Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo
Polecane Super babka radzi

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

Chyba każdy był przynajmniej raz w życiu na grzybach. Dla wielu Polaków grzybobranie to ulubione hobby. Dla niektórych sposób na zarabianie pieniędzy. Nasze zamiłowanie do grzybów to ewenement na skalę światową. Do tego w Polsce nie ma praktycznie, poza zdroworozsądkowymi, żadnych ograniczeń co do ilości grzybów, które można wynieść z lasu. Ani opłat za wstęp do lasu, jak w niektórych krajach.

Dla mnie grzyby i szeroko pojęty kontakt z Matką Naturą to największa pasja! Zarazili mnie nią w dzieciństwie rodzice. Przez kilka lat mieszkaliśmy w ośrodku wypoczynkowym w województwie lubuskim, dosłownie w środku lasu. Tam nauczyłam się rozróżniać najbardziej popularne gatunki grzybów. Tam też złapałam bakcyla, który nie opuścił mnie nawet, jak w późniejszych latach zapuściłam korzenie we Wrocławiu.

Kiedy trwa sezon na grzyby?

Wszystko zależy od roku, grzyby bowiem kochają deszcz i ciepło. Ten sezon przykładowo był w sporej części kraju bardzo słaby. Poprzedni – z kolei – fenomenalny!

Przeciętnie szczyt sezonu grzybowego przypada na wrzesień i w październik.

Wytrawni grzybiarze zbierają grzyby przez cały rok. Zimą: boczniaki, uszaki bzowe (polski odpowiednik grzybów mun), czy płomiennicę zimową. Wiosną pojawiają się bardzo cenione przez smakoszy smardze. W maju, przy dobrych wiatrach, można już znaleźć grzyby z „głównego nurtu”, takie jak: koźlarze, pieprzniki jadalne (znane bardziej jako kurki) czy uwielbiane przez większość grzybiarzy borowiki szlachetne (prawdziwki).

borowik szlachetny fot.pieprznik.pl

Gdzie zbierać grzyby?

Ogólnie rzecz ujmując grzyby rosną przede wszystkim w lasach, iglastych, liściastych i mieszanych. Ale nie tylko tam. Można je spotkać na łąkach, a nawet w mieście!

Z czasem, gdy chodzimy po różnych lasach, uczymy się obserwować otoczenie, zauważamy, które grzyby „lubią się” z którymi drzewami i w jakich warunkach lubią występować. W ten sposób znajdujemy „swoje miejscówki”. Grzybiarze najczęściej nie lubią zdradzać innym swoich sprawdzonych miejsc, to dla nich ściśle strzeżona tajemnica wagi państwowej:)

borowik ceglastopory fot. pieprznik.pl

Do czego zbierać grzyby?

Do przewiewnych pojemników, najlepiej koszyków wiklinowych. Reklamówki są niewskazane, bo grzyby mogą się w nich łatwo zepsuć i pognieść.

Jak przechowywać grzyby?

Jeśli nie jemy w ten dzień, w którym nazbieraliśmy, można je przechowywać ze 2 dni w lodówce, najlepiej już oczyszczone i po wyrzuceniu egzemplarzy robaczywych. Grzyby można też zamrozić, ususzyć lub zamarynować. Według mnie najpyszniejsze są te przyrządzone w dniu zebrania lub nazajutrz. Przepadam też za marynowanymi. Wiele osób zachwala szczególny aromat grzybów suszonych.

grzybowy kosz fot. pieprznik.pl

Czy grzyby są zdrowe?

Krąży niesprawiedliwy mit, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Wręcz przeciwnie – grzyby to cenne źródło witamin, minerałów i mikroskładników. Są niezwykle bogate w białko. Stanowią składnik preparatów medycyny naturalnej. Niektóre działają antydepresyjnie.

Są więc nie tylko przepyszne, ale i zdrowe. Nie mówiąc o tym, jak zdrowo jest pochodzić po lesie. Dla mnie sto razy lepsze niż fitness:)

czubajki kanie fot. pieprznik.pl

Przepisy

1. Tagliatelle z borowikami (prawdziwkami)

Składniki (na 2 osoby):

  • Około 5-6 świeżych borowików szlachetnych
  • 2 cebule szalotki
  • Łyżka masła klarowanego
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • Sól, pieprz, natka pietruszki
  • Pół opakowania makaronu tagliatelle (grube wstążki)

Przygotowanie:

  • Szalotkę podsmażyć na maśle klarowanym.
  • Dorzucić pokrojone w paski borowiki, smażyć kilkanaście minut, pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem.
  • Dolać śmietanę rozrobioną z gorącą wodą (około pół szklanki płynu, z przewagą śmietany), wymieszać, podusić jeszcze kilka minut.
  • W międzyczasie ugotować makaron.
  • Ugotowany makaron polać sosem i posypać natką pietruszki.

Smacznego:)

fot.pieprznik.pl

2. Grzyby marynowane

Do marynowania nadaje się wiele gatunków grzybów, ja polecam borowiki szlachetne i podgrzybki brunatne (małe i średnie, ładne egzemplarze).

