Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo
Polecane Super babka radzi

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

Chyba każdy był przynajmniej raz w życiu na grzybach. Dla wielu Polaków grzybobranie to ulubione hobby. Dla niektórych sposób na zarabianie pieniędzy. Nasze zamiłowanie do grzybów to ewenement na skalę światową. Do tego w Polsce nie ma praktycznie, poza zdroworozsądkowymi, żadnych ograniczeń co do ilości grzybów, które można wynieść z lasu. Ani opłat za wstęp do lasu, jak w niektórych krajach.

Dla mnie grzyby i szeroko pojęty kontakt z Matką Naturą to największa pasja! Zarazili mnie nią w dzieciństwie rodzice. Przez kilka lat mieszkaliśmy w ośrodku wypoczynkowym w województwie lubuskim, dosłownie w środku lasu. Tam nauczyłam się rozróżniać najbardziej popularne gatunki grzybów. Tam też złapałam bakcyla, który nie opuścił mnie nawet, jak w późniejszych latach zapuściłam korzenie we Wrocławiu.

Kiedy trwa sezon na grzyby?

Wszystko zależy od roku, grzyby bowiem kochają deszcz i ciepło. Ten sezon przykładowo był w sporej części kraju bardzo słaby. Poprzedni – z kolei – fenomenalny!

Przeciętnie szczyt sezonu grzybowego przypada na wrzesień i w październik.

Wytrawni grzybiarze zbierają grzyby przez cały rok. Zimą: boczniaki, uszaki bzowe (polski odpowiednik grzybów mun), czy płomiennicę zimową. Wiosną pojawiają się bardzo cenione przez smakoszy smardze. W maju, przy dobrych wiatrach, można już znaleźć grzyby z „głównego nurtu”, takie jak: koźlarze, pieprzniki jadalne (znane bardziej jako kurki) czy uwielbiane przez większość grzybiarzy borowiki szlachetne (prawdziwki).

borowik szlachetny fot.pieprznik.pl

Gdzie zbierać grzyby?

Ogólnie rzecz ujmując grzyby rosną przede wszystkim w lasach, iglastych, liściastych i mieszanych. Ale nie tylko tam. Można je spotkać na łąkach, a nawet w mieście!

Z czasem, gdy chodzimy po różnych lasach, uczymy się obserwować otoczenie, zauważamy, które grzyby „lubią się” z którymi drzewami i w jakich warunkach lubią występować. W ten sposób znajdujemy „swoje miejscówki”. Grzybiarze najczęściej nie lubią zdradzać innym swoich sprawdzonych miejsc, to dla nich ściśle strzeżona tajemnica wagi państwowej:)

borowik ceglastopory fot. pieprznik.pl

Do czego zbierać grzyby?

Do przewiewnych pojemników, najlepiej koszyków wiklinowych. Reklamówki są niewskazane, bo grzyby mogą się w nich łatwo zepsuć i pognieść.

Jak przechowywać grzyby?

Jeśli nie jemy w ten dzień, w którym nazbieraliśmy, można je przechowywać ze 2 dni w lodówce, najlepiej już oczyszczone i po wyrzuceniu egzemplarzy robaczywych. Grzyby można też zamrozić, ususzyć lub zamarynować. Według mnie najpyszniejsze są te przyrządzone w dniu zebrania lub nazajutrz. Przepadam też za marynowanymi. Wiele osób zachwala szczególny aromat grzybów suszonych.

grzybowy kosz fot. pieprznik.pl

Czy grzyby są zdrowe?

Krąży niesprawiedliwy mit, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Wręcz przeciwnie – grzyby to cenne źródło witamin, minerałów i mikroskładników. Są niezwykle bogate w białko. Stanowią składnik preparatów medycyny naturalnej. Niektóre działają antydepresyjnie.

Są więc nie tylko przepyszne, ale i zdrowe. Nie mówiąc o tym, jak zdrowo jest pochodzić po lesie. Dla mnie sto razy lepsze niż fitness:)

czubajki kanie fot. pieprznik.pl

Przepisy

1. Tagliatelle z borowikami (prawdziwkami)

Składniki (na 2 osoby):

  • Około 5-6 świeżych borowików szlachetnych
  • 2 cebule szalotki
  • Łyżka masła klarowanego
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • Sól, pieprz, natka pietruszki
  • Pół opakowania makaronu tagliatelle (grube wstążki)

Przygotowanie:

  • Szalotkę podsmażyć na maśle klarowanym.
  • Dorzucić pokrojone w paski borowiki, smażyć kilkanaście minut, pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem.
  • Dolać śmietanę rozrobioną z gorącą wodą (około pół szklanki płynu, z przewagą śmietany), wymieszać, podusić jeszcze kilka minut.
  • W międzyczasie ugotować makaron.
  • Ugotowany makaron polać sosem i posypać natką pietruszki.

Smacznego:)

fot.pieprznik.pl

2. Grzyby marynowane

Do marynowania nadaje się wiele gatunków grzybów, ja polecam borowiki szlachetne i podgrzybki brunatne (małe i średnie, ładne egzemplarze).

