Zioła w kuchni
Uroda i zdrowie

Zioła w kuchni

Są nieodłącznym elementem wielu kuchni świata. Nadają potrawom aromat, podkreślają smak mięs, ryb czy serów. Niektóre zapomniane w czasach PRL-u, teraz odzyskują zasłużoną popularność.

Ziołami używanymi w tradycyjnej polskiej kuchni były: majeranek, lebiodka (dzikie oregano), liść laurowy, ziele angielskie, koperek, jałowiec, gorczyca, pieprz ziołowy, lubczyk. Z zamorskich krain przywędrowały do nas przyprawy korzenne, jak cynamon, wanilia, gałka muszkatołowa czy imbir. I wbrew pozorom, przyprawy te były używane powszechnie na polskich stołach w wiekach XVI-XIX.

Wraz z nastaniem ery wielkich odkryć geograficznych przywędrowały do Polski także różne gatunki papryki, pomidory i ziemniaki – bez których nie potrafimy wyobrazić sobie kuchni polskiej. Ziemniaki sprowadził do nas podobno król Jan III Sobieski, sadząc je następnie w ogrodzie pałacu królewskiego w Wilanowie. Kawa również przywędrowała do Polski w czasach wiktorii wiedeńskiej. Wraz z odkrywaniem przez Polaków nowych zamorskich smaków, polska kuchnia wzbogacała się o nieznane wcześniej potrawy. Zioła znacznie podnosiły wówczas możliwość spożywania wszelkiej ilość ciężkich mięs bez konieczności uspokajania potem żołądka przez długie godziny.

Ostatnio w naszych kuchniach spotkać możemy coraz częściej używane kiedyś przez nasze prababcie zapomniane zioła, np. lebiodkę (dzikie oregano) czy lubczyk. Lebiodka rośnie pospolicie na polskich łąkach w miejscach piaszczystych, pięknie kwitnąc latem na fioletowo i przyciągając pszczoły. Może być stosowana w kuchni włoskiej (pizze, pasty, passaty) i przy wszelkiego rodzaju mięsach. Z kolei lubczyk może zastąpić na naszych stołach maggi – posiada bowiem składnik znany jako umami, czyli chiński piąty smak. Jest doskonały do rosołów, zup, wzbogaca doskonale smak potraw, wzmacniając wszystkie aromaty. Rośnie dobrze w każdej glebie i można go sadzić nawet na balkonie czy w ogródku. Jest rośliną wieloletnią, podobnie jak lebiodka.

Może Cię również zainteresować

Twoja skóra nie lubi twardej wody

sposoby na stres

Stres – jak go pokonać?

Jak walczyć z opryszczką

właściwości kawy

Kawa i jej zastosowanie cz.1

BEZSENNOŚĆ – jak z nią walczyć?

Glinka, ratunek dla kobiecej cery

Woda – źródło zdrowia. Cz.2

komosa zbożowa

Czym jest komosa ryżowa (quinoa)? Jeden z najzdrowszych produktów na świecie

Wiosenna odnowa, czyli 10 lat mniej bez skalpela

Wpływa twardej wody na włosy

Jak zrobić dobry hummus

Co jeść między treningami?

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

witamina c

Zadbaj o swoje zdrowie na zimę

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

Jak zjadać więcej błonnika, czyli 7 skutecznych sposobów na wprowadzenie go do diety

Wiosenne przesilenie? A może po prostu niedobór witaminy D?

Kawa i jej zastosowanie cz.2

Wybielanie zębów – nie rób tego w domu!

Ekologiczny styl życia – 7 kroków do celu

7 objawów niedoboru witaminy D

Woda – źródło zdrowia. Cz.1

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Białko w diecie wegetariańskiej