Zdrowa dieta, od czego zacząć
Kuchnia Polecane

Zdrowa dieta, od czego zacząć

Wszyscy wiemy jak ważna dla zdrowia, dobrego samopoczucia i urody jest dieta. Co jednak zrobić, gdy połowę dnia spędzamy w pracy, a druga połowę na pilących obowiązkach związanych z prowadzeniem domu czy wychowaniem dzieci? nie mam czasu na gotowanie skomplikowanych fit posiłków-powiesz. My też nie! Dlatego dzielimy się kilkoma ważnymi informacjami oraz przepisami na szybki i zdrowy lunch box do pracy. Nie daj się namawiać- zadbaj o siebie, swoje zdrowie i samopoczucie już teraz!

Stworzenie zbilansowanego i odżywczego posiłku może być nie lada wyzwaniem, szczególnie jeśli nie mamy możliwości zjeść go w domu. Musimy pamiętać ,że to ,co pakujemy do pracy stanowi bardzo ważny element naszego żywienia. Więc warto zapoznać się z kilkoma zasadami i skorzystać z prostych, szybkich i zdrowych przepisów od naszej dietetyk Darii Buczyńskiej- Nowackiej

PRAWIDŁOWO SKOMPONOWANY LUNCH:

  • dodaje energii

  • ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała

  • zwiększa efektywność pracy zawodowej

  • ułatwia koncentrację i kreatywność

  • utrzymuje stabilny poziom glukozy we krwi

  • uczy dobrych wzorców żywieniowych!

WAŻNE ZASADY!

POKARM JEST NASZYM PALIWEM

Każdy z nas, a zwłaszcza dzieci, powinny odżywiać się regularnie i spożywać w ciągu dnia posiłek przeciętnie co 3-4 godziny. Jest to podstawowy element zdrowego żywienia, warunkujący prawidłowy rozwój, dobre samopoczucie i dyspozycję do uczenia się i pracy.

POSIŁKI SZYKOWANE W DOMU UCZĄ POZYTYWNYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH, które owocują lepszymi wyniki zdrowotnymi.

Ponadto regularne i racjonalne żywienie jest ważnym elementem profilaktyki nadwagi i otyłości, sprzyja eliminowaniu kupowania niekorzystnych dla zdrowia słodyczy i innych przetworzonych produktów oraz podjadaniu między głównymi posiłkami.

RÓŻNORODNOŚĆ I BRAK MONOTONII TO KLUCZ DO SUKCESU

Drugie śniadanie powinniśmy traktować jako pełen posiłek, a nie jako przekąskę. Nadrzędnym celem zrównoważonego lunchboxa jest dostarczanie żywności z każdej z pięciu grup pokarmów.

ZBILANSOWANY LUNCHBOX POWINIEN ZAWIERAĆ:

1. białko – w postaci jajka na twardo, sera, wędlin, fasoli lub tuńczyka

2. warzywa – dużo marchewki i selera, papryki, ogórka

3. owoce: winogrona i jagody, brzoskwinie

4. węglowodany- chleb żytni, graham, makarony z pełnego ziarna, kasze

PROSTOTA SIĘ OPŁACA

Obecnie panuje duża moda na „zdrowe i wyszukane” lunche, ale nawet najzdrowszy lunch nie zapewni żadnej wartości odżywczej, jeśli zostanie wyrzucony do kosza! Więc szukajmy sprawdzonych i smacznych kombinacji, a eksperymenty zostawmy na dni wolne.

ORGANIZACJA I PLANOWANIE

Zrób zdrowe babeczki, chlebek bananowy lub pyszną frittatę wieczorem lub przed weekendem i zamróź je. W razie potrzeby będziesz miał zdrowy i smaczny posiłek pod ręką. Warto mieć zamrożoną 1 porcję pełnowartościowego białka na przykład w formie indyka, potrawki z soczewicy czy ryby.

https://bezpiecznaszkola.men.gov.pl/wp-content/uploads/2015/09/wspolne-drugie-sniadanie_all.pdf

http://szpinakrobibleee.pl/ii-sniadanie-do-szkoly/

Pamiętaj, że wielkość i kaloryczność lunchu należy dopasować do:

  • wieku i płci

  • apetytu

  • czasu spędzonego poza domem i stopnia aktywności

    OTO NASZE PROPOZYCJE NA ZDROWY I SZYBKI W PRZYGOTOWANIU LUNCHBOX DO PRACY

    LUNCH WYSOKOBIAŁKOWY: sałatka z jajkiem i szprotkami.

Składniki

    • 1 główka sałaty rzymskiej

    • 100 g szprotek

    • 2 jaja

    • 6 małych pomidorków koktajlowych

    • 4 rzodkiewki

    • 1 mała marchewka

    • garstka pestek słonecznika

Przygotowanie :

1. Gotujemy jaja na twardo

2. W międzyczasie kroimy wszystkie warzywa wedle preferencji

i układamy do pojemnika

3. Po ugotowaniu i ostygnięciu kroimy jajka i dodajemy do sałatki

4. Dokładamy szprotki

5. Posypujemy wszystko pestkami słonecznika i polewamy oliwą z oliwek

LUNCH DLA WEGAN: kasza gryczana z grillowanymi warzywami i tofu.