Składniki

  • Grzyby (mniej więcej zawartość małego koszyka)
  • 0,75l octu 10%
  • 0,75l wody
  • Sól
  • Około 1 szklanka dobrej jakości oliwy z oliwek
  • Przyprawy, jakie kto lubi, przykładowo: liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, świeże zioła takie, jak: tymianek czy rozmaryn

Przygotowanie:

  • Grzyby oczyścić, większe pokroić na duże kawałki, umyć.
  • Grzyby wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody z octem w proporcji 1:1 (jeśli marynujemy różne gatunki, każdy gatunek gotujemy osobno).
  • Gotować 10 minut.
  • Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
  • Włożyć do wcześniej wyparzonych słoików, prawie do pełna, razem z przyprawami.
  • Uzupełnić do pełna oliwą.
  • Zakręcić szczelnie, nie trzeba pasteryzować.

Można jeść już po kilku dniach, jak „się przegryzą”. Pycha:)

fot.pieprznik.pl

***

fot. Wojciech Kasperczyk

O Autorce.

Marianna Kasperczyk, blogerka, makrofotografka. Bloga pieprznik.pl prowadzi od 2016 roku. Mieszka we Wrocławiu. Najbardziej kocha lasy lubuskie.

Może Cię również zainteresować

Ciepła woda w wersji eko

EKOLOGICZNE PREZENTY POD CHOINKĘ

Sposoby na nowoczesną łazienkę

Viessmann oraz Portal Superbabka.pl Partnerami 4. Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Jak zaprojektować gościnny dom

Superbabka rules

Najczęściej powtarzane mity na temat uzdatniania wody

Lody mogą być zdrowe

Jak przechowywać żywność?

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

Modne i praktyczne meble ogrodowe

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

Natasza Kotarska z architektem Przemysławem Rogulą o zdrowych domach

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

Jak wybrać oczyszczacz powietrza do domu?

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

Praktyczna łazienka

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

Ściana z cegły we wnętrzu

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

Białko w diecie wegetariańskiej

Styl Boho we wnętrzach

OZE – skuteczny sposób na walkę ze smogiem

Jak udrożnić odpływ zlewozmywaka?

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Wpływ twardej wody na włosy

Piernikowy zawrót głowy

Formalności po uzyskaniu pozwolenia na budowę

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

Dom jaśnie oświetlony

Czym jest profil zaufany?

znaki zodiaku

Znaki Zodiaku – jaka jesteś?

6 powodów, dla których warto ogrzewać dom pompą ciepła

Jak spakować się na tygodniowe wakacje do bagażu podręcznego

5 mitów na temat soków w kartonie

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci

Jak wykorzystać sezon na truskawki?

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

Ślub – poradnik i check-lista

Poradnik wakacyjny – na co zwrócić uwagę wybierając sie na urlop?

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych

Jak prać ekonomicznie i mądrze

Sprzedaż domu – wymagane dokumenty

Poradnik wakacyjny podróżującego samolotem

Na cenzurowanym- FAST FASHION

Regeneracja skóry po lecie. Pytamy eksperta, jakie zabiegi warto wykonać jesienią!

Projekt domu na zamówienie

Zdrowe grillowanie

Wianek na stół Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

Wielkanocne ozdoby

Jak urządzić domowe biuro

Wiosenna pielęgnacja róż

4 sprawdzone sposoby na jesienną chandrę

Jak pomóc dziecku w rozstaniu z rodzicami podczas wakacji?

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Jak smog wpływa na włosy?

Kiedy możemy pić kranówkę

trendalarm

Trend alarm – kolor szary

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

Zdrowa dieta, od czego zacząć

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

Jak pielęgnować świeżo wylany beton w upalne dni?

Jak założyć profil zaufany?

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

Zdrowe zakupy – jak nie dać się zwariować

Co na ścianę w kuchni?

Przyszła mamo, nie bój się dentysty!

Second hand – sposób na smart shopping

CSR CZYLI BIZNES ODPOWIEDZIALNY SPOŁECZNIE

5 oznak twardej wody w kuchni

Mieć ciastko i zjeść ciastko – jak nie przytyć w Święta?

Forum Świadomych Kobiet

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu

Jaki samochód dla kobiety – duży czy mały? Cz. 2

ŚMIECI – I CO DALEJ?

Jaki samochód dla kobiety – duży czy mały? Cz. 1

Jak kupować materiały budowlane na dom?

Designerskie kotły kondensacyjne – innowacyjne ogrzewanie domu

Dlaczego warto jeść śniadania?

Trend jesieni- OVERSIZE

Program „EKOSYSTEM Twojego domu” zamów i otrzymaj PREZENT!

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

SLOW LIFE- ZACZNIJ ŻYĆ UWAŻNIE

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Twoja skóra nie lubi twardej wody

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Zdrowe mleko w dobrym opakowaniu – bezpieczne dla całej rodziny

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

Jak wybrać szkołę jazdy

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

Pielęgnacja zero waste – szczotkowanie ciała

Odpocznij i ciesz się chwilą

Czy mieszka z Tobą SUPERPIES?

II edycja Forum Kobiet „Mój Zdrowy Dom” już za nami!

Dokąd na wakacje jesienią. Pięć propozycji dla odważnych dziewczyn

Dieta bezglutenowa – moda, czy konieczność?

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody

Kupno samochodu sprowadzonego z Niemiec – zwróćcie uwagę na tablice

Wpływ smogu na zdrowie naszych dzieci

Co jeść między treningami?

Sylwetka wakacyjna. Skuteczny plan treningowy

Wigilijne menu

Jak naprawić złamaną klamkę?