Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo
Polecane Super babka radzi

Potrawy z grzybów – szybko i zdrowo

Chyba każdy był przynajmniej raz w życiu na grzybach. Dla wielu Polaków grzybobranie to ulubione hobby. Dla niektórych sposób na zarabianie pieniędzy. Nasze zamiłowanie do grzybów to ewenement na skalę światową. Do tego w Polsce nie ma praktycznie, poza zdroworozsądkowymi, żadnych ograniczeń co do ilości grzybów, które można wynieść z lasu. Ani opłat za wstęp do lasu, jak w niektórych krajach.

Dla mnie grzyby i szeroko pojęty kontakt z Matką Naturą to największa pasja! Zarazili mnie nią w dzieciństwie rodzice. Przez kilka lat mieszkaliśmy w ośrodku wypoczynkowym w województwie lubuskim, dosłownie w środku lasu. Tam nauczyłam się rozróżniać najbardziej popularne gatunki grzybów. Tam też złapałam bakcyla, który nie opuścił mnie nawet, jak w późniejszych latach zapuściłam korzenie we Wrocławiu.

Kiedy trwa sezon na grzyby?

Wszystko zależy od roku, grzyby bowiem kochają deszcz i ciepło. Ten sezon przykładowo był w sporej części kraju bardzo słaby. Poprzedni – z kolei – fenomenalny!

Przeciętnie szczyt sezonu grzybowego przypada na wrzesień i w październik.

Wytrawni grzybiarze zbierają grzyby przez cały rok. Zimą: boczniaki, uszaki bzowe (polski odpowiednik grzybów mun), czy płomiennicę zimową. Wiosną pojawiają się bardzo cenione przez smakoszy smardze. W maju, przy dobrych wiatrach, można już znaleźć grzyby z „głównego nurtu”, takie jak: koźlarze, pieprzniki jadalne (znane bardziej jako kurki) czy uwielbiane przez większość grzybiarzy borowiki szlachetne (prawdziwki).

borowik szlachetny fot.pieprznik.pl

Gdzie zbierać grzyby?

Ogólnie rzecz ujmując grzyby rosną przede wszystkim w lasach, iglastych, liściastych i mieszanych. Ale nie tylko tam. Można je spotkać na łąkach, a nawet w mieście!

Z czasem, gdy chodzimy po różnych lasach, uczymy się obserwować otoczenie, zauważamy, które grzyby „lubią się” z którymi drzewami i w jakich warunkach lubią występować. W ten sposób znajdujemy „swoje miejscówki”. Grzybiarze najczęściej nie lubią zdradzać innym swoich sprawdzonych miejsc, to dla nich ściśle strzeżona tajemnica wagi państwowej:)

borowik ceglastopory fot. pieprznik.pl

Do czego zbierać grzyby?

Do przewiewnych pojemników, najlepiej koszyków wiklinowych. Reklamówki są niewskazane, bo grzyby mogą się w nich łatwo zepsuć i pognieść.

Jak przechowywać grzyby?

Jeśli nie jemy w ten dzień, w którym nazbieraliśmy, można je przechowywać ze 2 dni w lodówce, najlepiej już oczyszczone i po wyrzuceniu egzemplarzy robaczywych. Grzyby można też zamrozić, ususzyć lub zamarynować. Według mnie najpyszniejsze są te przyrządzone w dniu zebrania lub nazajutrz. Przepadam też za marynowanymi. Wiele osób zachwala szczególny aromat grzybów suszonych.

grzybowy kosz fot. pieprznik.pl

Czy grzyby są zdrowe?

Krąży niesprawiedliwy mit, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Wręcz przeciwnie – grzyby to cenne źródło witamin, minerałów i mikroskładników. Są niezwykle bogate w białko. Stanowią składnik preparatów medycyny naturalnej. Niektóre działają antydepresyjnie.

Są więc nie tylko przepyszne, ale i zdrowe. Nie mówiąc o tym, jak zdrowo jest pochodzić po lesie. Dla mnie sto razy lepsze niż fitness:)

czubajki kanie fot. pieprznik.pl

Przepisy

1. Tagliatelle z borowikami (prawdziwkami)

Składniki (na 2 osoby):

  • Około 5-6 świeżych borowików szlachetnych
  • 2 cebule szalotki
  • Łyżka masła klarowanego
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • Sól, pieprz, natka pietruszki
  • Pół opakowania makaronu tagliatelle (grube wstążki)

Przygotowanie:

  • Szalotkę podsmażyć na maśle klarowanym.
  • Dorzucić pokrojone w paski borowiki, smażyć kilkanaście minut, pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem.
  • Dolać śmietanę rozrobioną z gorącą wodą (około pół szklanki płynu, z przewagą śmietany), wymieszać, podusić jeszcze kilka minut.
  • W międzyczasie ugotować makaron.
  • Ugotowany makaron polać sosem i posypać natką pietruszki.

Smacznego:)

fot.pieprznik.pl

2. Grzyby marynowane

Do marynowania nadaje się wiele gatunków grzybów, ja polecam borowiki szlachetne i podgrzybki brunatne (małe i średnie, ładne egzemplarze).

