Zdrowa dieta, od czego zacząć
Kuchnia Polecane

Zdrowa dieta, od czego zacząć

Wszyscy wiemy jak ważna dla zdrowia, dobrego samopoczucia i urody jest dieta. Co jednak zrobić, gdy połowę dnia spędzamy w pracy, a druga połowę na pilących obowiązkach związanych z prowadzeniem domu czy wychowaniem dzieci? nie mam czasu na gotowanie skomplikowanych fit posiłków-powiesz. My też nie! Dlatego dzielimy się kilkoma ważnymi informacjami oraz przepisami na szybki i zdrowy lunch box do pracy. Nie daj się namawiać- zadbaj o siebie, swoje zdrowie i samopoczucie już teraz!

Stworzenie zbilansowanego i odżywczego posiłku może być nie lada wyzwaniem, szczególnie jeśli nie mamy możliwości zjeść go w domu. Musimy pamiętać ,że to ,co pakujemy do pracy stanowi bardzo ważny element naszego żywienia. Więc warto zapoznać się z kilkoma zasadami i skorzystać z prostych, szybkich i zdrowych przepisów od naszej dietetyk Darii Buczyńskiej- Nowackiej

PRAWIDŁOWO SKOMPONOWANY LUNCH:

  • dodaje energii

  • ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała

  • zwiększa efektywność pracy zawodowej

  • ułatwia koncentrację i kreatywność

  • utrzymuje stabilny poziom glukozy we krwi

  • uczy dobrych wzorców żywieniowych!

WAŻNE ZASADY!

POKARM JEST NASZYM PALIWEM

Każdy z nas, a zwłaszcza dzieci, powinny odżywiać się regularnie i spożywać w ciągu dnia posiłek przeciętnie co 3-4 godziny. Jest to podstawowy element zdrowego żywienia, warunkujący prawidłowy rozwój, dobre samopoczucie i dyspozycję do uczenia się i pracy.

POSIŁKI SZYKOWANE W DOMU UCZĄ POZYTYWNYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH, które owocują lepszymi wyniki zdrowotnymi.

Ponadto regularne i racjonalne żywienie jest ważnym elementem profilaktyki nadwagi i otyłości, sprzyja eliminowaniu kupowania niekorzystnych dla zdrowia słodyczy i innych przetworzonych produktów oraz podjadaniu między głównymi posiłkami.

RÓŻNORODNOŚĆ I BRAK MONOTONII TO KLUCZ DO SUKCESU

Drugie śniadanie powinniśmy traktować jako pełen posiłek, a nie jako przekąskę. Nadrzędnym celem zrównoważonego lunchboxa jest dostarczanie żywności z każdej z pięciu grup pokarmów.

ZBILANSOWANY LUNCHBOX POWINIEN ZAWIERAĆ:

1. białko – w postaci jajka na twardo, sera, wędlin, fasoli lub tuńczyka

2. warzywa – dużo marchewki i selera, papryki, ogórka

3. owoce: winogrona i jagody, brzoskwinie

4. węglowodany- chleb żytni, graham, makarony z pełnego ziarna, kasze

PROSTOTA SIĘ OPŁACA

Obecnie panuje duża moda na „zdrowe i wyszukane” lunche, ale nawet najzdrowszy lunch nie zapewni żadnej wartości odżywczej, jeśli zostanie wyrzucony do kosza! Więc szukajmy sprawdzonych i smacznych kombinacji, a eksperymenty zostawmy na dni wolne.

ORGANIZACJA I PLANOWANIE

Zrób zdrowe babeczki, chlebek bananowy lub pyszną frittatę wieczorem lub przed weekendem i zamróź je. W razie potrzeby będziesz miał zdrowy i smaczny posiłek pod ręką. Warto mieć zamrożoną 1 porcję pełnowartościowego białka na przykład w formie indyka, potrawki z soczewicy czy ryby.

https://bezpiecznaszkola.men.gov.pl/wp-content/uploads/2015/09/wspolne-drugie-sniadanie_all.pdf

http://szpinakrobibleee.pl/ii-sniadanie-do-szkoly/

Pamiętaj, że wielkość i kaloryczność lunchu należy dopasować do:

  • wieku i płci

  • apetytu

  • czasu spędzonego poza domem i stopnia aktywności

    OTO NASZE PROPOZYCJE NA ZDROWY I SZYBKI W PRZYGOTOWANIU LUNCHBOX DO PRACY

    LUNCH WYSOKOBIAŁKOWY: sałatka z jajkiem i szprotkami.

Składniki

    • 1 główka sałaty rzymskiej

    • 100 g szprotek

    • 2 jaja

    • 6 małych pomidorków koktajlowych

    • 4 rzodkiewki

    • 1 mała marchewka

    • garstka pestek słonecznika

Przygotowanie :

1. Gotujemy jaja na twardo

2. W międzyczasie kroimy wszystkie warzywa wedle preferencji

i układamy do pojemnika

3. Po ugotowaniu i ostygnięciu kroimy jajka i dodajemy do sałatki

4. Dokładamy szprotki

5. Posypujemy wszystko pestkami słonecznika i polewamy oliwą z oliwek

LUNCH DLA WEGAN: kasza gryczana z grillowanymi warzywami i tofu.

Składniki:

    • 100g kaszy gryczanej

    • 100 g tofu naturalnego

    • pół małej cukinii

    • 1 czerwona papryka

    • 1 mały słodki ziemniak

    • bazylia

Przygotowanie:

1. Gotujemy kaszę wedle zaleceń na opakowaniu.

2. Kroimy warzywa wedle uznania- słodkiego ziemniaka warto pokroić w małą kostkę.

3. Grillujemy wszystkie warzywa, a następnie grillujemy wcześniej zamarynowane tofu.

4. Mieszamy wszystkie składniki z kaszą gryczaną i posypujemy świeżą bazylią.

LUNCH DLA ALERGIKA: makaron z indykiem i warzywami.

