawarte w zbożach) ma właściwości silnie uczulające i jeśli jesteśmy uczuleni, nawet niewielkie jego ilości są toksyczne dla naszego organizmu i stanowią zagrożenie dla zdrowia. Przede wszystkim gluten u osób uczulonych i chorujących na celiakię prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego i wypustek błony śluzowej. To z kolei wiąże się z upośledzeniem wchłaniania pokarmu i składników odżywczych. Następstwem tego są poważne niedobory witamin i pierwiastków tak ważnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie u osób chorujących na celiakię lub nadwrażliwość na gluten najczęściej diagnozuje się anemie i inne niedobory będące efektem zespołu złego wchłaniania. Dieta bezglutenowa jest więc dla wielu osób koniecznością – nie fanaberią.

Celiakia i spółka

Celiakia to choroba autoagresywna o podłożu genetycznym, polegająca na trwałej nietolerancji glutenu. Od momentu wykrycia, trwa przez całe życie. W społeczeństwie panuje niesłuszne przekonanie, że celiakia to choroba wieku dziecięcego i jeśli nie ujawni się w okresie niemowlęcym to już nam nie grozi. Tymczasem prawda jest taka, że choroba może do nas zawitać w każdym wieku i na różnych etapach życia. Może pojawić się po poważnej operacji, silnej infekcji, w okresie wzmożonego stresu, a nawet u kobiety w ciąży. Co ciekawe, w dzisiejszych czasach celiakię bardzo często diagnozuje się u osób w wieku 30-50 lat. Ale wcale nie trzeba mieć celiakii, żeby chorować na gluten. U niektórych osób może występować alergia na gluten lub nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Obie te jednostki chorobowe wymagają stosowania diety eliminacyjnej.

Gdy boli nie tylko brzuch – na co zwrócić uwagę?

Celiakia, alergia i nadwrażliwość na gluten bardzo często dają niespecyficzne objawy nie związane nawet z układem pokarmowym. Mogą one dotyczyć układu krwionośnego, oddechowego, szkieletowego, a nawet nerwowego, przez co często bywają mylone z innymi przypadłościami. Ja sama nigdy bym nie pomyślała, że niewinne uczulenie na rękach, które z czasem przybierało na sile i przypominało poparzenie, a także bóle stawów i uporczywe bóle głowy mogą być objawem choroby związanej z nietolerancją glutenu. Spadki nastroju i przewlekłe zmęczenie tłumaczyłam przepracowaniem, a tymczasem mój organizm w ten właśnie sposób manifestował fakt, że nie toleruje glutenu. Dopiero później pojawiły się silne skurcze jelit i bóle brzucha.

Co jeszcze powinno wzbudzić naszą czujność?

Na pewno często powtarzające się wzdęcia, uczucie pełności w brzuchu, biegunki, a także zmiany usposobienia, zwłaszcza pojawiająca się depresja. Bóle kostne i stawowe, nawracające afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej to kolejne objawy mogące świadczyć o celiakii lub nadwrażliwości na gluten. Jeśli chodzi o alergię na gluten to zazwyczaj przejawia się ona wymiotami i biegunkami, wodnistym katarem, skurczem oskrzeli i zmianami skórnymi o typie atopowego zapalenia skóry.

Jak zdiagnozować przeciwnika?

Jeśli mamy podejrzenie celiakii, alergii lub nadwrażliwości na gluten, warto zgłosić się do lekarza w celu wykonania odpowiednich badań. O ile celiakii nie da się zdiagnozować inaczej niż poprzez gastroskopię i testy z krwi, o tyle alergię na gluten można stwierdzić poprzez dietę eliminacyjną z ponownym wprowadzeniem alergenu. Czyli na jakiś czas wykluczamy z diety gluten, a następnie znów go wprowadzamy.

Uwaga! Jeśli gastroskopia i testy genetyczne w kierunku celiakii nie potwierdzą choroby wówczas warto wykonać badania na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Skuteczną formą diagnostyczną są testy na alergię IgG zależną. Nadwrażliwość na gluten można też zdiagnozować za pomocą prób eliminacji i prowokacji. Jeśli po odstawieniu produktów zawierających gluten objawy ustąpią i wrócą po ponownym podaniu tych produktów wówczas można mieć podstawy do stwierdzenia problemu.

