Czym jest komosa ryżowa (quinoa)? Jeden z najzdrowszych produktów na świecie
Uroda i zdrowie

Czym jest komosa ryżowa (quinoa)? Jeden z najzdrowszych produktów na świecie

Uprawiane niegdyś przez Inków w Ameryce Południowej pseudozboże zalicza się obecnie do tzw. superżywności, czyli produktów o prozdrowotnym działaniu na ludzki organizm. Jakimi właściwościami cechuje się komosa ryżowa i dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.

Z botanicznego punktu widzenia quinoa to tzw. pseudozboże (dokładnie: owoc przygotowywany i spożywany podobnie jak zboża). Po raz pierwszy zaczęto ją uprawiać 7 tys. lat temu w Andach. Inkowie nazywali komosę ryżową „matką wszystkich ziaren” i wierzyli, że jest święta. Choć komosę uprawia się obecnie na całym świecie, większość plantacji zgromadzona jest w Boliwii i Peru. Dopiero w ostatnich latach świat zachwycił się ryżem peruwiańskim (inna nazwa na komosę), doceniając jego wartości odżywcze i korzyści dla zdrowia. Quinoa jako produkt bezglutenowy stała się również hitem wśród osób cierpiących na celiakię. Na świecie występuje ponad 3 tys. rodzajów komosy, ale najbardziej znane to quinoa czerwona, czarna i biała (występuje również wersja trójkolorowa będąca mieszanką tych trzech). Z komosy wytwarza się płatki podobne do owsianych, a także robi z niej mąkę. Każdy rodzaj psudoziarna charakteryzuje się innymi wartościami odżywczymi i zawartością witamin i minerałów. I tak np. czarna komosa z najniższą zawartością tłuszczu ma najwięcej kwasów omega 3 oraz karotenoidów. Czerwona i czarna quinoa zawierają też 2 razy więcej witaminy E niż biała. A ilość antyoksydantów zwiększa się w zależności od koloru (im ciemniejsze ziarno, tym lepsze działanie przeciwutleniaczy).

Wartości odżywcze – co ma w sobie komosa ryżowa

Komosa ryżowa zawiera duże ilości witamin i minerałów, a także więcej białka, błonnika i zdrowych tłuszczy niż inne zboża. Quinoa jako jedyna roślina dostarcza organizmowi kompletne białko, tj. złożone z 9 aminokwasów, których ludzkie ciało samodzielnie nie wytwarza (musi je sobie dostarczyć z pożywienia). Komosa stanowi więc doskonałą alternatywę dla mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. 100 g komosy ryżowej pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na fosfor, miedź, żelazo, cynk, magnez i potas, 90% na kwas foliowy i ok. 30% na witaminy z grupy B (tiamina i ryboflawina), dostarczając przy tym 340 kcal.

Korzyści zdrowotne – dlaczego quinoa jest dobra dla zdrowia

Prawdziwe i nieprzetworzone jedzenie takie jak komosa ryżowa pozytywnie wpływa na zdrowie nie tylko dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów. To, co znajduje się w ryżu peruwiańskim, pomaga zapobiegać chorobom, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antyrakowe oraz przeciwdepresyjne, to niewielkie molekuły – flawonoidy, a dokładnie 2 ich rodzaje – kwercetyna oraz kemferol. Quinoa zawiera również duże ilości antyoksydantów – substancji neutralizujących wolne rodniki i opóźniających starzenie oraz zwalczających choroby. Oprócz ochrony organizmu przed wieloma schorzeniami i dostarczaniu solidnej dawki mikroelementów, komosa ryżowa pomaga kontrolować poziom cukru we krwi oraz obniża poziom trójglicerydów.

Quinoę łatwo wprowadzić do swojej diety, bo kupisz ją w każdym supermarkecie na dziale ze zdrową żywnością. Komosa dobrze smakuje, zastąpisz nią każdą kaszę i przygotujesz z niej wyśmienite potrawy.

Może Cię również zainteresować

sposoby na stres

Stres – jak go pokonać?

Jak walczyć z opryszczką

Wpływa twardej wody na włosy

Wiosenne przesilenie? A może po prostu niedobór witaminy D?

Glinka, ratunek dla kobiecej cery

witamina c

Zadbaj o swoje zdrowie na zimę

Jak zrobić dobry hummus

7 objawów niedoboru witaminy D

Woda – źródło zdrowia. Cz.2

BEZSENNOŚĆ – jak z nią walczyć?

Twoja skóra nie lubi twardej wody

Kawa i jej zastosowanie cz.2

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

Wiosenna odnowa, czyli 10 lat mniej bez skalpela

Jak zjadać więcej błonnika, czyli 7 skutecznych sposobów na wprowadzenie go do diety

właściwości kawy

Kawa i jej zastosowanie cz.1

Zioła w kuchni

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Białko w diecie wegetariańskiej

Woda – źródło zdrowia. Cz.1

Ekologiczny styl życia – 7 kroków do celu

Co jeść między treningami?

Wybielanie zębów – nie rób tego w domu!

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?