Składniki

  • Grzyby (mniej więcej zawartość małego koszyka)
  • 0,75l octu 10%
  • 0,75l wody
  • Sól
  • Około 1 szklanka dobrej jakości oliwy z oliwek
  • Przyprawy, jakie kto lubi, przykładowo: liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, świeże zioła takie, jak: tymianek czy rozmaryn

Przygotowanie:

  • Grzyby oczyścić, większe pokroić na duże kawałki, umyć.
  • Grzyby wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody z octem w proporcji 1:1 (jeśli marynujemy różne gatunki, każdy gatunek gotujemy osobno).
  • Gotować 10 minut.
  • Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
  • Włożyć do wcześniej wyparzonych słoików, prawie do pełna, razem z przyprawami.
  • Uzupełnić do pełna oliwą.
  • Zakręcić szczelnie, nie trzeba pasteryzować.

Można jeść już po kilku dniach, jak „się przegryzą”. Pycha:)

fot.pieprznik.pl

***

fot. Wojciech Kasperczyk

O Autorce.

Marianna Kasperczyk, blogerka, makrofotografka. Bloga pieprznik.pl prowadzi od 2016 roku. Mieszka we Wrocławiu. Najbardziej kocha lasy lubuskie.

Może Cię również zainteresować

Konkurs „Co wywołuje Twój uśmiech o poranku?”

Ogrzewanie zdalnie sterowane

5 mitów na temat soków w kartonie

Co jeść między treningami?

Weronika Nowakowska kończy karierę sportową

30 września obchodziliśmy Światowy Dzień Serca

Wpływa twardej wody na włosy

Wymiana tradycyjnego kotła na kocioł kondensacyjny – 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Projekt domu na zamówienie

Modowe akcenty marki Apart pod choinką

Jaka powinna być kobieta sukcesu?

Jak założyć profil zaufany?

Wianek na stół Bożonarodzeniowy wykonany metodą wicia

Pomysł na pokój dziecka – drewniana skrzynka w roli głównej

Wigilijne menu

Jak naprawić złamaną klamkę?

Odpocznij i ciesz się chwilą

Oddychanie już nie jest zdrowe! Skąd się bierze zanieczyszczenie powietrza?

Smog jest coraz częściej przyczyną raka

Jak prać ekonomicznie i mądrze

Jak kupować materiały budowlane na dom?

Dom jaśnie oświetlony

Sesja świąteczna inna niż wszystkie

Kupno samochodu sprowadzonego z Niemiec – zwróćcie uwagę na tablice

Pomidor – bogate źródło witamin i składników odżywczych

Formalności po uzyskaniu pozwolenia na budowę

Program Czyste Powietrze, czyli dofinansowanie na termomodernizację domu

Jaki samochód dla kobiety – duży czy mały? Cz. 2

Lody mogą być zdrowe

Dlaczego ogrzewanie podłogowe jest korzystniejsze niż grzejniki?

Białko w diecie wegetariańskiej

Zdrowe mleko w dobrym opakowaniu – bezpieczne dla całej rodziny

Podłoga od nowa – modne panele winylowe

Jak skutecznie zadbać o ciało wiosną?

Mała łazienka – sprawdzone pomysły

Co sprawdzić w systemie grzewczym przed zimą?

5 ciekawych książek dla miłośniczek przyrody!

Wielkanocne ozdoby

Przyszła mamo, nie bój się dentysty!

Jakie farby do wnętrz są bezpieczne dla zdrowia?

Jak wybrać szkołę jazdy

Sprzedaż domu – wymagane dokumenty

Poradnik wakacyjny – na co zwrócić uwagę wybierając sie na urlop?

Pierwsze Forum Kobiet świadomych już za nami

Przeciwsmogowe zabezpieczenie okien

Jak urządzić domowe biuro

Jak pielęgnować świeżo wylany beton w upalne dni?

Mieć ciastko i zjeść ciastko – jak nie przytyć w Święta?

Ściana z cegły we wnętrzu

Forum Świadomych Kobiet

Sposoby na nowoczesną łazienkę

Dokąd na wakacje jesienią. Pięć propozycji dla odważnych dziewczyn

Jaki samochód dla kobiety – duży czy mały? Cz. 1

Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

Jak udrożnić odpływ zlewozmywaka?

Dlaczego warto jeść śniadania?

Wiosenna pielęgnacja róż

Szczęśliwą się bywa. Barbara Stuhr

Innowacja w dbałości o skórę, włosy i paznokcie prosto z Zachodu – Kwas Hialuronowy do picia.

Czym jest profil zaufany?

Piernikowy zawrót głowy

Olejek arganowy i jego właściwości oraz zastosowanie

Forum kobiet – Wrocław 2018 r.

znaki zodiaku

Znaki Zodiaku – jaka jesteś?

Smog i jego negatywny wpływ na zdrowie dzieci

Ogrzewanie z pompą ciepła bez tajemnic, czyli wiedza przydatna dla laika

Co na ścianę w kuchni?

Ślub – poradnik i check-lista

Jak wybrać kolor farby do salonu czy sypialni?

Ciepła woda w wersji eko

Twoja skóra nie lubi twardej wody

7 powodów, dla których należy serwisować instalację grzewczą w domu