Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo
Polecane Super babka radzi

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

Chyba każdy był przynajmniej raz w życiu na grzybach. Dla wielu Polaków grzybobranie to ulubione hobby. Dla niektórych sposób na zarabianie pieniędzy. Nasze zamiłowanie do grzybów to ewenement na skalę światową. Do tego w Polsce nie ma praktycznie, poza zdroworozsądkowymi, żadnych ograniczeń co do ilości grzybów, które można wynieść z lasu. Ani opłat za wstęp do lasu, jak w niektórych krajach.

Dla mnie grzyby i szeroko pojęty kontakt z Matką Naturą to największa pasja! Zarazili mnie nią w dzieciństwie rodzice. Przez kilka lat mieszkaliśmy w ośrodku wypoczynkowym w województwie lubuskim, dosłownie w środku lasu. Tam nauczyłam się rozróżniać najbardziej popularne gatunki grzybów. Tam też złapałam bakcyla, który nie opuścił mnie nawet, jak w późniejszych latach zapuściłam korzenie we Wrocławiu.

Kiedy trwa sezon na grzyby?

Wszystko zależy od roku, grzyby bowiem kochają deszcz i ciepło. Ten sezon przykładowo był w sporej części kraju bardzo słaby. Poprzedni – z kolei – fenomenalny!

Przeciętnie szczyt sezonu grzybowego przypada na wrzesień i w październik.

Wytrawni grzybiarze zbierają grzyby przez cały rok. Zimą: boczniaki, uszaki bzowe (polski odpowiednik grzybów mun), czy płomiennicę zimową. Wiosną pojawiają się bardzo cenione przez smakoszy smardze. W maju, przy dobrych wiatrach, można już znaleźć grzyby z „głównego nurtu”, takie jak: koźlarze, pieprzniki jadalne (znane bardziej jako kurki) czy uwielbiane przez większość grzybiarzy borowiki szlachetne (prawdziwki).

borowik szlachetny fot.pieprznik.pl

Gdzie zbierać grzyby?

Ogólnie rzecz ujmując grzyby rosną przede wszystkim w lasach, iglastych, liściastych i mieszanych. Ale nie tylko tam. Można je spotkać na łąkach, a nawet w mieście!

Z czasem, gdy chodzimy po różnych lasach, uczymy się obserwować otoczenie, zauważamy, które grzyby „lubią się” z którymi drzewami i w jakich warunkach lubią występować. W ten sposób znajdujemy „swoje miejscówki”. Grzybiarze najczęściej nie lubią zdradzać innym swoich sprawdzonych miejsc, to dla nich ściśle strzeżona tajemnica wagi państwowej:)

borowik ceglastopory fot. pieprznik.pl

Do czego zbierać grzyby?

Do przewiewnych pojemników, najlepiej koszyków wiklinowych. Reklamówki są niewskazane, bo grzyby mogą się w nich łatwo zepsuć i pognieść.

Jak przechowywać grzyby?

Jeśli nie jemy w ten dzień, w którym nazbieraliśmy, można je przechowywać ze 2 dni w lodówce, najlepiej już oczyszczone i po wyrzuceniu egzemplarzy robaczywych. Grzyby można też zamrozić, ususzyć lub zamarynować. Według mnie najpyszniejsze są te przyrządzone w dniu zebrania lub nazajutrz. Przepadam też za marynowanymi. Wiele osób zachwala szczególny aromat grzybów suszonych.

grzybowy kosz fot. pieprznik.pl

Czy grzyby są zdrowe?

Krąży niesprawiedliwy mit, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Wręcz przeciwnie – grzyby to cenne źródło witamin, minerałów i mikroskładników. Są niezwykle bogate w białko. Stanowią składnik preparatów medycyny naturalnej. Niektóre działają antydepresyjnie.