Składniki:

    • 100g kaszy gryczanej

    • 100 g tofu naturalnego

    • pół małej cukinii

    • 1 czerwona papryka

    • 1 mały słodki ziemniak

    • bazylia

Przygotowanie:

1. Gotujemy kaszę wedle zaleceń na opakowaniu.

2. Kroimy warzywa wedle uznania- słodkiego ziemniaka warto pokroić w małą kostkę.

3. Grillujemy wszystkie warzywa, a następnie grillujemy wcześniej zamarynowane tofu.

4. Mieszamy wszystkie składniki z kaszą gryczaną i posypujemy świeżą bazylią.

LUNCH DLA ALERGIKA: makaron z indykiem i warzywami.

Składniki :

    • 80 g makaronu bezglutenowego

    • 100 g piersi z indyka

    • 0,5 małej cukinii lub bakłażana

    • 1 mała marchew

    • 6 małych pomidorków koktajlowych

    • szczypiorek

    • oliwa z oliwek

    • świeża bazylia

+ 1 garść borówek

+1 opakowanie jogurtu kokosowego

+ 2 garstki Nasion słonecznika z pestkami dyni

Przygotowanie

1. Ugotuj makaron wedle zaleceń na opakowaniu.

2. W międzyczasie zgrilluj lub podduś na 1 łyżeczce masła klarowanego pierś z indyka z cukinią.

3. Wymieszaj wszystko z makaronem.

4. Dodaj pomidory i startą marchewkę.

5. Skrop wszystko oliwą z oliwek, dodaj szczypiorek i świeżą bazylię.

LUNCH DLA CAŁEJ RODZINY

  • 1 szklanka pełnoziarnistej kaszy kuskus

  • 1 marchew 

  • 1 mała papryka 

  • 1 ząbek czosnku 

  • 200g fasolki szparagowej

  • 4 łyżki hummusu: mała puszka ciecierzycy zmiksowana z łyżką sezamu, sokiem z 1/2 limonki, 2 łyżkami oliwy, ząbkiem czosnku, łyżką jogurtu greckiego, solą i pieprzem

  • mięta lub inne świeże zioło.

Przygotowanie: 

  1. Zalej kuskusu wrzątkiem i zostaw pod przykryciem; dopraw skórką z cytryny, solą i pieprzem. Pozostaw pod przykryciem 10 min.

  2. W międzyczasie zetrzyj marchew i paprykę na tarce i podduś na maśle czosnkiem; zalej wodą po 5 minutach; dopraw do smaku. 

  3. Kaszę kuskus wymieszaj z sosem. Dodaj fasolkę i hummus. 

Dla uzupełnienia warto dodać owoc i porcję orzechów aby zwiększyć zawartość dobrych tłuszczy i witamin 

Jeśli jesteśmy poza domem ok. 8 godzin, jeden posiłek w ciągu dnia nie wystarczy. Potrzebujesz jeszcze dodatkowej przekąski na czas pracy. W tej roli świetnie sprawdzają się np. świeże i suszone owoce z jogurtem.

To co? Dbamy o swoją dietę także w pracy?

Może Cię również zainteresować

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci

ŚMIECI – I CO DALEJ?

Jak urządzić domowe biuro

Twoja skóra nie lubi twardej wody

Czy mieszka z Tobą SUPERPIES?

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

Dlaczego warto jeść śniadania?

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Zdrowe grillowanie

Lody mogą być zdrowe

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

Zioła w kuchni

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

II edycja Forum Kobiet „Mój Zdrowy Dom” już za nami!

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

Forum Świadomych Kobiet

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

Styl Boho we wnętrzach

Białko w diecie wegetariańskiej

Ślub – poradnik i check-lista

Jak wybrać oczyszczacz powietrza do domu?

Modne i praktyczne meble ogrodowe

Wpływ twardej wody na włosy

Co jeść między treningami?

Jak spakować się na tygodniowe wakacje do bagażu podręcznego

Ściana z cegły we wnętrzu

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Viessmann oraz Portal Superbabka.pl Partnerami 4. Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Natasza Kotarska z architektem Przemysławem Rogulą o zdrowych domach

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

Dom jaśnie oświetlony

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

5 mitów na temat soków w kartonie

Sposoby na nowoczesną łazienkę

6 powodów, dla których warto ogrzewać dom pompą ciepła

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

Jak zrobić dobry hummus

Jak przechowywać żywność?

5 oznak twardej wody w kuchni

Ciepła woda w wersji eko

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

Second hand – sposób na smart shopping

Regeneracja skóry po lecie. Pytamy eksperta, jakie zabiegi warto wykonać jesienią!

Sylwetka wakacyjna. Skuteczny plan treningowy

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

Co na ścianę w kuchni?

Wiosenna pielęgnacja róż

Superbabka rules

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

Piernikowy zawrót głowy

Praktyczna łazienka

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Wpływ smogu na zdrowie naszych dzieci

Jak zaprojektować gościnny dom

Wianek na stół Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

Wigilijne menu

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

Jak smog wpływa na włosy?

Odpocznij i ciesz się chwilą

Jak pomóc dziecku w rozstaniu z rodzicami podczas wakacji?

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

Trend jesieni- OVERSIZE

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych

Zdrowe zakupy – jak nie dać się zwariować

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

SLOW LIFE- ZACZNIJ ŻYĆ UWAŻNIE

Mieć ciastko i zjeść ciastko – jak nie przytyć w Święta?

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu

Najczęściej powtarzane mity na temat uzdatniania wody

Jak wykorzystać sezon na truskawki?

Program „EKOSYSTEM Twojego domu” zamów i otrzymaj PREZENT!

Wielkanocne ozdoby

OZE – skuteczny sposób na walkę ze smogiem