Podstępny gluten

Z własnego doświadczenia wiem, że dieta bezglutenowa to nie lada wyzwanie i potrzeba trochę czasu, aby nauczyć się z nią żyć, bo gluten to trudny przeciwnik. Myślisz gluten – mówisz pszenica, żyto, jęczmień. Ale gluten to nie tylko pieczywo pszenne, żytnie, razowe. To nie tylko pszenny makaron, płatki jęczmienne, mąka orkiszowa, paluszki, precle, sucharki. Gluten może znajdować się także w wielu innych produktach, nawet tych, które nie kojarzą się bezpośrednio ze zbożami. Mowa tu o wędlinach, pasztetach, konserwach rybnych, wyrobach garmażeryjnych, musztardzie, sosach, lodach, jogurtach owocowych i przyprawach. Białko to jest bowiem często używane jako dodatek do żywności w postaci środków aromatyzujących, środków słodzących lub zagęszczaczy. Robiąc więc zakupy każdy produkt należy dokładnie prześwietlić i przeanalizować jego skład pilnując, aby gluten nie przedostał się do naszego koszyka choćby pod jedną z podchwytliwych nazw, jak słód, skrobia lub białko hydrolizowane.

Bezpieczna żywność bezglutenowa

Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy oraz warzywa i owoce – zarówno świeże, jak i mrożone. Chcąc mieć 100% pewność, że kupujemy dobrą żywność, która jest bezpieczna i faktycznie nie wywoła przykrych dolegliwości, warto postawić na produkty certyfikowane z przekreślonym kłosem. Ich wybór jest dziś imponujący tak więc bez problemu można znaleźć odpowiednie zamienniki konwencjonalnych produktów spożywczych. Mamy nie tylko pieczywo bezglutenowe z przekreślonym kłosem, ale także makaron, mąki, proszki do pieczenia, musli, słodycze, itd.

Co wolno jeść na diecie bezglutenowej

Produkty zbożowe niezawierające glutenu: biały i brązowy ryż, kukurydza, proso, gryka, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana, kasza gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy i bułka tarta bezglutenowa.

Uwaga! Płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny więc zawsze sprawdzajmy ich skład. Podobnie mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem, dlatego zawsze bezpiecznym rozwiązaniem jest sięganie po żywność certyfikowaną i oznaczoną przekreślonym kłosem.

Mleko i produkty mleczne bez glutenu: świeże mleko w kartonie, mleko w proszku, naturalny kefir, maślanka, jogurt naturalny oraz nieprzetworzony biały i żółty ser.

Słodycze i desery bez glutenu: dżem, miód, cukier, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z mąk bezglutenowych, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej oraz wszystkie słodycze ze znakiem „przekreślonego kłosa”.

Przyprawy i dodatki do żywności bez glutenu: sól, pieprz, zioła bez ostrzeżeń o zawartości glutenu, ocet winny oraz ocet jabłkowy, soda spożywcza, guma guar, mączka chleba świętojańskiego, pektyna, syrop klonowy, a także syrop glukozowo-fruktozowy, dekstroza, maltodekstryny, skrobia modyfikowana – o ile nie jest wyraźnie napisane, że są produkowane z pszenicy. Proszek do pieczenia – tak, ale tylko ten z „przekreślonym kłosem”.

Napoje bezglutenowe: kawa naturalna, herbata, soki owocowe, woda mineralna, napary z ziół, czyste alkohole bez dodatków smakowych.

Owies w diecie bezglutenowej – jeść, czy nie jeść?

Różne są zdania na temat owsa w diecie bezglutenowej. Można jeść, czy raczej trzeba uważać? Z założenia owies nie zawiera glutenu, ale (!!!) może być zanieczyszczony innymi glutenowymi ziarnami już na polu. Zbiór owsa do tego samego worka i przemiał w tym samym młynie, w którym mielone są zboża glutenowe sprawia, że zwykły owies nie jest bezpieczny dla osób chorujących na celiakię lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Chcąc jeść płatki owsiane musimy więc wybierać tylko te z „przekreślonym kłosem”. To samo dotyczy mąki i kaszy owsianej.