Są więc nie tylko przepyszne, ale i zdrowe. Nie mówiąc o tym, jak zdrowo jest pochodzić po lesie. Dla mnie sto razy lepsze niż fitness:)

czubajki kanie fot. pieprznik.pl

Przepisy

1. Tagliatelle z borowikami (prawdziwkami)

Składniki (na 2 osoby):

  • Około 5-6 świeżych borowików szlachetnych
  • 2 cebule szalotki
  • Łyżka masła klarowanego
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • Sól, pieprz, natka pietruszki
  • Pół opakowania makaronu tagliatelle (grube wstążki)

Przygotowanie:

  • Szalotkę podsmażyć na maśle klarowanym.
  • Dorzucić pokrojone w paski borowiki, smażyć kilkanaście minut, pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem.
  • Dolać śmietanę rozrobioną z gorącą wodą (około pół szklanki płynu, z przewagą śmietany), wymieszać, podusić jeszcze kilka minut.
  • W międzyczasie ugotować makaron.
  • Ugotowany makaron polać sosem i posypać natką pietruszki.

Smacznego:)

fot.pieprznik.pl

2. Grzyby marynowane

Do marynowania nadaje się wiele gatunków grzybów, ja polecam borowiki szlachetne i podgrzybki brunatne (małe i średnie, ładne egzemplarze).

Składniki

  • Grzyby (mniej więcej zawartość małego koszyka)
  • 0,75l octu 10%
  • 0,75l wody
  • Sól
  • Około 1 szklanka dobrej jakości oliwy z oliwek
  • Przyprawy, jakie kto lubi, przykładowo: liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, świeże zioła takie, jak: tymianek czy rozmaryn

Przygotowanie:

  • Grzyby oczyścić, większe pokroić na duże kawałki, umyć.
  • Grzyby wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody z octem w proporcji 1:1 (jeśli marynujemy różne gatunki, każdy gatunek gotujemy osobno).
  • Gotować 10 minut.
  • Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
  • Włożyć do wcześniej wyparzonych słoików, prawie do pełna, razem z przyprawami.
  • Uzupełnić do pełna oliwą.
  • Zakręcić szczelnie, nie trzeba pasteryzować.

Można jeść już po kilku dniach, jak „się przegryzą”. Pycha:)

fot.pieprznik.pl

***

fot. Wojciech Kasperczyk

O Autorce.

Marianna Kasperczyk, blogerka, makrofotografka. Bloga pieprznik.pl prowadzi od 2016 roku. Mieszka we Wrocławiu. Najbardziej kocha lasy lubuskie.

Może Cię również zainteresować

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

Jak udrożnić odpływ zlewozmywaka?

Formalności po uzyskaniu pozwolenia na budowę

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

Ogrzewanie zdalnie sterowane

Projekt domu na zamówienie

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

Dokąd na wakacje jesienią. Pięć propozycji dla odważnych dziewczyn

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

Wpływa twardej wody na włosy

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

Jak pielęgnować świeżo wylany beton w upalne dni?

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

Sposoby na nowoczesną łazienkę

Przyszła mamo, nie bój się dentysty!

Jaki samochód dla kobiety – duży czy mały? Cz. 2

Ciepła woda w wersji eko

Wielkanocne ozdoby

Co na ścianę w kuchni?

Lody mogą być zdrowe

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

Ślub – poradnik i check-lista

Wiosenna pielęgnacja róż

Twoja skóra nie lubi twardej wody

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

5 mitów na temat soków w kartonie

Zdrowe mleko w dobrym opakowaniu – bezpieczne dla całej rodziny

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Sprzedaż domu – wymagane dokumenty

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

Forum Świadomych Kobiet

Jak prać ekonomicznie i mądrze

Piernikowy zawrót głowy

Jak wybrać szkołę jazdy

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

Jaki samochód dla kobiety – duży czy mały? Cz. 1

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu

Wianek na stół Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

Poradnik wakacyjny – na co zwrócić uwagę wybierając sie na urlop?

znaki zodiaku

Znaki Zodiaku – jaka jesteś?

Odpocznij i ciesz się chwilą

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Białko w diecie wegetariańskiej

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

Jak naprawić złamaną klamkę?

Czym jest profil zaufany?

Ściana z cegły we wnętrzu

Kupno samochodu sprowadzonego z Niemiec – zwróćcie uwagę na tablice

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Jak założyć profil zaufany?

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

Jak kupować materiały budowlane na dom?

Wigilijne menu

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

Co jeść między treningami?