Składniki :

    • 80 g makaronu bezglutenowego

    • 100 g piersi z indyka

    • 0,5 małej cukinii lub bakłażana

    • 1 mała marchew

    • 6 małych pomidorków koktajlowych

    • szczypiorek

    • oliwa z oliwek

    • świeża bazylia

+ 1 garść borówek

+1 opakowanie jogurtu kokosowego

+ 2 garstki Nasion słonecznika z pestkami dyni

Przygotowanie

1. Ugotuj makaron wedle zaleceń na opakowaniu.

2. W międzyczasie zgrilluj lub podduś na 1 łyżeczce masła klarowanego pierś z indyka z cukinią.

3. Wymieszaj wszystko z makaronem.

4. Dodaj pomidory i startą marchewkę.

5. Skrop wszystko oliwą z oliwek, dodaj szczypiorek i świeżą bazylię.

LUNCH DLA CAŁEJ RODZINY

  • 1 szklanka pełnoziarnistej kaszy kuskus

  • 1 marchew 

  • 1 mała papryka 

  • 1 ząbek czosnku 

  • 200g fasolki szparagowej

  • 4 łyżki hummusu: mała puszka ciecierzycy zmiksowana z łyżką sezamu, sokiem z 1/2 limonki, 2 łyżkami oliwy, ząbkiem czosnku, łyżką jogurtu greckiego, solą i pieprzem

  • mięta lub inne świeże zioło.

Przygotowanie: 

  1. Zalej kuskusu wrzątkiem i zostaw pod przykryciem; dopraw skórką z cytryny, solą i pieprzem. Pozostaw pod przykryciem 10 min.

  2. W międzyczasie zetrzyj marchew i paprykę na tarce i podduś na maśle czosnkiem; zalej wodą po 5 minutach; dopraw do smaku. 

  3. Kaszę kuskus wymieszaj z sosem. Dodaj fasolkę i hummus. 

Dla uzupełnienia warto dodać owoc i porcję orzechów aby zwiększyć zawartość dobrych tłuszczy i witamin 

Jeśli jesteśmy poza domem ok. 8 godzin, jeden posiłek w ciągu dnia nie wystarczy. Potrzebujesz jeszcze dodatkowej przekąski na czas pracy. W tej roli świetnie sprawdzają się np. świeże i suszone owoce z jogurtem.

To co? Dbamy o swoją dietę także w pracy?

Może Cię również zainteresować

Piernikowy zawrót głowy

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

trendalarm

Trend alarm – kolor szary

Jak zrobić dobry hummus

Program „EKOSYSTEM Twojego domu” zamów i otrzymaj PREZENT!

Styl Boho we wnętrzach

EKOLOGICZNE PREZENTY POD CHOINKĘ

Lody mogą być zdrowe

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

Pielęgnacja zero waste – szczotkowanie ciała

Wpływ twardej wody na włosy

Jak wybrać oczyszczacz powietrza do domu?

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody

Jak zaprojektować gościnny dom

Sylwetka wakacyjna. Skuteczny plan treningowy

Kiedy możemy pić kranówkę

Dom jaśnie oświetlony

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Mieć ciastko i zjeść ciastko – jak nie przytyć w Święta?

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

Twoja skóra nie lubi twardej wody

Modne i praktyczne meble ogrodowe

Natasza Kotarska z architektem Przemysławem Rogulą o zdrowych domach

Jak pomóc dziecku w rozstaniu z rodzicami podczas wakacji?

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

Forum Świadomych Kobiet

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

CSR CZYLI BIZNES ODPOWIEDZIALNY SPOŁECZNIE

Trend jesieni- OVERSIZE

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

SLOW LIFE- ZACZNIJ ŻYĆ UWAŻNIE

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

Wpływ smogu na zdrowie naszych dzieci

II edycja Forum Kobiet „Mój Zdrowy Dom” już za nami!

Second hand – sposób na smart shopping

Co na ścianę w kuchni?

ŚMIECI – I CO DALEJ?

Jak urządzić domowe biuro

Jak wykorzystać sezon na truskawki?

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

5 oznak twardej wody w kuchni

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

Regeneracja skóry po lecie. Pytamy eksperta, jakie zabiegi warto wykonać jesienią!

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu

OZE – skuteczny sposób na walkę ze smogiem

Wielkanocne ozdoby

Ciepła woda w wersji eko

Dlaczego warto jeść śniadania?

Ślub – poradnik i check-lista

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

6 powodów, dla których warto ogrzewać dom pompą ciepła

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych

Najczęściej powtarzane mity na temat uzdatniania wody

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

Białko w diecie wegetariańskiej

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

Jak spakować się na tygodniowe wakacje do bagażu podręcznego

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

Wianek na stół Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

Praktyczna łazienka

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

Na cenzurowanym- FAST FASHION

Jak smog wpływa na włosy?

Wigilijne menu

Zdrowe grillowanie

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

Odpocznij i ciesz się chwilą

Czy mieszka z Tobą SUPERPIES?

Dieta bezglutenowa – moda, czy konieczność?

Jak przechowywać żywność?

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

Zdrowe zakupy – jak nie dać się zwariować

5 mitów na temat soków w kartonie

4 sprawdzone sposoby na jesienną chandrę

Co jeść między treningami?

Ściana z cegły we wnętrzu

Viessmann oraz Portal Superbabka.pl Partnerami 4. Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

Designerskie kotły kondensacyjne – innowacyjne ogrzewanie domu

Superbabka rules

Wiosenna pielęgnacja róż

Sposoby na nowoczesną łazienkę

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

Zioła w kuchni