Składniki

  • Grzyby (mniej więcej zawartość małego koszyka)
  • 0,75l octu 10%
  • 0,75l wody
  • Sól
  • Około 1 szklanka dobrej jakości oliwy z oliwek
  • Przyprawy, jakie kto lubi, przykładowo: liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, świeże zioła takie, jak: tymianek czy rozmaryn

Przygotowanie:

  • Grzyby oczyścić, większe pokroić na duże kawałki, umyć.
  • Grzyby wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody z octem w proporcji 1:1 (jeśli marynujemy różne gatunki, każdy gatunek gotujemy osobno).
  • Gotować 10 minut.
  • Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
  • Włożyć do wcześniej wyparzonych słoików, prawie do pełna, razem z przyprawami.
  • Uzupełnić do pełna oliwą.
  • Zakręcić szczelnie, nie trzeba pasteryzować.

Można jeść już po kilku dniach, jak „się przegryzą”. Pycha:)

fot.pieprznik.pl

***

fot. Wojciech Kasperczyk

O Autorce.

Marianna Kasperczyk, blogerka, makrofotografka. Bloga pieprznik.pl prowadzi od 2016 roku. Mieszka we Wrocławiu. Najbardziej kocha lasy lubuskie.

Może Cię również zainteresować

Program „EKOSYSTEM Twojego domu” zamów i otrzymaj PREZENT!

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

Jak założyć profil zaufany?

OZE – skuteczny sposób na walkę ze smogiem

Jak smog wpływa na włosy?

Najczęściej powtarzane mity na temat uzdatniania wody

Wianek na stół Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

Zdrowe zakupy – jak nie dać się zwariować

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

Jak spakować się na tygodniowe wakacje do bagażu podręcznego

Forum Świadomych Kobiet

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Modne i praktyczne meble ogrodowe

II edycja Forum Kobiet „Mój Zdrowy Dom” już za nami!

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

6 powodów, dla których warto ogrzewać dom pompą ciepła

Dlaczego ciało nie znosi twardej wody

Jak urządzić domowe biuro

Wiosenna pielęgnacja róż

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

Second hand – sposób na smart shopping

Twoja skóra nie lubi twardej wody

Czym jest profil zaufany?

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

Co na ścianę w kuchni?

Długi weekend czas strat! Poznaj 4 sposoby na aktywne spędzenie majówki

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

Jaki samochód dla kobiety – duży czy mały? Cz. 2

Mieć ciastko i zjeść ciastko – jak nie przytyć w Święta?

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci

Lody mogą być zdrowe

5 mitów na temat soków w kartonie

Poradnik wakacyjny – na co zwrócić uwagę wybierając sie na urlop?

Trend jesieni- OVERSIZE

Odpocznij i ciesz się chwilą

5 oznak twardej wody w kuchni

Regeneracja skóry po lecie. Pytamy eksperta, jakie zabiegi warto wykonać jesienią!

Sposoby na nowoczesną łazienkę

Kupno samochodu sprowadzonego z Niemiec – zwróćcie uwagę na tablice

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

Praktyczna łazienka

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

Wielkanocne ozdoby

Natasza Kotarska z architektem Przemysławem Rogulą o zdrowych domach

Wigilijne menu

Viessmann oraz Portal Superbabka.pl Partnerami 4. Forum na Rzecz Pacjenta Onkologicznego

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

Jak prać ekonomicznie i mądrze

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

Jak wybrać oczyszczacz powietrza do domu?

Jaki samochód dla kobiety – duży czy mały? Cz. 1

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

ŚMIECI – I CO DALEJ?

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Wpływ smogu na zdrowie naszych dzieci

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Ślub – poradnik i check-lista

Ciepła woda w wersji eko

Jak kupować materiały budowlane na dom?

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

Projekt domu na zamówienie

Jak naprawić złamaną klamkę?

Jak wybrać szkołę jazdy

Wpływ twardej wody na włosy

Poradnik wakacyjny podróżującego samolotem

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

Jak zaprojektować gościnny dom

Zdrowa dieta, od czego zacząć

Formalności po uzyskaniu pozwolenia na budowę

Sprzedaż domu – wymagane dokumenty

Sylwetka wakacyjna. Skuteczny plan treningowy

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych

Jak wykorzystać sezon na truskawki?

Jak pielęgnować świeżo wylany beton w upalne dni?

Zdrowe mleko w dobrym opakowaniu – bezpieczne dla całej rodziny

Jak pomóc dziecku w rozstaniu z rodzicami podczas wakacji?

Ściana z cegły we wnętrzu

Zdrowe grillowanie

Styl Boho we wnętrzach

Dlaczego warto jeść śniadania?

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

znaki zodiaku

Znaki Zodiaku – jaka jesteś?

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

SLOW LIFE- ZACZNIJ ŻYĆ UWAŻNIE

Przyszła mamo, nie bój się dentysty!

Superbabka rules

Sześć sposobów na twardą wodę w mieszkaniu

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

Czy mieszka z Tobą SUPERPIES?

Białko w diecie wegetariańskiej

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

Co jeść między treningami?

Jak przechowywać żywność?

Zdalne sterowanie ogrzewaniem

Dom jaśnie oświetlony

Dokąd na wakacje jesienią. Pięć propozycji dla odważnych dziewczyn

Jak udrożnić odpływ zlewozmywaka?

Piernikowy zawrót głowy