Może Cię również zainteresować

SLOW LIFE- ZACZNIJ ŻYĆ UWAŻNIE

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

Wiosenna pielęgnacja róż

sposoby na stres

Stres – jak go pokonać?

4 sprawdzone sposoby na jesienną chandrę

Jak walczyć z opryszczką

EKOLOGICZNE PREZENTY POD CHOINKĘ

Lody mogą być zdrowe

Na cenzurowanym- FAST FASHION

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

Pielęgnacja zero waste – szczotkowanie ciała

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci

Regeneracja skóry po lecie. Pytamy eksperta, jakie zabiegi warto wykonać jesienią!

właściwości kawy

Kawa i jej zastosowanie cz.1

Glinka, ratunek dla kobiecej cery

Wielkanocne ozdoby

Wpływ smogu na zdrowie naszych dzieci

II edycja Forum Kobiet „Mój Zdrowy Dom” już za nami!

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

Dlaczego warto jeść śniadania?

Ślub – poradnik i check-lista

trendalarm

Trend alarm – kolor szary

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody

5 oznak twardej wody w kuchni

Jak przechowywać żywność?

Wiosenne przesilenie? A może po prostu niedobór witaminy D?

Mieć ciastko i zjeść ciastko – jak nie przytyć w Święta?

Ciepła woda w wersji eko

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

Trend jesieni- OVERSIZE

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

Forum Świadomych Kobiet

Wianek na stół Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych

komosa zbożowa

Czym jest komosa ryżowa (quinoa)? Jeden z najzdrowszych produktów na świecie

Jak spakować się na tygodniowe wakacje do bagażu podręcznego

7 objawów niedoboru witaminy D

Viessmann oraz Portal Superbabka.pl Partnerami 4. Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Superbabka rules

Czy mieszka z Tobą SUPERPIES?

Designerskie kotły kondensacyjne – innowacyjne ogrzewanie domu

Dom jaśnie oświetlony

Wybielanie zębów – nie rób tego w domu!

Jak wybrać oczyszczacz powietrza do domu?

Woda – źródło zdrowia. Cz.1

Jak pomóc dziecku w rozstaniu z rodzicami podczas wakacji?

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

Wiosenna odnowa, czyli 10 lat mniej bez skalpela

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

Zdrowe grillowanie

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Mama w formie. Trzy nawyki, które pomagają zachować szczupłą sylwetkę

Program „EKOSYSTEM Twojego domu” zamów i otrzymaj PREZENT!

Jak zaprojektować gościnny dom

Co jeść między treningami?

Styl Boho we wnętrzach

Wigilijne menu

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

Białko w diecie wegetariańskiej

Jak wykorzystać sezon na truskawki?

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

Jak urządzić domowe biuro

Najczęściej powtarzane mity na temat uzdatniania wody

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

Natasza Kotarska z architektem Przemysławem Rogulą o zdrowych domach

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

Woda – źródło zdrowia. Cz.2

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Praktyczna łazienka

6 powodów, dla których warto ogrzewać dom pompą ciepła

witamina c

Zadbaj o swoje zdrowie na zimę

Jak zrobić dobry hummus

Zdrowa dieta, od czego zacząć

Sposoby na nowoczesną łazienkę

Modne i praktyczne meble ogrodowe

Kiedy możemy pić kranówkę

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu

Zioła w kuchni

Jak smog wpływa na włosy?

CSR CZYLI BIZNES ODPOWIEDZIALNY SPOŁECZNIE

Zdrowe zakupy – jak nie dać się zwariować

Odpocznij i ciesz się chwilą

ŚMIECI – I CO DALEJ?

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

BEZSENNOŚĆ – jak z nią walczyć?

Piernikowy zawrót głowy

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Ekologiczny styl życia – 7 kroków do celu

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

Twoja skóra nie lubi twardej wody

Ściana z cegły we wnętrzu

Wpływ twardej wody na włosy

Sylwetka wakacyjna. Skuteczny plan treningowy

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

5 mitów na temat soków w kartonie

Second hand – sposób na smart shopping

Kawa i jej zastosowanie cz.2

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Jak zjadać więcej błonnika, czyli 7 skutecznych sposobów na wprowadzenie go do diety

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

Co na ścianę w kuchni?

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

OZE – skuteczny sposób na walkę ze smogiem